Reddende rijwind bij 34,5 graden Celsius

Tropische NHC in Breda

Tropische NHC in Breda
Gaat de NHC in Breda wel door? Die vraag hing vorige week enkele dagen boven de 8e wedstrijd van dit handbikeklassement. Eerst dreigde de eikenprocessierups brandhaartjes in het eten te gooien. En toen de tropische temperaturen.



Met dank aan de gemeente Breda waren de enge rupsen gelukkig op tijd verdreven. Maar de zon en de tropische temperaturen niet. Toch gingen de wedstrijden door. Eerst een race voor aankoppelhandbikers, daarna de NHC voor vastframerijders. Het hitteplan van WV Breda bezorgde de deelnemers en de juryleden vele glaasjes koel water, emmers vol met natte sponsjes en extra parasols bij het clubhuis. Maar het parkoers bleef meedogenloos verstoken van enige schaduw. Dat viel vooral op bij de start, toen het peloton een tijdje in de brandende middagzon moest wachten op groen sein voor de tijdwaarneming.
 

Koperen ploert

En toch, tijdens de wedstrijd viel de hitte eigenlijk wel mee. De rijwind gaf zelfs enige verkoeling en het oostenbriesje deed daar nog een schepje bovenop. Het was dus niet nodig om de wedstrrijd in te korten. Maar desondanks waren de omstandigheden best extreem en onzeker. Menige handbiker zal zich hebben afgevraagd of het niet verstandiger was om een tandje lichter te rijden. Zou, op enig moment, de koperen ploert met het zweet ook de kracht uit het lichaam laten wegstromen? En wanneer was dat fatale moment gekomen?


 

Bloed

Op het bochtige parkoers ontstonden al gauw allerlei groepjes, die voortdurend van samenstelling wisselden. Dat gaf een dynamische aanblik en wekte de indruk dat iedereen vol inzet zijn plekje aan het bevechten was. Mooi voor het publiek onder de rupsloze bomen en de barmhartige parasols. Spectaculair waren de vele scherpe bochten - en de klap toen Marco Heijkoop in de hekken belandde. Na verzorging reed hij zijn wedstrijd gewoon uit. De bloedspetters glommen na afloop nog op het asfalt, ondanks de zonneschijn.

Bekijk de wedstrijdfoto's van op Wielersport Kiekjes.
01-07-2019
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws