Terugblik op de NHC-2018: veel variatie in 8 wedstrijden

Te midden der wereldkampioenen

Een spetterende finale in Berg en Terblijt met verrassende winnaars was op 19 augustus het sluitstuk van de Nationale Handbike Competitie (NHC). In september vindt nog één handbikewedstrijd plaats: het Nederlands Kampioenschap Para-cycling in het Amsterdamse Vondelpark. Tijd voor een eerste terugblik op de NHC 2018.

De NHC-competitie kent traditioneel 5 winnaars*, in elke klasse eén. In 2018 zijn dat Laura de Vaan (WH1-5)  Tim de Vries (MH5/O), John Jongeneel (MH4), Sidney Bito (MH3) en Bart Paulissen (MH1/2). Opvallende afwezige in dit rijtje is Jetze Plat, die vanwege zijn dubbele mondiale carrière in het handbiken en de para-triatlon niet meer altijd in de NHC kan starten.
 

Nieuwe gezichten

Tijdens de eerste wedstrijd van het jaar doken al aardig wat nieuwe gezichten op. Vooral in de vrouwenklasse, maar ook bij jonge talenten en mannelijke instromers. Die trend heeft zich doorgezet in de volgende wedstrijden. Met als toppunt de laatste wedstrijd in Zuid-Limburg, waar veel regionale bikers zich lieten zien. Een nog bescheiden aantal nieuwkomers gebruikte de NHC als voorbereiding op het unieke HandbikeBattle-evenement in Oostenrijk in juni, anderen durfden juist pas ná de Battle mee te doen aan een echte NHC-wedstrijd. Maar de meeste Battle-deelnemers zag je bij geen enkele wedstrijd. Naar de oorzaak is het gissen.
 

Gevarieerd peloton

Het aardige van NHC-wedstrijden is dat alle klassen tegelijk starten in één peloton, maar dat ze apart geklasseerd worden. Dit jaar reden er regelmatig drie wereldkampioenen mee tussen de beginners en de gevorderden. In 2019 zullen dat maar liefst vier regenboogtruien zijn – dat wordt (met een verwijzing naar het beroemde wielerboek van Joris van den Bergh) laveren te midden der kampioenen. Na de finish staat die hele groep gezamenlijk bij de huldiging. Deze mix van rijp en groen, jong en oud, man en vrouw geeft een unieke beleving voor deelnemers en toeschouwers.
 

Van goed naar beter

Al met al gaat het goed met de Nationale  Handbike Competitie. Maar er zijn natuurlijk ook minpuntjes ofwel verbeterpuntjes. Zo waren er gedurende het seizoen regelmatig klachten van renners over onjuistheden in de uitslag - over het werk van de jury dus. En vanuit de jury waren er dan klachten over onzichtbare rugnummers of defecte transponders bij de renners. En bij meerdere organisatoren van NHC-wedstrijden en andere handbike-evenementen kon je gemor horen over de invulling van de jaarkalender. Soms zijn er meerdere evenementen op één dag. En soms is er op handbikegebied wekenlang nergens iets interessants te doen. Met dit en ander huiswerk voor alle partijen komen we de winter wel door. Met het nieuwe NHC-seizoen 2019 in het verschiet en met uitzicht op het WK Para-cycling in Emmen.
 

Meten is weten

Hierbij nog wat cijfertjes over het afgelopen handbikeseizoen. De NHC-editie 2018 bestond uit acht wedstrijden, die tussen begin april tot eind augustus werden verreden. In totaal gingen 81 unieke handbikers van start in deze competitie. Vooral Nederlanders, een tiental Belgen, enkele Duitsers en zelfs een Pool.
 

Aantallen deelnemers

Per klasse waren de unieke deelnemersaantallen als volgt: Het aantal deelnemers per klasse loopt dus nogal uiteen, van 3 in de klasse MH1/2 (allen Belg) tot 35 bij de MH3,

Het peloton telde in de acht NHC-wedstrijden tussen de 20 en 40 sporters. Precies gezegd: in Rotterdam waren 39 deelnemers, in Standdaarbuiten 21, in Wijk en Aalburg 26, in Utrecht/Nedereindse Berg 40, in Utrecht/Wilhelminapark 30, in Delden 22, in Beverwijk 20 en in Berg en Terblijt 28. Dat zijn in totaal 226 starts in de hele NHC. Veel variatie dus.
 

Wedstrijdaanbod

Diezelfde variatie zien we ook terug in het type wedstrijd, de parkoersen, de locaties en het programma:  
*De uitslagen van de NHC 2018 vind je hier

 

Tekst: Rogier Wiercx/handbiken.nl
Foto: Bert Willems

22-08-2018
Overig nieuws

Wat een prachtige uitzichten op de bergen!

De Alpentocht van Sandra Prins

Een kennismaking met Frontline in Brummen

Groot in handbikes met ondersteuning

Een beeldverhaal van Inge en Mathilde

De Fuji kleurt oranje

Laura de Vaan zet de wekker en geniet

Wat een dag!

Commentaar van een insider op de tijdrit in Tokio

Laura de Vaan kijkt naar haar oud-collega's

Tokio

Kijk hier de livestreams terug van triatlon en handbiken