Waimes, Vennbahn, Eifel, Monschau

Route in het kort

Start
Het betreft hier de hoofd­start­plaats. In de route-omschrij­ving kunnen ook alter­natieve start­plaatsen voor­komen.
Waimes
Via
Eifel, Vennbahn, Monschau
Finish
Waimes
Soort
Heen en terug (zelfde begin- en eindpunt)
Afstand
Het betreft hier de basis­afstand. Bijna alle routes hebben ook alterna­tieve afstanden.
53.0 km
GPX
Lees hier meer over GPX.
Link
Link naar AllTrails, het voormalige GPSies

Route op kaart

Omschrijving

Basisafstand 
53,5 km heen en terug samen
De route is in te korten, uit te breiden en op te splitsen. Zie hieronder.
Kenmerken
 1. De route is geen rondrit. Heen terug is hetzelfde. 
 2. In Sourbrodt is er voor een oversteek een beveiliging met hekjes, waar ook vastframe-handbikers zigzaggend langs kunnen. Zo niet, dan kunnen ze er via de hoofdweg omheen fietsen. 
 3. Het traject maakt deel uit van de Vennbahn, een voormalige spoorlijn die omgezet is in een internationaal verhard fietspad, dat loopt van Aken (Duitsland), via Raeren (België), Monschau (Duitsland) en Waimes (België) naar Troisvierges (Luxemburg). Dit pad is vlak of vals plat. Er is geen gemotoriseerd verkeer, behalve bij een enkele oversteek. Er is slechts één keer een kort klimmetje, namelijk waar het traject van de railbike (trapfiets op spoorrails) korte tijd uit het zicht verdwijnt. 
Mogelijke startpunten 
 1. Rue de la Gare 89, Waimes (Franse benaming) / Weismes (Duitse benaming) (B) (WP1) (coördinaten 50.411659, 6.120655). Dit punt ligt aan de oostkant van Waimes. Je komt hier als volgt. Volg vanuit Waimes de N676 richting St.-Vith. Na de onderdoorgang van de brug is het (na 60 meter) eerste straat LA richting Faymonville. Na 90 meter zie je links een bestraat terrein dat een keerpunt voor bussen is. Rijd dit terrein op (eenrichting-verbodsbord negeren) om je auto te parkeren op de parkeerplaats links ernaast, naast het grote witte pand (voormalig station van Waimes). Het fietspad loopt onopvallend langs de parkeerplaats. Er is een kort doorgangetje van de parkeerplaats naar het fietspad, waar je de richtingbordjes voor de fietsers ziet. RA is richting Monschau. Let bij het (aflopende) doorgangetje goed op langskomende fietsers, want je ziet ze door de begroeiing nauwelijks aankomen. Als je hier na je tocht weer terugkomt, moet je dit doorgangetje niet nemen, want het hellinkje is te steil, waardoor er gevaarlijke situaties met andere fietsers kunnen ontstaan. Neem daarom bij terugkomst vanaf de splitsing van het fietspad, nog voor het witte gebouw, heel kort richting Sant-Vith, en fiets van links om het witte gebouw heen naar rechts naar je parkeerplaats. 
 2. Rue des Tourbières 1, Sourbrodt (B) (eventueel Waimes) (WP2) (coördinaten 50.466216, 6.154369). Naast dit weggetje ligt de parkeerplaats. Het ligt halverwege op de route. Je komt er als volgt. Vanuit Eupen richting Malmédy ga je in Sourbrodt linksaf richting Elsenborn. Na 2 km kom je op de plaats waar de Vennbahn de weg oversteekt (groene strook links en rechts). Links van de weg kun je ruimschoots parkeren aan beide kanten van de Vennbahn. In noordelijke richting fiets je naar Monschau; in zuidelijke richting naar Waimes. 
 3. Bahnhof Kalterherberg (voormalig stationnetje), Am Breitenbach 5, Bütgenbach (Leykaul) (WP3) (coördinaten 50.519814, 6.205885). Het dorp Kalterherberg ligt hoog boven het voormalig stationnetje. Vanuit dit dorp kom je er als volgt. Neem richting Elsenborn / Bütgenbach. Direct na de Belgische grens sla je RA richting Küchelscheid. Kom je echter vanuit de tegengestelde richting (Sourbrodt / Bütgenbach / Elsenborn richting dorp Kalterherberg), dan moet je vlak voor de grens LA richting Küchelscheid gaan. Mogelijk geeft de navigator niet verder aan dan het begin van de afdaling, maar je moet 800 meter doorrijden tot onderaan. Links van de bocht is een onverharde, maar bruikbare parkeerplaats. Het fietspad ligt erlangs. Je komt op dit fietspad door, met je neus gericht naar dit pad, eerst kort naar rechts te fietsen op een gewoon stukje weg. Vervolgens is RA (noordelijke richting) naar Monschau, en LA naar Sourbrodt / Waimes. Mocht je met de handbike naar dit startpunt gaan, dan is er op het eind een steile afdaling, die heen en terug te doen is. Controleer vooraf goed je rem en (mogelijk) je reserve-rem. 
 4. Bij het voormalige stationnetje van Monschau (D) ligt een kleine parkeerplaats (WP4) (coördinaten 50.564019, 6.231953). Een huisnummer is er niet. Het intypen van de straat ‘Eupenerstrasse’ leidt tot problemen. De parkeerplaats heeft het risico dat hij op drukke dagen vol is. In dit geval kun je 400 meter rijden richting Mützenich (richtingbordje bij weg) (naar Belgische grens) en de auto parkeren in het begin van het linker zijweggetje `Lauscheit’. De startplaats ligt 2,5 km verwijderd van het toeristische centrum van Monschau. Zie hieronder: ‘Stadje Monschau’. Om naar Waimes (of Sourbrodt, halverwege de route) te fietsen neem je de zuidelijke richting. 
Route-aanduiding
VANUIT WAIMES (WEISMES)
-  Rue de la Gare 89
-  kort doorgangetje naar fietspad
   (let op! slecht zicht) en RA
-  26 km, ergens bij km-bord 48 of 49, 
   bij een kleine roestige halte 
   met ‘Monschau’ erop: keer om!
-  dezelfde weg terug
-  53 km, nog voor wit gebouw, 
   vanaf splitsing heel kort richting Sant-Vith, 
   en links om wit gebouw heen 
   naar parkeerplaats 
VANUIT SOURBRODT
-  Rue des Tourbières 1
-  ga naar fietspad
-  ri noorden 
-  14,5 km, ergens bij km-bord 50, 
   bij een kleine roestige halte 
   met ‘Monschau’ erop: keer om!
-  dezelfde weg terug
-  29 km: terug bij startplaats
-  ga verder zuidelijk
-  41 km, op splitsing naar 
   Sant-Vith / Malmédy, Trois Ponts, 
   bij wit (voormalig) stationsgebouw,
   keer om!
-  dezelfde weg terug
-  53 km: einde
VANUIT KALTERHERBERG
-  Am Breitenbach 5, Bütgenbach (Leykaul)
-  met neus gericht naar fietspad
-  kort naar rechts (gewone weg)
-  op fietspad LA (ri zuiden) 
   naar Waimes (Weismes)
-  20 km, op splitsing naar 
   Sant-Vith / Malmédy, Trois Ponts, 
   bij wit (voormalig) stationsgebouw,
   keer om!
-  dezelfde weg terug
-  40 km: terug bij startpunt
-  ga verder
-  47 km, ergens bij km-bord 50, 
   bij een kleine roestige halte 
   met ‘Monschau’ erop: keer om!
-  dezelfde weg terug
-  53 km: einde
VANUIT MONSCHAU
-  coördinaten B50.564019; L6.231953
-  ga het fietspad op RA (ri noorden)
-  26 km, op splitsing naar 
   Sant-Vith / Malmédy, Trois Ponts, 
   bij wit (voormalig) stationsgebouw,
   keer om!
-  dezelfde weg terug
-  53 km: einde
Inkorting en opsplitsing
Doordat heen en terug hetzelfde is, kun je de route inkorten door eerder terug te gaan. Ook is de route op te splitsen in twee helften, namelijk Waimes – Sourbrodt (24 km h/t samen) en Sourbrodt – Monschau (29 km h/t samen). Sourbrodt is een mogelijk startpunt (zie startpunt 2).
Uitbreiding 
Je kunt de route combineren met de handbikeroute ‘Raeren, Vennbahn, Eifel, Monschau’, die noordelijk in het verlengde ligt van de route waar het hier om gaat, en eveneens deel uitmaakt van de Vennbahn. Ook dit is een heen-en-weer-route. Ook kun je een combinatie maken met de handbikeroute ‘Bütgenbach, Belgische Eifel, Kronenburger See (D)’. Dit is een oostelijke zijtak van de Vennbahn, vergelijkbaar met de Vennbahn zelf. Op 6 km noordelijk van Waimes kom je vanzelf de afslag naar Bütgenbach tegen. 
Veiligheid
 1. Bij het voormalige stationnetje van Sourbrodt moet je een hoofdweg oversteken met lage stoepranden. Ze zijn geen probleem. In het midden van deze oversteek is een beveiliging met hekjes, waar ook vastframe-handbikes zigzaggend langs kunnen. Auto’s stoppen hier meestal voor overstekende fietsers. 
 2. Er is één oversteekpunt met aan beide kanten een gootje (verkeer van links komt van scherp links). Een ander oversteekpunt heeft één gootje. Je moet niet te snel over een gootje; anders raak je uit balans. 
 3. De meeste oversteekpunten hebben nauwelijks verkeer. Bij twee of drie moet je echter goed naar links en rechts kijken. Gevaarlijk is het niet. 
 4. Op Duits grondgebied hebben de fietsers van de Vennbahn overwegend voorrang; op Belgisch grondgebied juist niet. 
 5. Voor wie in Waimes start: zie de opmerking bij ‘startplaats’ over de terugkomst. 
 6. Onderweg vind je (alleen bij Duits grondgebied) na elke halve km een bord dat het aantal kilometers aangeeft, gerekend vanaf Aken. Daaronder staat het noodnummer 112, en weer daaronder het nummer voor minder acute nood: 032-08-05-00xx. Achter de twee nullen gaat het cijfer steeds per halve km met één omhoog. Deze continue verspringing volgt de locaties op het traject. Op Belgisch gebied vind je na elke kilometer een bord dat de kilometer-stand aangeeft met het noodnummer 112. 
Beschrijving van het landschap
Voor en na het voormalig stationnetje van Kalterherberg bestaat het landschap uit weilandjes, die in de lente en begin zomer bedekt zijn met paardenbloemen en vervolgens boterbloemen. De gele kleur geeft een prachtig effect. Hier heb je de Rur (Roer) vlak langs je als klein beekje, dat uiteindelijk bij Roermond als een riviertje in de Maas zal uitmonden. 
Horeca
 • Je vindt horeca bij het voormalige station Kalterherberg (buiten de bebouwde kom). Mogelijk is de open treincoupé niet toegankelijk voor rolstoelers, maar kun je je drankje ernaast nemen. 
 • In Waimes is een restaurant waar je van twee kanten via een helling met een rolstoel op het terras kunt komen. Het ligt 700 meter van de route af, namelijk langs een zijtak van de Vennbahn. Om er te komen fiets je vanaf het (mogelijke) startpunt / eindpunt van Waimes in de richting Malmedy / Stavelot / Trois Ponts. Wel is er vlak voor het restaurant een lastige oversteek. Ga je weer terug, dan kan het lastig zijn vanuit stilstand tijdig deze weg over te steken, doordat het wegdek iets oploopt. 
Stadje Monschau
De Vennbahn loopt hoog boven het toeristisch stadje Monschau. Een uitbreiding van de route naar Monschau heen en terug is sterk af te raden. De afstand heen is 2,5 km dalen. Terug zal veel van je accu vergen. Het stadje zelf heeft overal keitjes die het rijden met rolstoel of handbike bijna onmogelijk maken. Wil je desondanks toch gaan, dan moet je niet het richtingbordje ‘Altstadt’ nemen, maar ‘MO-Imgenbroich’ (bij de hoofdweg). 
Links
Samensteller: Paul de Jong
Overige Handbikeroutes
Naam
Start
Via
Finish
Afstand (km)
Bütgenbach en de Belgische Eifel
vlag beBütgenbach
Belgische Eifel, Kronenburger See
vlag beBütgenbach
47.0
Stavelot, Malmédy, Waimes, Ardennen
vlag beStavelot
Ardennen, Malmédy, Waimes
vlag beStavelot
42.0
Over de Vennbahn naar Aken
vlag beRaeren
Vennbahn, Eifel, Aken
vlag beRaeren
37.0
Over de Vennbahn naar Monschau
vlag beRaeren
Vennbahn, Eifel, Monschau
vlag beRaeren
55.0
Clervaux en de Luxemburgse Ardennen
vlag luClervaux
Luxemburgse Ardennen, Weiswampach
vlag luClervaux
20.0
Prüm, door het dal van de Prüm
vlag dePrüm
dal van de Prüm, Habscheider Mühle
vlag dePrüm
34.5
Neuerburg-Neuerburg door de Eifel
vlag deNeuerburg
Eifel, Üttfeld
vlag deNeuerburg
32.0
Neuerburg, door het dal van de Enz
vlag deNeuerburg
Eifel, dal van de Enz, Enzen
vlag deNeuerburg
27.0
Bourcy
vlag beBourcy
Ardennen, Gouvy
vlag beBourcy
36.0
Van Bastogne tot voor Houffalize
vlag beBastogne
Ardennen, Houffalize
vlag beBastogne
40.0