Wordt Parijs een Para-dijs?

Dít staat onze handbikers op de Spelen te wachten

Dít staat onze handbikers op de Spelen te wachten

‘Parijs’ is nog ver. Maar over zes maanden moet het daar wél gebeuren op de Paralympische Spelen. De handbikers rijden op woensdag 4 september hun tijdritten en op donderdag 5 september de wegraces. Wat staat onze toppers in de Lichtstad te wachten? Waar kunnen al die Nederlandse fans het beste gaan juichen?


KNWU-bondscoach Floris Goesinnen heeft het parkoers al verkend. ‘Het handbikeparkoers ligt bij Clichy-sous-Bois, in het noordoosten van de Parijse agglomeratie. Ik vind het een prachtig rondje: 13,9 km lang in een deels bosachtige omgeving met vergezichten en door stadswijken.’ Elke ronde telt twee pittige hellingen plus 8 min of meer vlakke kilometers. Start en finish bevinden zich in het centrum van Clichy-sous-Bois. ‘Dit parkoers is zeker niet extreem. Iedereen kan hier winnen’, analyseert Floris.

Het parkoers voor para-cycling in Clichy-sous-Bois. Het rondje gaat linksom.

De finale is 3 kilometer lang, inclusief afdaling, scherpe bochten en een steile slotklim van 850 meter (de Côte de Clichy) van gemiddeld 4,7 % en op het einde 10%. ‘Waarschijnlijk valt hier de beslissing in de wegritten’, denkt de bondscoach. ‘Maar ook het vlakke gedeelte halverwege is altijd gevaarlijk vanwege demarrages op dode momenten. Als supporter zou ik op de laatste klim in Clichy-sous-Bois gaan staan. Vlakbij zijn barretjes genoeg en is het gezellig druk. Hopelijk staat daar ook een groot beeldscherm. Maar bij de tijdrit voor vrouwen H4-5 en mannen H2 zou ik bij de eerste klim gaan staan, omdat zij maar één ronde rijden. Dus mag jouw favoriet niet stilvallen op die Côte de Courtry (1 km à 4,5%). Hier kun je ze van ver zien aankomen en heb je langer zicht op de renners. Maar deze klim ligt wel 6 kilometer van de finish af!’


De route naar Parijs

In aanloop naar ‘Parijs’ hebben de Nederlandse handbikers eerst nog andere prioriteiten. In mei starten ze in twee Wereldbekers: in Oostende (2-5 mei) en Maniago (Italië, 16-19 mei). Daar zijn nog belangrijke punten te verdienen voor Parijs. Na deze World Cups maakt Floris zijn definitieve selectie voor Parijs bekend. Op 4 juli vindt op Papendal de teampresentatie van TeamNL para-cycling plaats. Tenslotte is er van 20 juli tot 10 augustus een hoogtestage in de Franse Alpen bij Tignes, met vooral heel veel duurtraining in een zuurstofarme atmosfeer op het menu. En dan reist op 30 augustus het hele team richting Village Paralympique in Parijs.

Het Olympisch/Paralympisch Dorp, midden achter het Stade de France

‘Parijs is voor ons een bijzondere plek voor de Spelen, want het ligt dichtbij huis. Na het verre Covid-Tokio ligt Parijs binnen handbereik. Ik verwacht veel publiek en heel wat Nederlandse fans. Zowel bij de wegwedstrijden in Clichy-sous-Bois als op de wielerbaan in Saint-Quentin-en-Yvelines in het zuidwesten. En natuurlijk ook bij de huldigingen in het TeamNL House in het centraal gelegen Parc de la Villette.’


Tekst: Rogier Wiercx/Handbiken.nl

04-04-2024
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws