Ook op dag twee weer gouden plakken - en twee van zilver

De generale repetitie voor het Wereldkampioenschap 2018 is een prachtig succes geworden voor de Nederlandse thuisrijders. Na de tijdrit regende het ook bij de wegrace gouden en zilveren medailles. 

Op de tweede dag van de Wereldbeker in Emmen zette Nederland de zegereeks gewoon voort. Bij de eerste wedstrijdserie voor mannen H4 en Vrouwen H1-5 was het meteen raak: vier keer goud: voor Carmen Koedood, Laura de Vaan, Jennette Jansen en de verrassende Geert Schipper. Zij flitsten met opgeheven armen over de eindstreep. Daarna, in de H5, deed Tim hetzelfde.
 

Mannen H4


Vooral het zelfbewuste optreden van Geert Schipper getuigde van lef. Hij reed permanent in de voorste gelederen en deed veel kopwerk (zoals hierboven). Te veel, vreesden kenners langs het circuit.


Maar Geert was zegezeker en maakte het in de sprint simpel af.
 

Teamgeest bij de vrouwen


Carmen Koedood (461), Jennette Jansen (496) en Laura de Vaan (geheel rechts) aan de start van de wegwedstrijd. Alle vrouwenklassen gingen tegelijk van start, maar zouden apart geklasseerd worden. Niet op de foto Chantal Haenen, die zilver zou winnen in deW H5.Dus kon Laura W(H5, boven achteraan) Jennette (WH4, boven tweede in de groep) eerst even behulpzaam zijn en tegelijk ook voor haar eigen kans rijden. Mooi teamspirit.


Laura ontsnapte enkele ronden voor het einde uit de kopgroep en maakte het met machtige armslagen af.


Jennette knokte tot de laatste meters en hield de Russin Svetlana Moskovich net achter zich. Carmen reed haar eigen wedstrijd en kwam solo over de streep.


In de klasse WH5 vocht Chantal Haenen (boven, 513) een prachtig duel voor zilver en brons uit met haar Italiaanse concurrente Ana Maria Vitelaru (rechts). De eindsprint won Chantal met twee bikelengtes voorsprong, 5 meter dus.
 

Mannelijk gevecht bij H5

‘Ik zag in de voorlaatste bocht een gaatje. En toen ben ik maar gegaan,’ lacht Mitch Valize na zijn eerste podiumplek (tweede) in een Wereldbekerwedstrijd. Tim de Vries moest alle zeilen bijzetten om zijn teamgenoot in de laatste honderden meters te achterhalen. Een prachtige ontknoping van een harde strijd in de MH5.

‘Het was absoluut niet het gebruikelijke hollen en stil staan. Het was een harde strijd’, aldus winnaar annex regerend wereldkampioen Tim de Vries.  


Tijdens de race probeerde Tim eerst alleen weg te komen. Dat mislukte.


Toen de Rus Davidovitcj demarreerde, kropen Tim en Johan Reekers in diens wiel. De gelederen sloten zich weer.

Zeven rijders hielden elkaar in de laatste ronden in toom. Met op de laatste plek Mitch. Op de eindstreep presenteerde hij zijn visitekaartje.


Johan eindigde – na een fotofinish -  op de vierde plek.

En van wie heeft Mitch dat doorzettingsvermogen? ‘Van zijn moeder,’ zegt vader Michel. ‘Van zijn mama’, beaamt moeder Miranda zelf.
07-07-2018
Overig nieuws

Wat een prachtige uitzichten op de bergen!

De Alpentocht van Sandra Prins

Een kennismaking met Frontline in Brummen

Groot in handbikes met ondersteuning

Een beeldverhaal van Inge en Mathilde

De Fuji kleurt oranje

Laura de Vaan zet de wekker en geniet

Wat een dag!

Commentaar van een insider op de tijdrit in Tokio

Laura de Vaan kijkt naar haar oud-collega's

Tokio

Kijk hier de livestreams terug van triatlon en handbiken