5e Move Forward HandbikeMarathon Utrecht

Betere individuele tijden dan vorig jaar

Betere individuele tijden dan vorig jaar
Waren er vorig jaar nog 40 starters in Utrecht, dit jaar waren dat er 25. Lag dat verschil aan de Hemelvaartweek? Aan de deelnamekosten? Aan die andere NHC-wedstrijd in Veendam, een dag later? Aan de onvolledige uitslag van vorig jaar? Aan het Nationaal Kampioenschap in België? Aan de rustweek van enkele toppers? Het zal wel van alles wat geweest zijn.

In ieder geval was de temperatuur uitstekend en stond er een dweilorkest langs de kant om het eerste lustrum van deze handbikemarathon op te luisteren. En dankzij een extra lus klopte de tijdmeting nu als een klok. Dus vertrok het kleurige lint welgemoed voor de langste wedstrijd van het NHC-klassement.


Uitputtingsslag

Achter Jetze Plat, de eenzame rijder uit Vrouwenakker, versnipperde het peloton al spoedig. De eerste uitvaller, Dennie Jager, vloog na 3 minuten pijnlijk uit de bocht. Opletten dus op die plek. Een marathon is een uitputtingsslag. En uitgeputte armen kunnen niet veel meer. Dus bij iedereen doet de lange klim op het einde toch echt meer pijn dan in het begin.
 

Trainingsarbeid

Opvallend was de prestatie van Mitch Valize (MH5/O), die slechts 2 minuten toegaf op winnaar Jetze Plat (MH4). En wat een verrassing dat Herber Burggraaf (MH4) na drie jaar afwezigheid weer podium rijdt, op een kleine 3 minuten. Maar ook het jonge talent Chiel Albers zette een fantastische tijd neer en werd tweede in de MH4. Pal achter hem fietste Laura de Vaan (WH5/O) de frustratie uit haar armen over het recente startverbod in Oostende. En warempel, ook het jonge talent Dave Versluis kwam uitstekend over de finish en won in de MH3.

Maar misschien was de prestatie van van de jonge Melanie Helweg (WH1-4) nog wel het meest veelzeggend. Zij verbeterde haar tijd van vorig jaar met maar liefst 20 minuten. Met dank aan al haar trainingsarbeid in het JCF TalentTeam onder leiding van KNWU-talentcoach Albert Smit.
 

Helmhoesjes

Voor het eerst was Peter Sluis van de werkgroep Para-cycling bij de inschrijving present om een helmhoes te geven aan wie niet de juiste hemkleur voor de NHC-competitie had. Die NHC-helmkleuren wijken wat af van de UCI-kleuren. Met de juiste helmkleur is het voor de concullega's en het publiek duidelijk in welke (gecombineerde) klasse je rijdt. Ook bij andere NHC-wedstrijden zijn de helmhoezen te leen bij de inschrijving.
 

Veni, vici, foetsie

Je bent wereldkampioen. Je hebt net in twee weekenden vier Wereldbekerwedstrijden gewonnen. Toch rijd je in je handbike van Vrouwenakker naar Utrecht  voor een klimmarathon. Natuurlijk win je die - in 1 uur en 7 minuten. Logisch dat je dan niet wacht op de laatste finisher, die er 2 uur over doet. Je rijdt weer gauw naar huis. Dan maar niet op de podiumfoto. Maar je biedt voor dat laatste wel openlijk  je excuses aan op Facebook. Jetze is een groothartige kampioen.

Zie meer foto's in deze sfeerrapportage van Bert Willems!
25-05-2019
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws