Wie zijn de belangrijkste tegenstanders van Jetze Plat en Johan Reekers?

Meedoen is volgens de oprichter van de moderne Spelen belangrijker dan winnen. Maar dat zien de meeste Paralympiërs toch anders. Iedereen gaat voor een medaille. Wie zijn de belangrijkste concurrenten voor Jetze Plat en Johan Reekers in hun tijdrit en wegwedstrijd? Een lijstje met de meest waarschijnlijke tegenstrevers 'onze' heren.

Bij de H4-mannen is het rijtje tegenstanders van de Nederlanders Johan Reekers en Jetze Plat langer en onvoorspelbaarder dan bij de vrouwen. Internationaler ook want afkomstig uit de VS, Italië, Australië, Zuid-Afrika en België. 

Oscar Sanchez Oscar Sanchez is de te kloppen man. De UCI-ranglijst bij de mannen wordt al drie jaar aangevoerd door deze VS-atleet - Oz voor vrienden. In 2001 kreeg hij als navy seal (speciale commando) een motorongeluk en werd hij rolstoelatleet. Oz is een vechtjas en een beer van een kerel. Hij kan op de handbike onwaarschijnlijk hard te keer gaan, vooral in de tijdrit.

Oz is 37 jaar en was in 2010 wereldkampioen op de weg en in de tijdrit. In 2011 won hij op het WK de tijdrit. In Londen is hij dus zeker de te kloppen man in de tijdrit. In de wegrace is hij in een sprint te verslaan, althans volgens sprinter Jetze Plat (nummer 7 op de wereldranglijst).

Ernst Van Dyk Nummer 2 van de wereld, de Zuidafrikaan Ernst Van Dyk (39), is te duchten in de tijdrit en de wegrace. Hij is uittredend Paralympisch wegkampioen van Beijing, waar hij trouwens ook een bronzen medaille won in het wheelen.

Alessandro Zanardi  De kleurrijke Italiaan Alessandro Zanardi (46 jaar en nummer 3 op de actuele ranglijst) is vooral sterk in tactisch opzicht. Dat komt door zijn achtergrond als gewezen autocoureur (karter en Formule 1). Na een crash in 2001 keerde hij toch terug in de autoracerij, maar is later overgestapt op handbiken. Hij kent het Paralympisch circuit in Brands Hatch nog van achter het stuur van zijn BMW 320si.

Norbert Mosandl Nummer 4, Norbert Mosandl (51) uit Duitsland, is niet zo bekend maar kan zowel in de tijdrit als op de weg voor een verrassing zorgen, getuige eerdere overwinningen dit seizoen.

Wim Decleir Wim Decleir (41 jaar en nummer 5 op de UCI-lijst) uit België tenslotte lijkt dit jaar sterker op de weg dan in de tijdrit. Dat kan liggen aan privéproblemen die zijn Paralympische voorbereiding tijdelijk hebben verstoord. Toch heeft Wim naar eigen zeggen zijn focus weer kunnen richten op de Paralympische Spelen. En wie weet, kan hij toch scoren in de tijdrit.

Stuart Tripp Gevaarlijke outsider is de Australiër Stuart Tripp, de nummer 6 van de UCI-ranglijst.

Foto's: Azubel (Norbert Mosandl), Laurence DesRosiers (Ernst Van Dyk), Mauro Ujetto (Alessandro Zanardi), Sandra Winzer (Stuart Tripp) US Handcycling (Oscar Sanchez) en privéverzameling (Wim Decleir)

Zie ook

03-09-2012
Overig nieuws

Astrid Oomens droomt van een fietsreis naar Portugal

Geniaal: handbiken met een fietscaravan (+ hulphond + rolstoel)

Ruim 47 kilometer in 1 uur! Bekijk de videobeelden.

Werelduurrecord handbiken weer in handen van Geert Schipper

Hoe moet je trainen voor een goede finishtijd?

Vermogen en finishtijd van de HandbikeBattle

Geannuleerd!

Rooie Zondag 23 oktober, de laatste ronde in de NHC

Tonneke's column

Honger

Snelle race in de Achterhoek

De nieuwe Nederlandse wegkampioenen