HandbikeBattle 2018 voor 130 rijders

Op armkracht De Berg op

14 juni 2018* vindt de zesde editie van de HandbikeBattle plaats in het Oostenrijkse Kaunertal. Ruim 130 sporters met een lichamelijke beperking gaan de strijd aan met zichzelf en een pittige berg. Er is een wedstrijd tussen 12 teams van Nederlandse revalidatiecentra en een wedstrijd voor individuele handbikers. Onder hen zijn 3 Belgen en 2 Amerikanen. Ook Esther Vergeer, rolstoeltennisster en chef de mission Paralympic Team NL, gaat dit jaar op armkracht de berg op. De deelnemers leveren niet alleen fantastische persoonlijke prestaties, maar dragen ook bij aan het verzamelen van interessante onderzoeksgegevens. Hiermee hopen de betrokken wetenschappers de revalidatie nog verder te verbeteren.  

Meter voor meter, bocht voor bocht, trekt een sliert van handbikers en buddy’s op 14 juni door het prachtige berglandschap, langs het stuwmeer over de Kaunertalergletscherstrasse naar boven. De alpenweides, loslopende koeien, het enthousiaste publiek en de verzorgingsposten zorgen voor afleiding. De deelnemers leggen een afstand van 20 km af, met een hoogteverschil van bijna 1000 meter. Als je dat helemaal op armkracht moet doen, vraagt dat een enorm veel inspanning. Onmogelijk zonder training!  
 

Ieder zijn verhaal

Op de dag van de Battle klimmen eigenlijk heel veel indrukwekkende persoonlijke verhalen de berg op. Johnny Karemaker (38 jaar) was in 2017 één van hen. Een opvallende baard en tattoos sieren zijn sportieve lijf; je kunt eigenlijk niet om hem heen. Johnny liep een incomplete dwarslaesie op na een val van het dak en raakte daardoor afhankelijk van een rolstoel. Hij vertelt over zijn strijd: “Toen ik ja zei tegen deelname aan de Battle, nam ik me voor om een goede tijd neer te zetten, maar daar ben ik uiteindelijk helemaal niet mee bezig geweest. Ik ben mezelf enorm tegengekomen in de week van de Battle en helemáál op de wedstrijddag. Het heeft veel emoties bij mij losgemaakt. Voor de Battle was ik mezelf kwijt; ik kon me niet neerleggen bij mijn dwarslaesie en was erg onrustig en boos. Ik deed me stoerder voor dan ik was. Tijdens de rit kwamen de afgelopen drie jaar voorbij en ik ben letterlijk uit het diepe dal van mijn leven gefietst. Onderweg heb ik veel gehuild, maar ook gelachen. Het is zo mooi om te ervaren dat je zo’n berg aankunt. Toen ik over de finish kwam, heb ik me neergelegd bij het feit dat ik in een rolstoel zit. Ik heb onderweg naar boven tegen mezelf gezegd dat ik er mag zijn en ben echt een ander mens geworden. De Battle en de gesprekken die ik had met andere deelnemers hebben heel veel voor mij betekend. Het resultaat is dat ik mijn hart heb teruggevonden!”
 

Dromen waarmaken en van elkaar leren

Een aantal enthousiaste zorgprofessionals nam het initiatief om dit evenement neer te zetten. Zij delen de visie op het aangaan van uitdagingen en het belang van lichaamsbeweging; ook voor mensen met een beperking. Naar hun idee gaan sporters van een extreme uitdaging als de Battle niet alleen fysiek vooruit, maar krijgen zij ook een mentale boost. Zij ervaren dat zij veel meer aan kunnen dan zij denken en doen motivatie op om ook andere uitdagingen aan te gaan en dromen waar te maken. De meeste deelnemers verbleven in het Kaunertal bij Hotel Weisseespitze en Haus Renate. In deze gastverblijven vindt een ander belangrijk aspect van de Battle plaats. Mensen die - recent of al langer geleden - een lichamelijke beperking hebben opgelopen zijn daar een week lang onder elkaar. Zij delen er ervaringen en leren lessen van elkaar. Degene die recent een beperking hebben opgelopen, zien wat anderen bereikt hebben; dat zij een baan hebben, een gezin en een sociaal netwerk. Dat geeft hen het vertrouwen dat zij dat óók kunnen.
 

Wetenschappelijk onderzoek

Aan de HandbikeBattle is een wetenschappelijk onderzoek gekoppeld om te bestuderen wat de effecten zijn op fysiek en mentaal gebied. De deelnemers worden drie keer getest. Bij de start van de training en vlak voor de Battle worden er fysieke testen afgenomen om de gezondheid en fitheid in kaart te brengen. Dan wordt ook een set vragenlijsten afgenomen om het welbevinden en psychisch functioneren te meten. Deze vragenlijsten nemen de betrokken onderzoekers na de Battle nog eens af. Met de resultaten van het onderzoek hopen zij de revalidatiebehandeling nog verder te verbeteren. Ingrid Kouwijzer startte in 2016 met een promotietraject en hoopt over 2 jaar te promoveren.
 

Livestream

Op www.handbikebattle.nl kun je op 14 juni de livestream volgen van de start en de finish; 9.00-16.00 uur.

* Als de weersomstandigheden erom vragen vindt de Battle een dag eerder plaats; op 13 juni. De beslissing hierover valt op maandag de 11e.
 

Bron: HandbikeBattle 2018

05-06-2018
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws