Kees van Velzen: 'Dit is erg leuk'

Racerondjes van 250 meter op de wielerbaan in Alkmaar

Enkele Noord-Hollandse handbikers gaven begin november een demonstratie op de wielerbaan. Dat gebeurde tijdens het NK Para-Cycling op de overdekte wielerbaan van Alkmaar.

'Het leek ons leuk om daar eens te rijden', zegt Kees van Velzen.'En het blijkt onwijs gaaf om te handbiken op zo'n toch wat schuine wielerbaan.' De groep handbikers in een ligger had al een keer getest of het kon en ook veilig was. 'Het lijkt makkelijker dan het is', zegt Kees. 'De baan ligt ook op het rechte stuk schuin - en zeker in de bochten. We bleven steeds laag tegen de blauwe band aan rijden, omdat je anders de hele tijd omhoog moet sturen. Om bovenin te komen moet je minstens 40 km per uur rijden, anders glijden je achterwielen omlaag. Dat hebben we tijdens de demonstratie maar niet geprobeerd.'
 

Slimme Geert Schipper

De zes vermetele handbikers reden eerst een individuele tijdrit van 1 kilometer, ofwel vier rondes. Vervolgens reden ze in paren een achtervolging van 1 kilometer. Winaar van het spelletje was, dat zal niemand verbazen, de houder van het werelduurrecord Geert Schipper. Als ervaringsdeskundige had Geert in zijn tweede rit een technisch trucje toegepast om wat minder scheef in zijn handbike te liggen. Linksachter had Geert een 26" wiel gemonteerd en rechts een 20". Kees van Velzen reed met twee achterwielen van 20" en had daarom meer moeite om in de bochten niet naar links te driften. Slimme Geert.
Het experiment is geslaagd en wordt vervolgd, zodat ook in de wintermaanden wedstrijdjes mogelijk worden.

 
15-11-2018
Overig nieuws

Wat een prachtige uitzichten op de bergen!

De Alpentocht van Sandra Prins

Een kennismaking met Frontline in Brummen

Groot in handbikes met ondersteuning

Een beeldverhaal van Inge en Mathilde

De Fuji kleurt oranje

Laura de Vaan zet de wekker en geniet

Wat een dag!

Commentaar van een insider op de tijdrit in Tokio

Laura de Vaan kijkt naar haar oud-collega's

Tokio

Kijk hier de livestreams terug van triatlon en handbiken