Commentaar van een insider op de tijdrit in Tokio

Laura de Vaan kijkt naar haar oud-collega's

Laura de Vaan kijkt naar haar oud-collega

In de ochtend van 31 augustus 2021 staan in Tokio de handbikers aan de start van de tijdrit. In drie wedstrijden doen Nederlandse handbikers mee. Stuk voor stuk zijn ze medaillekandidaat. Maar in elke wedstrijd kan er maar één de beste te zijn.


Jetze maakt zijn favorietenrol waar

Jetze is dé topfavoriet bij de mannen H4. Ga er maar aan staan. Iedereen verwacht dat jij wel ‘even’ wint. En de uitslag lijkt te bevestigen dat er geen maat op je staat. Maar in topsport is niets vanzelfsprekend. Op de dag van de wedstrijd moet alles kloppen. Je bent gefocust op wat je te doen staat. Je blijft bij je raceplan. En je maakt het af. Je mimiek zegt alles, ook bij jou gaat het niet vanzelf.


Mitch vertrekt als wereldkampioen bij zijn eerste Paralympische optreden

Je hebt laten zien dat je een enorme progressie hebt geboekt. En als er een hoogteverschil moet worden overwonnen, ben je op je best. Maar wat doet het feit dat het de Paralympische Spelen zijn met je? Niets zo lijkt het. Je bent superieur. Bij de eerste doorkomst noteer je de snelste tijd. Je voorsprong bouw je steeds verder uit. Je haalt zelfs de Fransman in. Dat lijkt je nog even in de problemen te brengen. Hij haalt jou weer in. En als ik het goed gezien heb, blijft het niet bij één keer. In een van de verraderlijke bochten van het parcours lijkt deze strijd ervoor te zorgen dat je de bocht net niet haalt. Maar zonder enig spoortje paniek duw je je handbike weer overeind. Je haalt diep adem en vervolgt ogenschijnlijk stoïcijns je weg. Niets brengt jou uit je evenwicht! Je hervindt je ritme en finisht met meer dan een minuut voorsprong op de nummer twee.


Tim eindigt als vijfde

Wat zul je teleurgesteld zijn. Dit is niet waar je voor kwam. Dit is niet waarvoor je al die uren hebt getraind. Dit is ook niet waarvoor je al die uren je gezin hebt gemist. Maar wat was je aan het doen tijdens de tijdrit? Je leek niet bezig met je taak. Wat er achter je gebeurt, is niet interessant! Maar waarom keek je dan zo vaak achterom? In een tijdrit telt maar één ding en dat is je eigen race. De focus ligt op het parcours, op de juiste lijnen en op je eigen inspanning. Het doet er niet toe wat de concurrentie doet. Als jij je beste race rijdt, is het goed, ongeacht het resultaat! De laatste jaren heb je laten zien van wereldklasse te zijn. Dus, kop op, de wegwedstrijd staat morgen op het programma. De discipline waarin jij je op een WK al drie keer de beste toonde!


Jennette nestelt zich tussen H5 rijdsters

Op een parcours waar de nodige hoogtemeters in zitten, rijd jij naar een mooie derde plek. Ik kan niet inschatten of je hiermee aan je eigen verwachtingen voldaan hebt. Met Oksana zul je rekening gehouden hebben. En ik weet ook dat je rekening hield met Andrea, ondanks haar matige presteren op de WK. De Chinese heeft je misschien verrast. Volgens mij heeft zij zich de laatste twee jaar niet laten zien. De uitslag laat zien dat ook jij van wereldklasse bent, de tweede H4 eindigt op plek acht. Zij heeft vier minuten langer nodig om de 24 km af te leggen.


Chantal eindigt net naast het podium

Op Teletekst schrijft de NOS het volgende: ‘Chantal Haenen, die in juni nog met overmacht wereldkampioene werd, eindigde als vierde.’. Deze zin doet jou in mijn ogen te kort. Natuurlijk sta je als regerend wereldkampioen aan de start van deze tijdrit. Maar zonder af te doen aan jouw prestaties op de WK, die waren fantastisch, de winst lag hier niet voor het oprapen. Op de WK hoef je niet tegen Jennette te rijden. Dat is alleen op de Paralympische Spelen het geval. En je zult ongetwijfeld rekening hebben gehouden met Oksana. Met een vierde plek sta je met lege handen. Maar gebruik de ervaring van vandaag voor een mooi vervolg!


Woensdag staan de wegwedstrijden op het programma

Een dag na de tijdrit staat voor alle handbikers de wegwedstrijd al op het programma. Hopelijk herstellen jullie allemaal goed! En kunnen wij genieten van mooie wedstrijden. Succes!

31-08-2021
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws