“Er is altijd iets mogelijk, zelfs als je een beperking hebt”

Handbiker Tim de Vries wil sport helpen groeien

Bij handbiker Tim de Vries (39) is de lach nooit heel ver weg. De Amsterdamse parasporter is met zijn positiviteit een inspiratiebron voor veel mensen, want ondanks zijn beperking bekijkt hij het leven zoveel mogelijk van de zonnige kant. “Wat heeft het voor zin om chagrijnig te zijn? Ik probeer altijd overal de lichtpuntjes van in te zien.”

Afgelopen seizoen was er voor Tim alle reden om te lachen. De handbiker won in Emmen twee keer goud en verzekerde zich in eigen land bovendien van de winst in het wereldbekerklassement. In september werd hij als klap op de vuurpijl voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen. “Ik denk nog vaak terug aan de World Cup in Emmen. Vooral omdat er dit jaar weer een World Cup in Emmen is en volgend jaar ook de WK in Emmen plaatsvinden. 2017 was sowieso een bijzonder jaar voor mij. Alle investeringen die ik in de winter had gedaan, werden vorig seizoen uitbetaald. Een super gevoel!”


 

Trampolineongeluk

In voorgaande seizoenen was het nog regelmatig net niet voor Tim, die op de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro en de Wereldkampioenschappen van 2015 naast de medailles greep. Toch bleef hij ook na die verloren races positief. “In Rio de Janeiro kwam ik als achtste over de finish. Na de race zei iemand tegen me dat ik een lekke band had, dus bleek achtste eigenlijk helemaal niet zo slecht. Ik probeer zoveel mogelijk om overal de lichtpuntjes van in te zien. Ook na mijn ongeluk op de trampoline, waarbij ik mijn been verloor. Ik zag andere mensen bij me in het ziekenhuis liggen en wist al snel dat het veel erger kon.”
 

Windtunnel

Door positief te blijven en te leren van tegenslagen hoopt hij richting de spelen van Tokio nog beter te worden. “Na de spelen van Rio ben ik samen met mijn team gaan evalueren. Wat ging er goed en wat kan er nog beter? Daarbij kwamen we onder andere uit op het materiaal. Vrij snel daarna zijn we begonnen met het bouwen van een nieuwe fiets. Een fiets waar ik mijn volledige kracht in kwijt kan en die super aerodynamisch is. Dat doen we onder meer door te testen in de windtunnel bij de TU Eindhoven. Geweldig dat mensen dat voor mij doen, want ik ben natuurlijk geen Team Sky of Sunweb met grote sommen geld. Het komt grotendeels aan op goodwill.”
 

Zanardi

De fiets en Tim zelf maken nog steeds stappen. Waar hij voorheen nog regelmatig stuitte op de suprematie van voormalig Formule 1-coureur Alessandro "Alex" Zanardi is Tim inmiddels minstens gelijkwaardig aan de Italiaan. “Vorig jaar heb ik hem tijdens de wereldbeker in Italië twee keer verslagen en afgelopen keer in Oostende tijdens de tijdrit opnieuw. Dat voelde echt fantastisch. Het is absoluut een mooi duel tussen ons. Met alle respect voor de andere deelnemers, maar als Zanardi er niet is is de uitdaging toch minder groot. Privé is er geen contact, maar als we elkaar zien praten we wel met elkaar. Dan gaat het uiteraard over de wedstrijd, maar bijvoorbeeld ook over de ontwikkeling van de sport. Het zou mooi zijn als de categorie verder gaat groeien en er meer concurrentie komt.”
 

Ambassadeur

Tim doet op verschillende manieren zijn best om sport in het algemeen en de parasport in het bijzonder onder de aandacht te brengen. Hij treedt regelmatig op als spreker en is leuk om te volgen op social media (@handbikertimothy op Twitter,  handbikertim op Instagram en handbiketimothy op Facebook). Daarnaast is hij sinds kort ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation. “Een geweldige eer”, vindt Tim, die ondanks dat hij woonachtig is in Vinkeveen een echte Amsterdammer is. “Mensen enthousiast maken om te sporten is geweldig om te doen. Sporten geeft zoveel plezier. Ik wil mensen meegeven dat er altijd iets mogelijk is, zelfs als je een beperking hebt.”
 

Tekst: Rein Verweijen
Beeld: Bert Willems

04-07-2018
Overig nieuws

Astrid Oomens droomt van een fietsreis naar Portugal

Geniaal: handbiken met een fietscaravan (+ hulphond + rolstoel)

Ruim 47 kilometer in 1 uur! Bekijk de videobeelden.

Werelduurrecord handbiken weer in handen van Geert Schipper

Hoe moet je trainen voor een goede finishtijd?

Vermogen en finishtijd van de HandbikeBattle

Geannuleerd!

Rooie Zondag 23 oktober, de laatste ronde in de NHC

Tonneke's column

Honger

Snelle race in de Achterhoek

De nieuwe Nederlandse wegkampioenen