Keuzestress voor de bondscoach

Vraagtekens richting Parijs na wereldbekerwedstrijd in Maniago

Vraagtekens richting Parijs na wereldbekerwedstrijd in Maniago

Met 15 medailles - waarvan 11 gouden - voert Nederland de UCI- landenranking aan van de Wereldbeker Para-cycling in Maniago (Italië). Dat is natuurlijk mooi, maar niet iedere kandidaat voor Parijs presteerde naar verwachting. Keuzestress dus voor bondscoach Floris Goesinnen.


Regen en kou dwarsboomden de wedstrijden in Noord-Italië. Daardoor werden de tijdritten een dag verschoven en werd de wedstrijd zelf gehalveerd. Zoiets beïnvloedt natuurlijk de prestaties van individuele deelnemers, dus ook van Nederlandse handbikers.

Boete

Wereldkampioen tijdrijden MH3 Mark Mekenkamp bijvoorbeeld komt op korte afstanden niet goed uit de verf. Hij viel dan ook net naast het podium. Maar niet alleen het weer speelde hem parten, ook de herclassificatie van voormalig H4-rijder Mathieu Bosredon. Deze Fransman rijdt met gemak alle H3-rijders op grote achterstand. Zoals Pogacar dat in de Giro doet. Dus besloten de H3-mannen om bij de start van hun wegrace te protesteren en te blijven staan. Dat was tegen het zere been van de jury, die de rijders op de eerste startrij beboette met 200 Zwitserse francs. Een relletje dus en wellicht ook consequenties voor Marks selectie voor Parijs. Want het is praktisch onmogelijk dat die Fransman daar niet wint. En Nederland gaat bij de Spelen vooral voor goud.

Tim de Vries is teleurgesteld over zijn prestaties in Italië en wordt getroost door teamgenote Jennette Jansen.

Van de Nederlandse kandidaten voor goud bij het handbiken presteerden er drie optimaal: Jetze Plat (MH4), Jennette Jansen (WH4) en Mitch Valize (MH5). Zij wonnen ieder twee keer goud. Chantal Haenen (WH5) scoorde een zilveren medaille en een 5e plek). De beste prestatie van Tim de Vries (MH5) was een 4e plaats. Veteraan Johan Reekers reed zijn laatste race op Wereldbekerniveau: hij eindigde als 13e in de wegwedstrijd. Twintig jaar geleden veroverde Johan in Athene de eerste Nederlandse medaille bij het handbiken. Nu gaat hij met pensioen.

Johan Reekers neemt afscheid van de topsport en wordt gefeliciteerd door Jetze Plat (in een ongewoon rood shirt, maar wel met regenboogmouwtjes).

Foto's Bert Willems


22-05-2024
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws