Meting van hartslag en stappen per dag

Monitoren van handbiketrainingen met de Fitbit

We weten dat fysieke activiteit en sporten erg belangrijk zijn voor onze gezondheid. Dit geldt ook of zelfs meer voor mensen met een dwarslaesie. Het lastige is dat er eigenlijk vaak geen goede feedback is over de hoeveelheid training of activiteit; niet voor de persoon zelf en niet voor de therapeut of trainer.

Er bestaan redelijk goedkope en veelgebruikte activity trackers, die dit allemaal kunnen meten. Een voorbeeld hiervan is de Fitbit (figuur 1). We weten echter helemaal niet of dit ook goed werkt als je niet loopt, maar jezelf in een rolstoel of handbike voortbeweegt. Het doel van de studie was om te kijken of het Fitbit horloge ook bruikbaar is om trainingsactiviteit bij handbikers te monitoren.

De zes teamdeelnemers van De Hoogstraat, die deel gingen nemen aan de HandbikeBattle 2017, werd gevraagd om deel te nemen aan deze studie. Iedere deelnemer kreeg een Fitbit Charge 2 te leen en werd gevraagd om deze 24 uur per dag te dragen voor minimaal twee weken. De Fitbit meet het aantal stappen en de hartslag gedurende de dag. Daarnaast hielden ze al hun trainingen bij in Strava.

Vijf van de zes deelnemers droegen de Fitbit gedurende twee weken en bleven het horloge ook na die tijd gebruiken. De deelnemers gaven aan dat het aantal stappen in combinatie met de hartslag een duidelijk beeld gaf van wat ze die dag hadden gedaan. Eén van de zes gebruikte liever Garmin en had het idee dat dat betrouwbaarder was. Over het algemeen vonden de deelnemers de Fitbit makkelijk in gebruik en waren zij enthousiast.


Bovenstaande figuur geeft een voorbeeld van het trainingsoverzicht van één van de deelnemers.

Het Fitbit horloge is nog niet gevalideerd in de zin dat duidelijk is dat één push in de rolstoel ook hetzelfde is als één “stap” op de Fitbit. De Fitbit gaf echter wel duidelijke patronen weer, zodat de deelnemers en hun trainers konden zien op welke dagen ze veel of weinig getraind hadden.

Indien je vragen hebt over het onderzoek, neem dan contact op met m.maijers@dehoogstraat.nl of onderzoek@handbikebattle.nl. Het volledige artikel is hier te lezen: https://rdcu.be/bmVxo

Dit is een samenvatting van het originele artikel: Maijers MC, Verschuren O, Stolwijk-Swüste JM, van Koppenhagen CF, de Groot S, Post MWM. Is Fitbit Charge 2 a feasible instrument to monitor daily physical activity and handbike training in persons with spinal cord injury? A pilot study. Spinal Cord Series and Cases (2018) 4:84.
18-02-2019
Overig nieuws

Wat een prachtige uitzichten op de bergen!

De Alpentocht van Sandra Prins

Een kennismaking met Frontline in Brummen

Groot in handbikes met ondersteuning

Een beeldverhaal van Inge en Mathilde

De Fuji kleurt oranje

Laura de Vaan zet de wekker en geniet

Wat een dag!

Commentaar van een insider op de tijdrit in Tokio

Laura de Vaan kijkt naar haar oud-collega's

Tokio

Kijk hier de livestreams terug van triatlon en handbiken