Niels Kortlever: ambassadeur van London Times

Niels Kortlever is een van de zes oud-revalidanten die door revalidatiecentrum De Hoogstraat is benaderd om mee te werken aan een bijzonder project. Hij bezoekt in augustus onder andere de Paralympische Spelen in Londen en gaat daarna in Nederland revalidanten aanmoedigen.

De achttienjarige Niels was een van de twaalf schoolkinderen uit Leerbroek die in september 2007 zwaar gewond raakten bij een auto-ongeluk. De bestuurster van een tegemoet komende auto reed op de Vlietskade in Arkel frontaal op de groep fietsende kinderen in. Voor Niels waren de gevolgen desastreus. Hij liep een dwarslaesie op waardoor hij niet meer kon lopen.

Een jaar verbleef hij in Nederlands bekendste revalidatiecentrum: De Hoogstraat in Utrecht. Het is nu datzelfde revalidatiecentrum dat hem heeft uitgenodigd om deel te nemen aan een bijzonder project. Samen met vijf andere sporters, allemaal oud-revalidanten, verblijft hij van 28 augustus tot 10 september in Londen. Een ervarings-stimuleringsreis met bezoeken aan de Paralympische spelen. Maar met die opgedane ervaring moeten ze wel wat gaan doen.

London Times

“In de Hoogstraat wordt veel onderzoek gedaan naar het positieve effect van het beoefenen van een sport op mensen met een lichamelijke beperking”, vertelt Niels. “Zowel lichamelijk als geestelijk. Dat positieve effect heb ik intussen zelf ervaren. Met de indrukken die ik in Londen opdoe, zal ik straks andere mensen die aan een vaak lang en moeilijk revalidatieproces bezig zijn, extra kunnen motiveren. We worden min of meer ambassadeurs diae een aandeel moeten leveren aan het project, genaamd Londen Times 2012. Daarbij staan sport en revalidatie centraal. Om te beginnen zal ik mijn verhaal moeten vertellen tijdens een congres dat in januari 2013 over dit onderwerp in De Hoogstraat wordt gehouden. Maar het kan zo maar zijn dat ik ook een op een met revalidanten praat om hen aan te moedigen te gaan sporten. Overigens bezoeken we in Londen het StokeMandevilleHospital, een revalidatiecentrum voor dwarslaesie patiënten. Om bijvoorbeeld te zien welke methodes men daar toepast.”

Racemonster

De eigen sportervaring waar Niels op doelt is naast de tafeltennissport sinds kort ook het handbiken. Na de eerste kennismaking wist hij dat dit zijn ding was. Eerst op een gewone handbike, zeg maar de toerfiets. Tegenwoordig op een échte. Een zogenaamde vastframebike. Een racemonster in een opvallend groene kleur. Hij deed al aan verschillende wedstrijden mee en traint elke zaterdag, als lid van Het Stadion, op de speciaal aangelegde baan in Nieuwegein.

“Maar ik heb nog heel wat training nodig om echt goed te worden”, geeft hij toe. “Straks op de Spelen zie je atleten die gewoon plat op de fiets liggen om zo weinig mogelijk weerstand te ondervinden. Die techniek zal ik ook onder de knie moeten krijgen. Maar het is wel een schitterende sport om te beoefenen.” In de aanloop naar Londen zoekt Niels nog zoveel mogelijk sponsors om het project te steunen. De jeugdvereniging Maranatha uit Nieuwland, waar Niels lid van is, hield op 29 juni een grote actie waarbij auto’s werden gewassen. De opbrengst, ruim 1200 euro, schonken ze aan het project.

“Maar ik krijg ook nu nog regelmatig giften van particulieren en bedrijven om de kosten te dekken”, zegt Niels tot besluit. “Elk bedrag is welkom. Dat kan men storten op rek.nr. 687274664 t.n.v. Stichting De Hoogste Sport.”

Ed van Tuijl

Bron: hetkontakt.nl, editie Alblasserwaard
Foto: Londontimes.nl

26-07-2012
Overig nieuws

Astrid Oomens droomt van een fietsreis naar Portugal

Geniaal: handbiken met een fietscaravan (+ hulphond + rolstoel)

Ruim 47 kilometer in 1 uur! Bekijk de videobeelden.

Werelduurrecord handbiken weer in handen van Geert Schipper

Hoe moet je trainen voor een goede finishtijd?

Vermogen en finishtijd van de HandbikeBattle

Geannuleerd!

Rooie Zondag 23 oktober, de laatste ronde in de NHC

Tonneke's column

Honger

Snelle race in de Achterhoek

De nieuwe Nederlandse wegkampioenen