Kees van Velzen: 'Dit is erg leuk'

Racerondjes van 250 meter op de wielerbaan in Alkmaar

Enkele Noord-Hollandse handbikers gaven begin november een demonstratie op de wielerbaan. Dat gebeurde tijdens het NK Para-Cycling op de overdekte wielerbaan van Alkmaar.

'Het leek ons leuk om daar eens te rijden', zegt Kees van Velzen.'En het blijkt onwijs gaaf om te handbiken op zo'n toch wat schuine wielerbaan.' De groep handbikers in een ligger had al een keer getest of het kon en ook veilig was. 'Het lijkt makkelijker dan het is', zegt Kees. 'De baan ligt ook op het rechte stuk schuin - en zeker in de bochten. We bleven steeds laag tegen de blauwe band aan rijden, omdat je anders de hele tijd omhoog moet sturen. Om bovenin te komen moet je minstens 40 km per uur rijden, anders glijden je achterwielen omlaag. Dat hebben we tijdens de demonstratie maar niet geprobeerd.'
 

Slimme Geert Schipper

De zes vermetele handbikers reden eerst een individuele tijdrit van 1 kilometer, ofwel vier rondes. Vervolgens reden ze in paren een achtervolging van 1 kilometer. Winaar van het spelletje was, dat zal niemand verbazen, de houder van het werelduurrecord Geert Schipper. Als ervaringsdeskundige had Geert in zijn tweede rit een technisch trucje toegepast om wat minder scheef in zijn handbike te liggen. Linksachter had Geert een 26" wiel gemonteerd en rechts een 20". Kees van Velzen reed met twee achterwielen van 20" en had daarom meer moeite om in de bochten niet naar links te driften. Slimme Geert.
Het experiment is geslaagd en wordt vervolgd, zodat ook in de wintermaanden wedstrijdjes mogelijk worden.

 
15-11-2018
Overig nieuws

Met wetenschappelijke onderbouwing

Alle voordelen van handbiken

Laura de Vaan bij haar afscheid als topsporter:

’Ik ben vooral trots, maar ik had graag op een ander moment afscheid genomen.’
NHC Rotterdam in beeld
NK Para-cycling in bewegend beeld

Wegkampioenen 2020 bekend

Mooie strijd op Nedereindse Berg in Utrecht in woord en beeld

'Eindelijk weer een wedstrijd'

Tijdritkampioenen 2020 bekend