Handbiken in de FranssenFrankenRonde

NHC-wedstrijd op 29 juli in Heerlen

Vlak na de Tour de France staat een NHC-wedstrijd op het programma van de FranssenFrankenRonde Heerlen. Handbikers in een profronde, dat is een unieke combinatie.


Wereldkampioen Mitch Valize, lokale vedette en winnaar van twee paralympische medailles, is een van de bedenkers van dit nieuwe initiatief. NHC staat voor Nationale Handbike Competitie. Voor de ontwikkeling van het aangepast sporten is het belangrijk om meer en vooral ook selectievere wedstrijden te kunnen rijden.


Bijzonder

Organisator Chris Tiekstra geeft handbikers graag een platform om hun power te tonen in Heerlen. 'Het is een jonge tak van de wielersport, zoals dat ook ooit het geval was met het vrouwenpeloton. Handbikers hebben een bijzonder verhaal, want het valt niet mee om te gaan sporten als je een lichamelijke beperking hebt. Daarom wil ik deze sport graag promoten bij een groot publiek. Dat doen we samen met onze partner Adelante on Wheels, die ons ondersteunt bij het wedstrijd-technische gedeelte.'

Startvergoeding

Elke deelnemer krijgt een aantrekkelijke startvergoeding. Bij de start- en finish op het Schouwburgplein is een aparte ingang en parkeerplaats. ‘Daar kunnen de handbikers elkaar al ontmoeten en de rugnummers ophalen. Ook andere aangepaste voorzieningen zijn hier beschikbaar. Deze sporters verdienen het om ook een keer voor heel veel publiek over hetzelfde parcours als de Tourvedetten te rijden,' aldus organisator Tiekstra.


Nieuw klassement

Deze wedstrijd maakt naast de NHC ook deel uit van de nieuwe Paracycling Series, met vier wedstrijden in Nederland en Vlaanderen.

29-06-2022
Overig nieuws

Astrid Oomens droomt van een fietsreis naar Portugal

Geniaal: handbiken met een fietscaravan (+ hulphond + rolstoel)

Ruim 47 kilometer in 1 uur! Bekijk de videobeelden.

Werelduurrecord handbiken weer in handen van Geert Schipper

Hoe moet je trainen voor een goede finishtijd?

Vermogen en finishtijd van de HandbikeBattle

Geannuleerd!

Rooie Zondag 23 oktober, de laatste ronde in de NHC

Tonneke's column

Honger

Snelle race in de Achterhoek

De nieuwe Nederlandse wegkampioenen