Racen op Lanzarote

Het seizoen van de Europese Handbike Competitie (EHC) is in tegenstelling tot veel andere competities niet geschrapt, maar tot twee keer toe verlengd met een jaar. Daartoe is besloten, omdat er al een evenement had plaats gevonden op het moment dat verder alle evenementen geschrapt werden vanwege corona. Zodoende duurt de 20e editie van de EHC geen jaar maar gaat zij 3 jaar duren.


Het eerste evenement was op Lanzarote (Canarische Eilanden) in 2020 en het tweede in het Zwitserse Lugano in 2021. De 20e editie van de EHC is op 12 en 13 februari voortgezet met weer een evenement op Lanzarote - een tijdrit en een wegwedstrijd. In totaal waren er 12 nationaliteiten in het evenement vertegenwoordigd, waaronder het Franse nationale team dat ook op trainingskamp is op Lanzarote. Qua Nederlandstalige deelnemers was de Belg Jonas van der Steene de enige. Maar hij is altijd wel wel een kanshebber in de MH4.


Tijdrit

De tijdrit gaat over een parallelweg van 7,5 km met de start bij Salinas en de finish bij de grens van de bebouwde kom van Playa Blanca. De deelnemers waarvan de langzaamste tijden worden verwacht starten als eerste. Er werd eerst begonnen met alle dames. Zij namen deel in de klassen WH1, WH2, WH3 en WH4. De eerste start was om 15:00 en dan wordt het even wachten op de eerste en dan druppelt het ook vlot binnen. De MH3 lag traditioneel dicht bij elkaar waarbij de Spaanjaard Luis Miguel Marquina de eerste plek opeiste. In de MH4 was Jonas 55 seconden sneller dan zijn naaste belager. Maar dat was niet genoeg voor een eerste plaats. De Franse Mathieu Bosredon was nog eens 40 seconden sneller. In de damesklassen waren de verschillen wat afgetekender - behalve bij de WH3 met 24 seconden tussen tussen de Sloveense Anna Orossova en de Tsjechische Katerina Antosova.


Gedubbeld

De wegwedstrijd gaat over 55 minuten en één ronde door het centrum van Playa Blanca. Vanwege de selectieve aard van het parcours vind de start geneutraliseerd plaats over de eerste 1,5 ronde. Doordat de groep die niet super groot is kan er volstaan worden met een massale start van alle klassen. Nadat de wedstrijd vrijgegeven is, tekent zich gelijk een kopgroep met drie MH4 rijders af. Met daarachter de MH3 kopgroep bestaande uit 6 man. Wat volgt zijn kleinere groepjes of mensen die alleen rijden. De kopgroep MH4 weet met 20 ronden de meeste ronden af te leggen. Zij dubbelde de kopgroep van de MH3 en daarmee het gehele veld. In de eindfase moet Joseph Fritsch lossen bij Jonas van der Steene en Mathieu Bosredon. De Fransman weet in een alles of niets eindsprint de overwinning op te eisen. De kopgroep van de MH3 blijft compleet tot het einde waardoor hun eindsprint een stuk drukker wordt. Hierbij weet de Franse Tarsim Riadh aan het langste eind te trekken.

Terugkijkend was het een geslaagd evenement. Het is te hopen dat dit een blijvertje wordt en de deelname verder zal groeien, de organisatie verdient dit.

Voor de uitslagen zie elders.


Door Seine Snippe

18-02-2022
Overig nieuws

Laagvliegen naast de startbaan

Film van de NHC-wedstrijd in Rotterdam

Tonneke's column

Professional

Kermisronde van Westerhoven op 28 mei

Alex Boogaars rijdt mee in zijn thuiswedstrijd

Het Pieterpad op armkracht

Een nieuwe uitdaging voor René Verleg

Al 33 jaar stimuleert Abel ten Hoorn revalidanten om te wheelen en handbiken

Abel & the Handbikers

Tonneke's column

Na de winterstop