Hoe doen deelnemers het?

Trainen voor de HandbikeBattle

Voor deelnemers aan de HandbikeBattle is het meten van trainingsbelasting erg belangrijk om tot optimale resultaten te komen, zonder blessures op te lopen. De trainingsbelasting kan worden weergegeven met behulp van verschillende maten, gebaseerd op hartfrequentie, vermogen of een Borgscore (RPE). De uiteindelijke trainingsbelasting is een combinatie van intensiteit (uitgedrukt als hartfrequentie, vermogen, RPE), duur van de training en frequentie (aantal trainingen per week). Hoe ziet de trainingsperiode van deelnemers van de HandbikeBattle er eigenlijk uit?


Monitoren

Alle deelnemers van de jaren 2017, 2018 en 2019 is gevraagd om hun trainingen te monitoren door middel van een gratis app (Strava) op de mobiele telefoon, of een trainingslogboek op papier. Voor de trainingsperiode ondergingen zij een maximale inspanningstest. Daarbij zijn het piekvermogen (POpiek in Watt) en de piekzuurstofopname (VO2piek in L/min) bepaald. Na de trainingsperiode ondergingen zij exact dezelfde inspanningstest om een eventuele verandering in fitheid te kunnen meten. 


Direct na de eerste inspanningstest werd de deelnemers gevraagd hun trainingen te monitoren. Zij noteerden van iedere training:Resultaten

Uiteindelijk hadden 60 deelnemers hun trainingen volledig bijgehouden. Op groepsniveau gingen zij vooruit in fitheid (POpiek: 20-22% toename, VO2piek 17-18% toename). De deelnemers trainden gemiddeld 21 weken (minimum: 8 weken, maximum: 33 weken). Het gemiddeld aantal trainingen per week was 3-4 (minimum: 1 training, maximum: 8 trainingen per week). De gemiddelde duur per training was 86 minuten (minimum: 47 minuten, maximum: 136 minuten). Qua intensiteit werd op groepsniveau het volgende gevonden: 35% van de trainingen in RPE 1-4 (zeer rustig-beetje zwaar), 31% van de trainingen in RPE 5-6 (zwaar-behoorlijk zwaar), 34% van de trainingen in RPE 7-10 (erg zwaar-maximaal). Qua type training, waren de meeste trainingen handbiketrainingen (71%), gevolgd door krachttraining (19%). De overige 10% waren verschillende sporten zoals zwemmen, rolstoelbasketbal en rolstoelrugby.Wat is optimaal?

Het blijft onbekend wat het optimale trainingsschema is voor de HandbikeBattle. Dit is heel erg afhankelijk van het individu. Bovengenoemde resultaten geven een goede eerste indruk van de gemiddelde trainingsbelasting van mensen die trainen voor de HandbikeBattle.


Voor meer informatie over het onderzoek kun je terecht bij Ingrid Kouwijzer (e-mail: onderzoek@handbikebattle.nl). Dit is een samenvatting van het originele artikel: Kouwijzer I, Valent LJM, van Bennekom CAM, HandbikeBattle Group, Post MWM, van der Woude LHV, de Groot S. Training for the HandbikeBattle: an explorative analysis of training load and handcycling physical capacity in recreationally active wheelchair users. Disabil Rehabil. 2020. Nov 4:1-10. Online ahead of print. Lees hier het volledige artikel.

20-12-2020
Overig nieuws

Impressie van een stralende HandbikeBattle Dutch Edition

Alles liep soepel behalve die klim op het Tom Dumoulin Bikepark

HandbikeBattle Dutch Edition 2021 op het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard

Trots en teambuilding bij de enthousiaste HelioHeroes

Rooie Zondag - 17 oktober – schrijf je in!

Een echte kermiskoers in hartje Breda

Wat een prachtige uitzichten op de bergen!

De Alpentocht van Sandra Prins

Een kennismaking met Frontline in Brummen

Groot in handbikes met ondersteuning

Een beeldverhaal van Inge en Mathilde

De Fuji kleurt oranje