Vrijdagmiddag wil Tim de Vries zijn tweede regenboogtrui veroveren

Donderdag- en vrijdagmiddag tijdritten voor de handbikers

Tim de Vries ging vorig jaar in Pietermaritzburg voor goud op de tijdrit, maar kwam met de regenboogtrui van de wegwedstrijd thuis. Voor de handbiker uit Vinkeveen is het winnen van een wereldtitel ook op dit WK het grootste doel, maar diep in zijn hart hoop hij toch vooral die felbegeerde zege te behalen op de rit tegen de klok. “Daar is het puur man-tegen-man, als je daar wint, ben je echt de beste. En dat wil ik zijn.”

Toen De Vries zonder medaille terug kwam van de Paralympics in Rio moest hij zichzelf echt even weer opladen voor een vervolg van zijn topsportloopbaan. Met nieuwe steun van het thuisfront en met nog meer drive bleek hij in 2017 meer dan ooit een winnaar in de H5-klasse. “Mijn grote doel was het winnen van de tijdrit, maar dat lukte niet. Dat ik toen goud won in de wegwedstrijd, maakte veel goed. Dat was een resultaat dat ik echt even nodig had. En daarna was het helemaal genieten. Het was geweldig om een jaar lang in die regenboogtrui te rijden. Als je eerlijk bent, ben je zichtbaarder in die wegtrui, omdat je daar veel meer wedstrijden in rijden kan. Maar toch wil ik nog liever de tijdrittrui. Daar is het puur man-tegen-man, als je daar wint, ben je echt de beste. En dat wil ik zijn.”
 

Vertrouwen na Oostende

De Vries is een gedreven sporter die altijd het beste uit zichzelf en zijn materiaal wil halen. “Ik vind anderen nog wel eens afwachtend. Die hopen dan dat er iets nieuws op de markt komt en dat ze daar snel over kunnen beschikken. Maar ik ben meer een type dat zelf op zoek gaat. Als je wilt winnen, moet je altijd zoeken naar zaken die je sneller kunnen maken. Zelf hard maar goed trainen en ook over het beste materiaal beschikken. Ik heb bijvoorbeeld richting het WK nog nieuwe wielen én banden aangeschaft. Zo ben ik er mee bezig. Want ik wil straks die tijdrit winnen. Gezien het seizoen zit het erin. Ik heb mijn grote rivaal Zanardi in Oostende geklopt. Mijn tijdrit daar was van begin tot eind goed, ik was overal sneller. Dat geeft heel veel vertrouwen.”
 

Pittig en tactisch

In de wegwedstrijd wil de inwoner van Vinkeveen zeker ook een poging doen om voor het goud te strijden. “Maar het is een pittig parcours, er zit een klim in en het is licht glooiend. Ik verwacht dat de koers daar selectief gemaakt kan worden. Niet zo erg hoor wat mij betreft, want een te grote groep zorgt ook voor meer valpartijen, dat hebben we bij de wereldbeker in Emmen wel gezien. Het zal ook een tactisch spel worden. De Italianen zijn met drie en zullen voor eigen publiek willen winnen, gelukkig kunnen we daar tegenwoordig in Nederland een sterk blok tegenover zetten. Ik hoop die wedstrijd te starten met het goud van de tijdrit al op zak, dan is de druk er bij mij alvast af.”
 

Bron: KNWU | Foto: Ilse Schaffers

01-08-2018
Overig nieuws

Wat een prachtige uitzichten op de bergen!

De Alpentocht van Sandra Prins

Een kennismaking met Frontline in Brummen

Groot in handbikes met ondersteuning

Een beeldverhaal van Inge en Mathilde

De Fuji kleurt oranje

Laura de Vaan zet de wekker en geniet

Wat een dag!

Commentaar van een insider op de tijdrit in Tokio

Laura de Vaan kijkt naar haar oud-collega's

Tokio

Kijk hier de livestreams terug van triatlon en handbiken