Marathon van Berlijn 2018

Jennette wint marathon met kriebels

Het einde van het seizoen. Veel handbikers ruimen de handbikespullen op om rust te nemen. Jennette Jansen niet: net als 179 andere handbikers waaronder veel Nederlanders, rijdt zij de marathon van Berlijn. Met een gedeukte bumper, maar ook met kriebels... en de winst.

De marathon van Berlijn overtreft vele evenementen waaraan handbikers mogen meedoen. De grootsheid, het parkoers, het aantal deelnemers en vooral... het publiek. Dat maakt indruk op de meer recreatieve deelnemer, maar ook op een topsporter als Jennette: "Ik heb in Berlijn meer spanning en kriebels dan bij andere wedstrijden."

Jennette vervolgt: "Alleen al de kick van het startschot, met het 'Berlijnse' deuntje. Je rijdt geen rondjes, maar 42,195 'enkele' kilometers. Welk niveau je ook hebt, het gaat om het beste uit jezelf halen. Kan ik toch nog sneller? Je gaat van meetpunt naar meetpunt. Al 15 kilometer?? Tegelijk kun je ook genieten van het publiek en de muziek. Heel gaaf om zoiets mee te maken."

Vijf jaar geleden stond Jennette voor het eerst aan de start in de handbike. In 1992 deed Jennette mee als wheeler, won ze en reed ze een parkoersrecord. Dat record is afgelopen zondag pas uit de boeken gereden, door de Zwitserse Manuela Schär, in een wereldrecord.

Berlijn 2018 was voor Jennette haar derde deelname. Net als de eerste keer met kriebels, maar met minder druk zo aan het eind van het seizoen... voor het eerst in de lighandbike, en in de regenboogtrui als winnaar van het WK in Maniago een maand geleden (zowel wegwedstrijd als tijdrit).

De race verliep niet geheel vlekkeloos voor Jennette. Ze had driekwart afgelegd toen ze een voorganger niet kon ontwijken en een achterligger op haar botste. Ze meende er een platte band aan te hebben overgehouden, maar de carbon bumper bleek tegen haar linker achterwiel gedrukt te zijn. Het rijden verliep nu niet soepel meer en ze kwam alleen te zitten. Haar nuchter reactie: "Als je stopt heb je sowieso niets.". Uiteindelijk won ze de marathon in 1:17:36.

Nu breekt een korte periode van rust aan voor Jennette. En kan ze terugkijken op een zeer geslaagd seizoen. Hoofdonderwerp was wel de 'overstap' naar de lighandbike. Jennette geeft aan dat het spannend was om in een andere klasse te rijden en te kijken of je je kunt meten ten opzichte van je 'nieuwe' tegenstanders. En dat kon ze: ze won de wegwedstrijd in 'Oostende', ze pakte de dubbels in 'Emmen' en het WK in Maniago... en nu Berlijn.

Jennette kijkt terug op een superseizoen. Volgend jaar het jaar vóór 'Tokio' met een drukke agenda, veel reizen en (nog) meer druk op haar schouders. Ze vraagt zich af of ze de prestaties van afgelopen seizoen ooit nog kan evenaren. Jennette: "Maar misschien moet je je daar niet te veel op focussen. Je moet ook vooral kijken naar wat je (al) hebt gepresteerd."
 

Op een rij

18-09-2018
Overig nieuws

Wat een prachtige uitzichten op de bergen!

De Alpentocht van Sandra Prins

Een kennismaking met Frontline in Brummen

Groot in handbikes met ondersteuning

Een beeldverhaal van Inge en Mathilde

De Fuji kleurt oranje

Laura de Vaan zet de wekker en geniet

Wat een dag!

Commentaar van een insider op de tijdrit in Tokio

Laura de Vaan kijkt naar haar oud-collega's

Tokio

Kijk hier de livestreams terug van triatlon en handbiken