Zonnig NK Para-cycling Tijdrijden in Amersfoort

Te midden der kampioenen

Te midden der kampioenen

Het NK Para-cycling Tijdrijden op het militair oefenterrein De Vlasakkers is een wedstrijd om niet gauw te vergeten. Om meerdere redenen.


Vorig jaar al had de KNWU een uitnodiging gekregen van de Sportcommissie van de Koninklijke Landmacht om een tijdrit voor para-cyclingrenners op het Amersfoortse oefenterrein te houden. Een unieke kans, want normaal zijn de asfaltwegen op dit militaire domein verboden gebied voor burgers. Maar bij Defensie wil men graag maatschappelijk verantwoord opereren en zo kwam men uit bij para-cycling van de KNWU. Een goede keus! Dez mindervalide 'burgerrenners' konden aansluiten bij het reguliere militaire kampioenschap voor valide en mindervalide renners. Omdat de oorspronkelijke datum in 2021 samenviel met de Paralympische Spelen in Tokio, had deze tijdrit toen nog geen NK-status. Maar in 2022 wel.


Kampement

Op papier hadden zich 43 renners aangemeld op de gastenlijst van het NK. Wie zich had opgegeven als deelnemer mocht de kazernepoort inrijden. Tussen tanks en pantserwagens kwam je dan bij een hek, waar twee militairen de wacht hielden. Daarna belandde je op het uitgestrekte oefenterrein en kon je aan de bosrand parkeren om de handbikes tevoorschijn te halen.

Iets verderop aan het eind van een boslaan was een klein kampement opgetrokken van marktkramen en dixi's. In deze permanence, waar de wedstrijdnummers en de transponders werden uitgereikt, kreeg iedere deelnemer een oranje drinkfles van de BIMS, het Bureau Internationale Militaire Sport. Voor een rij lage struiken stond het erepodium keurig in het gelid te wachten op de huldiging. Langs vredig pratende mannen en vrouwen in uniform bereikte je de start met een KNWU-jury, van wie sommigen ook bij Defensie werken.


Camouflage

Tijdens de verkenningsronde ademde het vijf kilometer lange, glooiende parkoers de sfeer van eeuwig zingende bossen. Boven op de eerste lange klim was een groepje soldaten aan het oefenen. En vlak voor de doorkomst bij de jurytent kwam een gecamoufleerde en zwart geschminkte militair uit het bos gekropen, met een groot geweer voor zich. Ze groette me vriendelijk.

Na de echte start reed je over een brede weg met wat glooiingen naar de voet van een lange klim die steeds steiler werd. Op de top draaide de weg naar links en daalde een beetje. Vanuit het dal begon het dan weer licht te klimmen.


Na een bocht - waar fotografe Mathilde Dusol zich in een grazige greppel had geïnstalleerd - volgde een korte afdaling met opnieuw een lange klim, iets makkelijker dan de eerste. Eenmaal boven kwam de wind plots pal van voren. Wie even naar links keek zag in de verte de kerktoren van Soest boven het bos uit steken. Na een linkerbocht en een fikse hobbel lag de finishstraat plots voor je. Hier kon je vlammen op betonplaten - kedong kedong - tot een scherpe bocht bij de start je naar weer links dwong voor een volgende ronde. Na vier ronden kon je rechts het parkoers verlaten richting permanence, voor een Lupak (militaire term voor lunchpakket) en wat schaduw.


In volle concentratie

De weidse vergezichten en het brede asfalt waren werkelijk ideaal om in volle concentratie de zware tijdritmeters af te malen. Soms stormde er een snellere handbiker langszij, maar die was ook weer snel achter een heuveltop verdwenen. Soms haalde je een tragere handbiker in, maar ook daar was alle ruimte voor.

Een bijzondere vermelding verdient tenslotte de Michael de Jong (MH1&H2), die de wedstrijd met één arm heeft gehandbiket. Hij is een uitzonderlijke kampioen te midden der kampioenen.


Michael de Jong, met één arm.


Jetze Plat realiseerde bij de handbikers de absoluut snelste tijd van dit kampioenschap.

Foto's: Bert Willems

(wie gratis een foto wil bestellen kan een mailtje sturen naar Bert. Graag met vermelding van Amersfoort, startnummer en of ander kenmerk: bertwillems@kpnmail.nl.)

Tekst: Rogier Wiercx

Op https://www.flickr.com/photos/143596642@N04/albums/72177720301766475 staat het uitgebreide fotoalbum dat Johan Bouman maakte voor de Sportcommissie van de Landmacht.


Omdat de definitieve uitslag per klasse even op zich laat wachten hierbij de ongesorteerde algemene uitslag van de handbikers op het NK Tijdrijden 2022.

02-09-2022
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws