Overwinnen

Overwinnen
“Paul, zou jij een column willen schrijven voor handbiken.nl?” 
Natuurlijk! Ik heb dat nog nooit gedaan, maar het lijkt mij heel erg leuk. Hoe beter ik mezelf leer kennen, hoe meer ik me realiseer dat ik verslaafd ben aan uitdagingen. Waar ik dat voorheen in mijn werk zocht - hoe hoger mijn targets hoe beter ik presteerde - zoek ik nu die uitdaging steeds meer in mezelf. Fysiek en mentaal.

Zo is het ook te verklaren waarom ik geen bedenktijd nodig had toen mijn fysiotherapeut eind april vroeg of ik anderhalve maand later mee wilde naar de HandbikeBattle. Uhm… wacht even, handbike? Nog nooit van gehoord. Maar als fanatiek mountainbiker wist ik wel dat 1000 hoogtemeters op een afstand van 20 km een behoorlijke uitdaging zouden zijn.

Een andere eigenschap die vaak meewerkt (maar ook wel eens tegen) is dat ik “aan” of “uit” sta. Als ik iets zie zitten, dan ga ik er 200% voor. Maar als je me niet weet te motiveren, dan zal ik geen stap zetten. Voor de HandbikeBattle 2019 in het Kaunertal stond ik in ieder geval 200% “aan”. Ik trainde zo efficiënt mogelijk, paste mijn voeding aan en bestudeerde elk detail van de klim. Ik besefte dat ik waarschijnlijk degene zou zijn die de minste ervaring had met handbiken. En, oh ja, nog een eigenschap van mij: verliezen… daar kan ik moeilijk tegen. 

Op de grote dag 13 juni ging ik volledig gefocust en met maar één doel die berg op: mezelf overtreffen en een mooie tijd neerzetten. “Vooral genieten” was mij meermaals aangeraden maar ik geniet pas als ik presteer. Dus verwacht niet van me dat ik stop om van het uitzicht te genieten. Ik wilde eerst onder die finishboog door. Daarna zou ik wel zien hoe mooi het uitzicht is.

Maar wat heb ik genoten! Vier maanden nadat ik mijn been ben verloren in het gevecht met kanker, kwam ik als tweede H5-handbiker over de finish! Leuk dat tweede, maar onbeschrijfelijker is het gevoel dat ik weer vertrouwen in mijn eigen lijf heb gekregen. 

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de HBB 2020 in volle gang en ook voor dit jaar heb ik maar één doel: mezelf overtreffen. Want tweede worden was leuk, maar eerste is beter ?.

Voor al die handbikers die ik ga zien op dit onbeschrijfelijk mooie event: heel veel plezier met de voorbereidingen. Blijf jezelf uitdagen, want dan is iedereen een Winnaar.
Paul Ramakers
21-12-2019
Columns van Paul Ramakers
Koning Winter

Koning Winter
Overwinnen

Overwinnen