Nieuw klassement voor Nederlandse en Belgische handbikers

Para-cycling Series – initiatief van KNWU-Para-cycling en G-sport Vlaanderen

Para-cycling Series – initiatief van KNWU-Para-cycling en G-sport Vlaanderen

Als test kunnen handbikers dit seizoen punten verzamelen voor het nieuwe internationale klassement Para-cycling Series. Dat kan in vier bestaande wedstrijden, twee in Nederland (Breda 9 juli en Heerlen 29 juli) en twee in Vlaanderen (Brasschaat 14 augustus en Pelt op 4 september). 


Iedereen die start in één of meer van deze vier wedstrijden verdient punten. Na de laatste wedstrijd op 4 september wordt het eindklassement opgemaakt en de medailles uitgereikt. De wedstrijdkalender, het tussenklassement en het reglement zullen te vinden zijn op de websites van G-sport Vlaanderen, de KNWU en van Handbiken.nl.


Meer competitie

‘We willen met dit nieuwe klassement de wedstrijdsport in beide landen stimuleren', aldus Sera Gademan (KNWU) en Bas Van Dycke (G-sport Vlaanderen). 'Handbiken is een kleine sport. Met een bescheiden wedstrijdkalender. Dat geldt aan beide zijden van onze gemeenschappelijke grens. Nu handbikers vaker over de grens kunnen starten, creëer je meer competitie. Zo stijgt het ook niveau van de sport. Dat zie je bij al bestaande vergelijkbare klassementen: de U23 Series voor de valide beloften-mannen en de Women Cycling Series.’


Meer deelnemers

Voor para-cyclingrenners kent Nederland de Nationale Handbike Competitie. Vlaanderen kent jaarlijks een reeks wedstrijden onder de naam Kampioenschap van Vlaanderen. Opgeteld zo’n twintig wedstrijden in de lage landen. Voor de organisatoren van Breda, Heerlen, Brasschaat en Pelt heeft de Para-cycling Series het voordeel dat er meer deelnemers komen. Hoeveel meer moet natuurlijk nog blijken. Handbikers van de Vlaamse en Nederlandse competities krijgen er twee buitenlandse starts op onbekende parkoersen bij.


Meer disciplines

De vier geselecteerde wedstrijden vinden plaats die in de buurt van de Nederlands-Belgische grens. Zeker voor handbikers uit de provincies Noord-Brabant, Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Zeeland en de beide Limburgen zijn die makkelijk bereikbaar.

Najaar 2022 wordt deze proef door de initiatiefnemers geëvalueerd. Het is de bedoeling dat in 2023 meer wedstrijden meedoen aan dit klassement. En ook dat de andere, kleinere para-cycling-disciplines tandem, cycling en tricycling kunnen aansluiten.

30-06-2022
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws