Pech voor enkele favorieten

Vijf nieuwe Nederlandse kampioenen op het NK 2019

De sportieve strijd om de nationale titels in het handbiiken was bijzonder verrassend. In het Amsterdamse Vondelpark, op een nattig parkoers, gebeurde van alles.

Het begon al bij de groepsstart. Sander Smit (H4) kwam niet weg en de ketting van Sidney Bito blokkeerde. Enkele ronden later kwam Jetze Plat  (H4) solo langs, met een platte achterband. Melanie Helweg haalde een scherpe bocht niet en Gerard Kalis raakte zelfs bijna te water. Al deze ongeluksvogels werden geen kampioen, hoewel Jetze na een snelle pitstop nog een poging deed - tevergeefs.
 

Knokken

Voordat Jetze lek reed, was hij al samen met Tim de Vries (H5) op avontuur gegaan. Door de lekke band van Jetze bleef Tim alleen over. Hij bouwde zijn voorsprong op het peloton uit en zou het solo volhouden tot op de streep. 'Ik wilde me nog eens stevig testen met een lange demarrage',  aldus Tim. 'Vooral met het oog op de tijdrit aanstaande vrijdag op het Wereldkampioenschap in Emmen.' Uittredend kampioen Mitch Valize (H5) reed met een fel eindschot naar het zilver, vóór Johan Reekers.

 

Abonnement

Bij de mannen H4 was de titel dus plotseling min of meer vacant, maar wie zou er nu winnen? Het werd verrassend het jonge talent Chiel Albers, die de sprint won vóór Geert Schipper. Jetze haalde nog brons. In de H3 wist Mischa Hielkema het langst in de kopgroep mee te draaien en zo won hij zijn zoveelste nationale titel, vóór Sidney Bito die zich aardig terugegeknokt  had. Bij de vrouwen H5 verlengde Laura de Vaan haar abonnement op het rood-wit-blauw met een jaar. En Jennette Jansen deed hetzelfde in de H4-klasse.
Komend weekend gaat het in Emmen niet om rood-wit-blauw maar om regenboogtruien. En die laatse zullen sommige deelnemers in Amsterdam tot enige voorzichtigheid hebben gemaand.

Op de foto vlnr: Mischa Hielkema (MH3), Jennette Jansen (WH1-4), Laura de Van WH5/O, Chiel Albers (MH4) en Tim de Vries (MH5/O).
07-09-2019
Overig nieuws

Wat een prachtige uitzichten op de bergen!

De Alpentocht van Sandra Prins

Een kennismaking met Frontline in Brummen

Groot in handbikes met ondersteuning

Een beeldverhaal van Inge en Mathilde

De Fuji kleurt oranje

Laura de Vaan zet de wekker en geniet

Wat een dag!

Commentaar van een insider op de tijdrit in Tokio

Laura de Vaan kijkt naar haar oud-collega's

Tokio

Kijk hier de livestreams terug van triatlon en handbiken