Voorbereiding op de HandbikeBattle 2019

Het team als leerschool

Het team als leerschool
Ieder jaar trekt in juni een bonte karavaan vanuit Nederland naar de Oostenrijkse Alpen. Twaalf revalidatiecentra sturen elk een team van zes (ex-)revalidanten en meerdere begeleiders.

Na zes jaar Battle hanteert elk team zijn eigen aanpak van deze jaarlijkse expeditie naar de Kaunertaler Gletscher. Tijdens een mini-symposium op 23 november gaven de Rijndamracers uit Rotterdam en het UMCG Handbiketeam uit Groningen een kijkje in hun keuken. Wat zijn hun doelen? Hoe werken ze daarnaar toe? Het blijken twee heel verschillende routes naar dezelfde finish.
 

Rijdanracers: leren van toppers



De Rijndamracers gaan graag voor het sportieve resultaat. Van de zes Battle-edities wonnen de Rotterdammeers drie keer de teamprijs. Dat kan geen toeval zijn. Gebruiken de Rijndamracers doping dan? Nee, maar wel een gezonde dosis mentale doping. Want een van de geheimen achter dit winnende team is de tomeloze inzet van teamcaptain John Jongeneel. Zijn taak omschrijft hij zelf als volgt: ‘Motiveren, lachen, janken, afzien, vragen beantwoorden en keihard trainen.’

Johns favoriete tegeltjeswijsheid luidt: ‘Zonder gezelligheid geen opkomst, dus geen training, dus geen progressie’. Die training pakken de Rijndammers - naast gezellig - ook serieus aan. Begin januari starten de trainingen volgens schema’s die op de website van de HandbikeBattle staan. Eerst in de sportzaal bij Rijndam, daarna op de wielerbaan met de handbikers van de Rotterdamse Wielerclub Ahoy. Iedereen wordt geacht drie keer per week te trainen. In de woorden van John: ‘Plan je training en train je plan’.
 

Teamsamenstelling

Natuurlijk is de teamcaptain niet de enige succesfactor bij de Rijndamracers. Ook de projectgroep die garant staat voor een goede organisatie is cruciaal. Daaraan doen revalidatieartsen, trainers, fietsenmakers en conditietesters mee. De Rijndamracers hebben een eigen pool met handbikes. Sponsoren en soms een fondstoekenning zorgen voor een dekkende begroting. Allemaal samen werken ze ieder jaar met een nieuwe groep Battle-deelnemers. Steeds een mix van mensen die kort en langer geleden zijn gerevalideerd. Mannen en vrouwen, met diverse diagnosen en karakters. Daar zouden best wel wat meer jongeren bij mogen zitten, vindt de projectgroep.De komende jaren willen de Rijndamracers per se het beste team blijven in Oostenrijk. Maar ze denken ook verder: op lange termijn zouden er na de Battle nog meer mensen moeten blijven handbiken of doorstromen naar de wedstrijdsport.
 

Jong geleerd

Voor het UMCG-team uit Groningen is het interne groepsgebeuren belangrijker dan de collectieve sportieve prestatie in Oostenrijk. Dat blijkt al op de camping, waar de Groningers hun tenten opslaan in de vorm van een kraal – met de rug naar de buitenwereld. Opvallend ook is de teamsamenstelling, met altijd twee jongeren, twee sporters met een dwarslaesie en twee anderen. De jeugd is echt een speerpunt en daarom ligt er ook een stevig lijntje naar de regionale mytylschool.
 

UMCG: altijd twee jongeren



Zes jaar lang al is beweeg- en leefstijladviseur Eric Helmantel de teamcaptain. Kinderfysiotherapeut Marjan Oostinga is de trainer en zij onderhoudt extra veel contact met de beide jongeren en hun ouders. Marjan en Eric zijn trots op die aandacht voor de jeugd. ‘Alle deelnemers gaan zelf op pad voor sponsoring, zodat ze leren om hun persoonlijke verhaal te vertellen aan buitenstaanders. Dat geeft hen meer zelfvertrouwen. En ze voelen dat ze ergens bij horen. Ook worden de sporters zelfstandiger en gaan ze gezonder leven. Ze krijgen plezier in bewegen. De schoolprestaties van de jongeren verbeteren.’

Wil je nog meer? Dat kan: enkele jongeren zijn lid geworden van het BEA-handbiketeam. En twee jonge deelnemers zijn gescout door nationale sportbonden. En dat allemaal vanwege de trainingsaanpak van het UMCG-team, waarbij de buddy het trainingsschema opstelt en in intensief contact zo nodig aanpast aan de sporter.
 

Trainingsopbouw

Natuurlijk doen ze in Groningen ook aan groepstrainingen. Op 19 januari 2019 begint de eerste gezamenlijke trainingsdag en die wordt in februari herhaald. In maart doet het team mee aan de Ronde van Drenthe. En later die maand trainen handbiker en buddy samen in hun thuisomgeving. Begin april reist het hele gezelschap met de teambus naar de landelijke trainingsdag van Move Forward in Ellecom. Op Tweede Paasdag doet het team een snelheidstraining van 10 kilometer in Musselkanaal. En eind april staat een weekendje heuveltraining in het Duitse Tecklenburg op het programma. In mei wordt er een keer vier uur vlak getraind en een keer vijf uur geklauterd op de Holterberg. Met zo’n voorbereiding moet het lukken daar in Oostenrijk.
24-12-2018
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws