FranssenFrankenRonde Heerlen

Mitch Valize wint in eigen stad

Een droomscenario voor de lokale held Mitch Valize, tevens wereld- en paralympisch kampioen in de H5-klasse. Hij wint op 29 juli de NHC-wedstrijd in Heerlen, zijn woonplaats. En hoe! De hele wedstrijd lang reed Mitch in de voorste gelederen. In de voorlaatste ronde schudde hij Johan Reekers af. Om soeverein solo over de eindstreep te rollen.


Onderweg had de plaatselijke favoriet zijn naaste belager al eens gelost. Maar noblesse oblige: hij wachtte hem weer op om samen verder te rijden. Tot die laatste demarrage. Toen begon zijn triomftocht. Twee jaar geleden moest hij er nog voor sprinten tegen Johan. Nu was hij al veel eerder zegezeker. Opvallend aan Mitch is zijn hoge trapfrequentie en de elegantie waarmee zijn lange armen de handvaten lijken te strelen. Alsof het allemaal vanzelf gaat! En misschien is dat ook wel een beetje zo, want deze Heerlenaar heeft ontegenzeggelijk veel talent voor het handbiken.


Groot applaus


Het Heerlense rondje door de binnenstad is 1,6 kilometer lang. En het telt een stevige klim over gebroken kasseitjes. Ondanks zijn lage bandendruk van 6 Bar raast Mitch daar met rammelende bike overheen. Boven, op de Markt, schakelt hij bij en duikt met duizelingwekkende snelheid de hobbelige klinkerafdaling in tot bij het station. Hij doet dat met een perfecte balans. Een lust voor het oog. Beneden kijkt de kampioen eens om en draait de brede weg op naar de finish. Elke ronde wacht hem daar een groot applaus. Na de huldiging is hij in zijn regenboogtrui gewoon tussen het publiek te vinden.


Zo makkelijk als Mitch hadden de andere handbikers het niet. Sidney Bito verloor een achterwiel en stond half gekapseisd langs de kant. Gelukkig was er iemand met een inbussleutel. Ook Roel Bruijn had wat pech. En wie geen pech kreeg moest stalen zenuwen hebben om de scherpe bochten en het hobbelige parkoers te bedwingen. Gelukkig mag je bij de NHC in de wedstrijd blijven als je wordt ingehaald.


Het was al met al een uitdagend strijdperk dat hoge eisen stelde aan stuurmanskunst en concentratie. Dat de vele toeschouwers dit waardeerden bleek uit hun enthousiaste gejoel en geklap. Jammer dat er voor de bezwete lijven van de deelnemers geen douchegelegenheid bleek te zijn. Dus heb ik op de parkeerplaats mijn bidon maar boven mijn hoofd leeg geknepen .......


De uitslag van Heerlen vind je hier.


Tekst: Rogier Wiercx

Beeld: T-Force


01-08-2022
Overig nieuws

Het spektakel van Steenwijk 2022

Jetze is de beste handbiker

FranssenFrankenRonde Heerlen

Mitch Valize wint in eigen stad

Jetze Plat verpulvert zijn oude parkoersrecord

Groot enthousiasme in Delden

Wat betekent het classificatie-onderzoek van Rafael Muchaxo voor de praktijk?

Zo kan de classificatie voor handbikers verbeteren

Een klassieker voor álle handbikers

Criterium plus Twentse Rolstoel4Daagse in Delden

Nieuw klassement voor Nederlandse en Belgische handbikers

Para-cycling Series – initiatief van KNWU-Para-cycling en G-sport Vlaanderen