Eerste van maar liefst 13 wedstrijden

NHC 2019 start in Rotterdam

Op 6 april begint traditiegetrouw de Nationale Handbike Competitie op het wielercircuit van RWC Ahoy in Rotterdam. Daarmee start een serie van 13 wedstrijden - een unicum in de geschiedenis van het Nederlandse handbiken.

Dat er zoveel wegwedstrijden op de KNWU-kalender staan, duidt op een toenemende interesse van organisatoren in het hele land om handbikers aan het werk te zien. Logisch, want deze categorie sporters doet de laatste jaren erg van zich spreken met internationale toprestaties. Denk aan de vele regenboogtruien en podiumplaatsen op het laatste WK in Italië. Onlangs slaagde Jetze Plat er met zijn werelduurrecord als eerste handbiker in om door te dringen tot alle grote landelijke media. Het handbikesportklimaat in Nederland is dus gunstig. En de vooruitzichten zijn dat ook, met onder meer het WK Para-cycling in Emmen in september in het verschiet.
 

Reglement

In het nieuwe seizoen geldt een behoorlijk vernieuwd reglement voor de Nationale Handbike Competitie. Een werkgroep heeft zich daarover op verzoek van de KNWU gebogen en een aantal verbeteringen aangebracht. Voor het NHC-eindklassement moet je aan 9 van de 13 wedstrijden hebben deelgenomen. De groeiende vrouwencategorie wordt gesplitst in twee (gecombineerde) klassen. Daarom is de startopstelling ook gewijzigd.
 

Helmkleur

Er komt meer controle door de jury op het dragen van een helm in de juiste kleur. Dat is van belang voor het publiek en voor de deelnemers, die zo kunnen zien wie in welke klasse rijdt. Voor de NHC-wedstrijden gelden aparte helmkleuren, het overzicht staat in het nieuwe NHC-reglement. Wie de verkeerde kleuren draagt, moet voor de start een helmhoesje lenen. Aangezien deze hoesjes nu nog niet beschikbaar zijn, geldt deze regel pas vanaf eind april.
 

Transpondercontrole

Omdat er vaak problemen waren met de werking van transponders, zal de jury die voor de start controleren. De jury zal na de finish de officieuze uitslag bekend maken, renners hebben dan 15 minuten de tijd om eventueel een protest in te dienen. Daarna stelt de jury de uitslag vast en pas dan vindt de prijsuitreiking plaats.

Na het wegseizoen zal de werkgroep evalueren of alle veranderingen inderdaad verbeteringen zijn. Naar verwachting wordt de werkgroep Para-cycling op het KNWU-congres op 20 juni 'gepromoveerd' tot Commissie. Daarmee zou een oude wens van bondscoach Eelke van der Wal in vervulling gaan, die vindt dat Para-cycling op alle niveaus van de KNWU-organisatie een volwaardige plek moet krijgen.
 

Zoek & vind

Het nieuwe NHC-reglement staat op de bladzijden 96-101 in de Jaarlijkse Besluiten 2019.


Archiefbeeld van de wedstrijd bij Ahoy in 2015
05-04-2019
Overig nieuws

Wat een prachtige uitzichten op de bergen!

De Alpentocht van Sandra Prins

Een kennismaking met Frontline in Brummen

Groot in handbikes met ondersteuning

Een beeldverhaal van Inge en Mathilde

De Fuji kleurt oranje

Laura de Vaan zet de wekker en geniet

Wat een dag!

Commentaar van een insider op de tijdrit in Tokio

Laura de Vaan kijkt naar haar oud-collega's

Tokio

Kijk hier de livestreams terug van triatlon en handbiken