Gewoon cool!

‘Handbiken is gewoon cool! Het heeft me zoveel vrijheid gegeven. Daarnaast geven de snelheid en de inspanning mij zo’n enorme kick!’ Het was handbiker Mischa Hielkema die deze woorden sprak tijdens zijn presentatie op de trainingsdag voor de HandbikeBattle afgelopen voorjaar.

Enkele maanden eerder – om precies te zijn op 1 januari - was ik begonnen aan een nieuw avontuur. Na een leven vol zwemmen en na meer dan 15 jaar professioneel coach te zijn geweest in de zwemsport had ik de overstap gemaakt naar het aangepast wielrennen. Ik heb natuurlijk veel vragen gekregen over deze sprong van een grote, mondiale valide topsport naar het veel kleinere aangepast wielrennen. Mijn antwoord was – en is - dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Dat het op mijn pad kwam.

Dat was voordat ik Mischa hoorde vertellen over zijn drijfveren. En hij was nog niet klaar. Hij zei namelijk ook nog: ‘Daarnaast heeft het handbiken me geholpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Zelf voor de eerste keer alleen op stap met het vliegtuig en met mijn bike.. Ik had nooit gedacht dat ik dat ooit zou doen. Geweldig!’


Kansen

Dat waren de woorden die ik zocht! Het afgelopen jaar heb ik ontdekt wat een mooie sport het handbiken is. Beter dan Mischa kan ik het niet omschrijven. ‘Handbiken is gewoon cool’. Dan heb ik het niet alleen over de wedstrijdsport, maar zeker ook over het recreatieve biken.’

Ik zie enorme kansen voor deze prachtige sport. Met name door de initiatieven van de HandbikeBattle bij revalidatiecentra.en het project MoveForward. Zo zijn veel mensen dit jaar in aanraking gekomen met het handbiken. En het merendeel is gelijk gegrepen door het handbikevirus. Waar de een kiest om lekker op de zondagmiddag een mooi rondje te rijden, kiest de ander ervoor om dagelijks te trainen en zich in wedstrijden te meten met anderen.   

Uiteraard gaat het mij als KNWU-bondscoach in eerste instantie om de wedstrijdsport. Maar zonder een brede basis in de recreatiesport hebben we onvoldoende talenten om de top uit te bouwen. We willen ons aan de top graag meten met de besten van de wereld. De doelstelling voor de Paralympische Spelen van 2016 is erg hoog: twee gouden medailles in Rio de Janeiro. Gezien het hoge niveau van de internationale wedstrijden is dat echt een enorme uitdaging.  

Groot en breed

De KNWU wil echter meer dan medailles op de Paralympische Spelen. We willen ook dat handbiken een grote en brede sport zal zijn. Met een toegankelijk en breed aanbod van wedstrijden. Dit jaar heeft de KNWU de Nationale Handbike Competitie georganiseerd. Een competitie over een achttal Nederlandse wedstrijden. Dat was een groot succes. Vooral de grote instroom van nieuwe handbikers was prachtig om te zien. Het waren stuk voor stuk mooie wedstrijden waarin breedte- en topsport samen kwamen.

Het zou mooi zijn als we in 2014 weer een aantal stappen kunnen maken met deze mooie sport. Laten we de goede punten meenemen en de overige  punten verbeteren. Op naar een mooi nieuw seizoen in 2014!

Fedor Hes, KNWU-bondscoach Aangepast Wielrennen
28-10-2013
Fedor Hes: overzicht columns

Analyse van de wedstrijd

Ben ik wel goed bezig?

Gewoon cool!