Profiel van een topsporter

Tim de Vries: via Emmen naar Paralympisch goud in Tokio?

Tim de Vries: via Emmen naar Paralympisch goud in Tokio?
Van 11 tot en met 15 september vinden in Emmen de Wereldkampioenschappen Para-Cycling 2019 plaats. De mannen en vrouwen van TeamNL gaan in eigen land voor niets minder dan de wereldtitel. Tim de Vries behaalde tot nu toe een 100% score in Emmen. Lukt het hem om de perfecte score te behouden tijdens de WK?

Tim de Vries (41 jaar) was de afgelopen jaren onverslaanbaar in Emmen. In zowel 2017 als 2018 won de handbiker (H5) de tijdrit en de wegwedstrijd van de wereldbeker in eigen land, terwijl hij in het eerste jaar ook het eindklassement van de wereldbeker veiligstelde op de Meerdijk. Niet zo gek dus dat de inwoner van Vinkeveen (Noord-Holland) graag naar de provincie Drenthe komt. Dit jaar moet de kers op de taart worden voor De Vries, die in Emmen zijn derde
wereldtitel op rij hoopt te veroveren. Vooral aan de wereldbekerzege in 2017 bewaart De Vries warme herinneringen. “Alle zeges zijn natuurlijk hartstikke mooi, maar de eerste keer dat ik de wegwedstrijd won in Emmen sla ik toch het hoogste aan. Vooral door de manier waarop we het als team tactisch wisten uit te spelen. Met Johan Reekers die aanviel maar uiteindelijk werd teruggepakt, waarna ik er een klap op gaf en solo weg kon blijven. Dat in combinatie met de aanwezigheid van mijn familie maakte die zege extra bijzonder.”

De zege in Emmen bleek bovendien de opmaat voor nog meer succes. In het Zuid-Afrikaanse Pietermaritzburg veroverde De Vries de eerste wereldtitel uit zijn carrière. Na een tweede plaats in de tijdrit, op slechts 2,63 seconden van zijn grote rivaal Alessandro Zanardi, drukte De Vries in de wegrace zijn wiel net iets eerder over de streep dan de voormalig Formule 1-coureur uit Italië. Mede met dank aan de wereldbeker in Emmen, aldus De Vries. “Alle puzzelstukjes vielen dat seizoen op hun plek. Emmen heeft daar wel in geholpen, vooral mentaal. Als je de wereldbeker weet te winnen en dan ook nog in eigen land, dan geeft dat wel vertrouwen.”

Afgelopen jaar verdedigde de Nederlander met succes zijn wereldtitel. Wederom moest hij in de tijdrit iemand voor laten gaan, dit keer de Amerikaan Oscar Sanchez, maar veroverde hij in de wegwedstrijd opnieuw de regenboogtrui. Toch besloot hij na de WK-winst in het Italiaanse Maniago een aantal veranderingen door te voeren. “Ik wil nog door tot de Paralympische Spelen in Tokio of het liefst nog langer, dus vond ik dat een nieuwe prikkel noodzakelijk was. In november ben ik daarom gestart met een nieuw soort dieet en een andere manier van krachttraining. Die combinatie heeft voor mij voor nieuwe energie gezorgd. Ik voel me fitter en sterker dan ooit.”

Met hernieuwde energie keert De Vries in september terug in Emmen. Om voor de derde keer wereldkampioen te worden laat de handbiker niets aan het toeval over. De Vries wil bovendien eindelijk eens de wereldtitel in het tijdrijden veroveren. Kijk daarom niet raar op als je binnenkort een handbiker met vliegende vaart door het centrum ziet rijden. De Vries: “Ik wil het nieuwe parcours op film hebben, zodat ik het daarna in alle rust kan bekijken. Ik wil alle ins en outs kennen: waar de lastige bochten zitten, op welke positie van de weg je het beste kunt rijden en waar je de meeste energie in het parcours moet stoppen. Dat je de race eigenlijk met je ogen dicht kan rijden. Een goede voorbereiding is alles. Ik wil mezelf na afloop niets kunnen verwijten.”
 

Bron: ParaSportNL

10-09-2019
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws