Snelle race in de Achterhoek

De nieuwe Nederlandse wegkampioenen

Het leek wel een racecircuit daar in Varsseveld op 24 september. Prachtig asfalt, ruime bochten en lange rechte stukken. De snelheden van de handbikers op het NK lagen dan ook hoog.


"Let's all cycle" luidde de toepasselijke slogan op de gevel van fietsenfabriek Van Raam, pal bij start en finish. De beroemde maker van aangepaste fietsen ontving de deelnemers aan het NK Para-cycling Weg gastvrij in zijn moderne bedrijf. De ontvangsthal stond er vol met allerlei fietsmodellen voor mensen met een beperking. Zo'n omgeving voelt voor handbikers vertrouwd. In de enorme werkplaats kon je heerlijke koffie krijgen, met een koekje. Het invalidentoilet had royale allure. De gastvrouwen waren vriendelijk en behulpzaam. Wat wil je nog meer voor de start van een kampioenschap?


Buiten was het intussen kil en bewolkt. Zou het gaan regenen? Een verkenningsrondje over 1600 meter en met zes haakse bochten leerde dat er een vies windje stond uit het westen. En denk maar niet dat je geen wind voelde als je naar het oosten reed. Tussen de blokkendozen van dit bedrijventerrein staat altijd en overal wel wind. Gelukkig is het tijdens de kampioenswedstrijd droog gebleven.


De toeschouwers kregen een dynamische wedstrijd te zien. Voortdurend passeerden er renners. Solo of in kleine groepjes. Voor de renners was het kleine rondje met de vele passages ook leuk, om dezelfde reden. En die haakse bochten, die liepen al doende steeds beter.


Burgemeester in rolstoel

Fotograaf Roel Kleinpenning maakte een prachtig fotoalbum over de kampioenswedstrijd van de handbikersDaarop zie je ook de burgemeester van Varsseveld, Otwin van Dijk. Hij is rolstoelgebonden, net als veel handbikers die hij huldigde.


Bijna iedereen prijs

Met 14 starters in zes klassen was de wedstrijd voor de handbikers welbeschouwd matig bezet. Meerdere toppers en veel vaste klanten uit het NHC-circuit waren afwezig. Na de finish lagen er in totaal 18 medailles te wachten. Van de 14 deelnemers wonnen er 6 een gouden medaille-met-kampioenstrui en 6 een zilveren of bronzen medaille. Slechts twee deelnemers gingen op 24 september zonder medaille naar huis. In het valide wielrennen ligt die verhouding tussen winnaars en verliezers totaal anders. Bij een volgend NK zijn voor een serieuze titelstrijd dus veel meer deelnemers nodig. Of moet Nederland, net als Vlaanderen, het nationaal kampioenschap uitsmeren over een tiental wedstrijden gedurende het jaar?


Tekst: Rogier Wiercx

Foto's: Roel Kleinpenning, met dank aan Gerard van Balveren

27-09-2022
Overig nieuws

Astrid Oomens droomt van een fietsreis naar Portugal

Geniaal: handbiken met een fietscaravan (+ hulphond + rolstoel)

Ruim 47 kilometer in 1 uur! Bekijk de videobeelden.

Werelduurrecord handbiken weer in handen van Geert Schipper

Hoe moet je trainen voor een goede finishtijd?

Vermogen en finishtijd van de HandbikeBattle

Geannuleerd!

Rooie Zondag 23 oktober, de laatste ronde in de NHC

Tonneke's column

Honger

Snelle race in de Achterhoek

De nieuwe Nederlandse wegkampioenen