Move Forward-clinic op een eerste Battle-dag

Tegenwind op een spierballenbijter

Tegenwind op een spierballenbijter

Maandag is traditioneel clinicdag bij de HandbikeBattle. De kennismaking met het hooggebergte. Het team van de Toll-Bridge Bikers heeft er zeker zin in. De sfeer in het busje is onderweg uitgelaten. Van de spanning.

Kim, Neel, Henri, Claudia en Remco zien voor het eerst van hun leven een stuk van het parkoers. Als we het tolpoortje (op 1310 meter hoogte) passeren zegt teamchef Edwin: 'Kijk, hier is de start. En dan heb je eerst wat vals plat. Maar daarna komt een forse klim. Daar kun je merken of de versnellingen goed werken.' Het wordt even stil, als die helling in beeld komt...

Op 5,4 km en en 1550 meter hoogte ligt het veerooster, waar de eerste post is tijdens de echte Battle. Daar doemt in alle glorie de muur van de stuwdam op. "Je zult denken', zegt Edwin vanachter het stuur, 'moet ik daar helemaal naartoe?" Ja, daar moet je naartoe.' Hij legt uit hoe je een steile en scherpe bocht naar rechts neemt - links gaan rijden en hoog door de bocht. En dan zijn we op de stuwdam (1775 meter boven NAP).


VlammenMaar we zijn niet de enigen. Overal staan auto's en teambusjes geparkeerd. Dus rijdt Edwin door tot een ruime bocht bij een donderende bergbeek. Er liggen wat bomen op het asfalt, maar die worden vakkundig weggeduwd. Het team pakt een grote tas met brood, beleg en drank en rijdt in de handbike naar een bankje op de stuwdam. In het enthousiasme lijkt niemand te voelen dat het kil wordt en miezert. In ieder geval trekt geen van de Toll-Bridge Riders een extra laagje aan - als ze dat al bij zich hebben. Het is duidelijk: deze Bikers willen alleen maar vlammen langs het stuwmeer en op de steile klim naar het Gepatschhaus.
 

Extra haarspeldbochten

Vlak voor die spierballenbijter wachten Jetze (die vandaag 28 wordt), Kjeld en Robbert van Move Forward de groep op. Begin in de kleinste versnelling, kies je eigen tempo en cadans, klinkt de deskundige boodschap. Met een miniverzetje vertrekt de groep en ligt meteen uit elkaar. Zwaarder dan vandaag zal deze klim naar de Faggenbach nooit zijn. Een stormwind blaast de Bikers en hun buddy's haast terug het stuwmeer in. Is je kleinste verzetje hier wel klein genoeg? Je hebt geen keus, je moet wel doortrappen. Vlak voor het Gepatschhaus verdwijnt de stormwind even achter een beschermende helling. Maar waar Move Forward's Harco staat, buldert hij weer meedogenloos. Als de eerste Biker na een zalige afdaling en een korte klim de Fagenbach-bocht bereikt, is dat het einde van de Move Forward clinic.

Maar toch niet helemaal, want Edwin stelt voor om nog wat haarspeldbochten verder te biken. Of iedereen dat hoogste doel gehaald heeft - en of de sfeer nog zo uitgelaten was - is hier niet te beschrijven.
 

 

Tekst en beeld: www.handbiken.nl

10-06-2019
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws