Grote uitdagingen in het paralympisch jaar 2020

Para-cycling op de Limburgse Camerig en de Japanse Fuji [update]

Para-cycling op de Limburgse Camerig en de Japanse Fuji [update]
Update: de Paralympische Spelen gaan niet door in 2020.

2020 is vooral een Paralympisch jaar. Dus staat 2020 in het teken van de Spelen in Tokio. Maar niet helemaal, want er zijn ook sporters voor wie de berg Fuji (de Japanse ‘Olympus’) te hoog is gegrepen. Daarom hierbij een gesprek met KNWU-hoofdcoach Eelke van der Wal. Én met KNWU-talentcoach Albert Smit. Over hun plannen met de topsportgroep en de talentgroep die zij onder hun hoede hebben.

Voor Eelke van der Wal wordt dit – na tien jaar – zijn laatste seizoen als hoofdcoach voor para-cycling bij de KNWU. ‘Ik kijk met vertrouwen uit naar mijn laatste internationale toernooien. Ik heb er veel zin in’, zegt Eelke. Om daar meteen aan toe te voegen: ‘Voor mij draait het vanaf nu helemaal om de Spelen, eind augustus, begin september. Het Wereldkampioenschap in juni is bijzaak. Voor de toppers is Tokio ook hét moment. Daar krijgen zij alle aandacht. De financiering van die topsporters is helemaal gericht op Tokio. Dat geldt ook voor de afrekening. Dus ja, Tokio gaat boven alles. Maar voor bepaalde sporters kan dat natuurlijk anders liggen. Die zullen graag willen scoren op het Wereldkampioenschap in Oostende of in onze enige Wereldbekerwedstrijd van 2020 - in Italië.’




Hoofdcoach Eelke van der Wal stopt er na Tokio mee.

Topsportgroep

De belangrijkste handbikers in de topsportgroep zijn voor Eelke de wereldkampioenen Jetze Plat (H4), Tim de Vries (H5) en Jennette Jansen (H4). Zij gaan, normaal gesproken, naar Tokio. Dan komen de H5-rijders Johan Reekers en de jonge talenten Mitch Valize en Chantal Haenen, die zich begin juni moeten bewijzen op het Wereldkampioenschap te Oostende. Datzelfde geldt voor het H3-trio Mark Mekenkamp, Mischa Hielkema en Sidney Bito.

Afwezigen

In dit rijtje kandidaten voor Tokio ontbreken Geert Schipper (H4) en Carmen Koedood (H2). Van Geert heeft de hoofdcoach afscheid genomen, zodat hij zich op de triathlon kan voorbereiden. Carmen is volgens Eelke helaas kansloos in de paralympische wegwedstrijd, waarin – anders dan in UCI-wedstrijden - de H2 gecombineerd wordt met de H3 en H4. Daarnaast rekent Eelke niet op clementie voor Laura de Vaan (H5), die sinds een wijziging van de regels in 2019 al niet meer geclassificeerd is voor handbiken.


Trainen in het kwadraat

Met het oog op Tokio is het jaarplan voor de toppers rijkelijk gevuld met trainingskampen en hoogtestages. In dat plan vallen enkele tweedaagsen in Zuid-Limburg op. Eelke: ‘Daar gaan we trainen op de Camerig (zie profiel hieronder), een lange helling bij Epen. Vorig najaar hebben we met enkele toppers de Japanse parkoersen voor 2020 verkend. Die liggen op en om een autocircuit aan de voet van de iconische berg Fuji (zie profiel hieronder). We konden die parkoersen een dag afhuren voor testtrainingen. Zodoende beschikken we over alle nuttige trainingsgegevens van het weg- en tijdritparkoers van de Spelen. En de klim op de Fuji lijkt sterk op de Camerig. Dus is dat nu ons Nederlandse Tokio-parkoers. Ideaal.’





Jonge en supertalenten

Ook voor de talentgroep onder leiding van talentcoach Albert Smit wordt 2020 een belangrijk jaar. Hij heeft twee supertalenten onder zijn hoede, die ook op Eelke’s lijstje staan: Mitch Valize en Chantal Haenen. ‘Ik zal hen graag optimaal begeleiden richting wereldkampioenschap, begin juni in Oostende. Daar kunnen ze hopelijk een startplek verdienen voor Tokio. Lukt dat, dan gaat de begeleiding over naar Eelke en assistent-coach Floris Goesinnen.’




Talentcoach Albert Smit

Ervaring opdoen

De doelen van de andere talenten liggen elders dan in Tokio. Zo werkt Carmen Koedood (H2) toe naar het wereldkampioenschap in Oostende, waar ze kans heeft op een regenboogtrui. Nederlands kampioen Chiel Albers (H4) wil zich ook graag plaatsen voor het wereldkampioenschap van 2020. Daarvoor probeert hij in maart in Spanje een C1-wedstrijd te winnen en anders een andere C1-wedstrijd in april of begin mei. Lukt het Chiel niet om zich dit jaar te plaatsen dan wordt het volgende WK - in Portugal - zeker het doel voor 2021. Wellicht zal Melanie Helweg (H4) Chiel dit jaar soms vergezellen, maar dan vooral om internationale wedstrijdervaring op te doen. Verder zal Melanie zich, net als de andere talenten, zoveel mogelijk laten zien in de Nationale Handbike Competitie. In die NHC zal ook het jongste talent in de groep van Albert, Melanie Zunneberg (16 jaar), proberen haar sporen te verdienen.


Op het programma van de talentgroep staan o.a. een trainingskamp in Spanje (tweede helft maart), C1-wedstrijden in Spanje en België, de Wereldbekerwedstrijd in Italië (eind mei) en een leerzaam bezoek aan het WK in Oostende.


Talentweekenden

Daarnaast organiseert Albert nog drie weekends voor nieuwe jonge talenten in Amersfoort (begin mei), Zuid-Limburg (begin juli) en op Papendal (begin september). Zo blijft de kweekvijver richting Parijs 2024 goed gevuld.
 

Met de Spelen in Tokio eindigt straks de vierjarige paralympische cyclus en start een nieuwe cyclus richting Parijs 2024. Dat betekent dat er na Tokio van alles kan veranderen in de omstandigheden van het para-cycling. In Nederland zal een opvolger aantreden voor Eelke van der Wal, die er, zoals gezegd, mee stopt. Bij NOC*NSF zal opnieuw een budget worden vastgesteld, dat bepaalt welke faciliteiten er zijn voor de topsporters en de talenten. Na Tokio kunnen er vanuit het Internationaal Paralympisch Comité en de UCI ook nieuwe regels komen voor de classificatie en voor het materiaal.
Maar dat is een zorg voor later. Eerst krijgen we een ambitieus sportseizoen met spannende wedstrijden op alle niveaus – van NHC tot de Spelen in Tokio.

Tekst: Rogier Wiercx, www.handbiken.nl
Beeld Tokio: Josep Girbau

17-02-2020
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws