Move Forward Handbike Marathon op de Nedereindse Berg in Utrecht

42 rijders strijden 42 kilometer (en nog wat)

Ondanks de verwachte hitte gingen 42 handbikers - onder wie onze drie wereldkampioenen -  in Utrecht enthousiast van start voor de  marathonafstand van 42 km en nog wat. En zoals altijd komen de grote namen dan al gauw bovendrijven. Bijvoorbeeld Jetze Plat  met een nieuw parkoersrecord van 64 minuten en 23 seconden. Maar minstens zo mooi waren de vele peroonlijke records die achter zijn brede rug gescoord werden.
 

Klik hier voor het beeldverhaal van de HandbikeMarathon 2018.
Foto's: Bert Willems.

 

Uithouding

De meeste NHC-wedstrijden duren ongeveer 60 minuten. Een marathon is dan andere  koek en vergt meer uithoudingsvermogen vanwege de langere duur. Want iedere deelnemer moest in Utrecht de totale 42 km afleggen. De laatste finisher, Kubra Murt, was daarvoor 158 minuten onderweg. De grootste groep renners finishte tussen de 80 en 110 minuten. Goed indelen van de wedstrijd was dus belangrijk om niet te vroeg leeggereden te zijn. Juist de Battle-gangers van Rijndam en de Hoogstraat, voor wie dit de eerste wedstrijd was, waren voorzichtig gestart. Menig ervaren rijder had zich in het begin toch te enthousiast in het strijdgewoel gemengd en moest dat de laatste vijf ronden bekopen met verzuurde armen.
 

Jury

Achter de eenzame koploper vormden zich allerlei groepjes die over het circuit raasden en zwoegden. Voor de jury is het dan een hele klus om ieders positie goed te klokken en om tijdig te waarschuwen hoeveel ronden iedereen  nog moet rijden. Achteraf bleek menige Garmin of Strava een langere afstand te hebben gemeten dan de geplande 42 km en 195 meter. Maar bij de nabespreking tussen jury en organisatie maakte de jury duidelijk dat iedereen toch echt 19 ronden van 2213 meter ( =  42 km en 195 meter) heeft gereden, ondanks de ongebruikelijke startprocedure. Hoe dan ook, de individuele klasseringen voor de Nationale Handbike Competitie kloppen. Kijk hier voor de uitslag.

En de hitte? Die viel gelukkig mee. De lucht betrok en er viel zelfs wat koele regen. Al die emmers met water en sponzen in de verzorgingspost hadden een rustiger dag dan de handbikers.
 
Klik hier voor de foto's die gemaakt zijn door Ilse Schaffers
 
28-05-2018
Overig nieuws

Wat een prachtige uitzichten op de bergen!

De Alpentocht van Sandra Prins

Een kennismaking met Frontline in Brummen

Groot in handbikes met ondersteuning

Een beeldverhaal van Inge en Mathilde

De Fuji kleurt oranje

Laura de Vaan zet de wekker en geniet

Wat een dag!

Commentaar van een insider op de tijdrit in Tokio

Laura de Vaan kijkt naar haar oud-collega's

Tokio

Kijk hier de livestreams terug van triatlon en handbiken