Onderzoek bij deelnemers HandbikeBattle

Welke factoren voorspellen de uitkomst van een maximale inspanningstest?

Welke factoren voorspellen de uitkomst van een maximale inspanningstest?
Al sinds 2013 doen er ieder jaar ongeveer 60 nieuwe deelnemers mee aan de HandbikeBattle: een mooie maar zware klim met de handbike over de Kaunertalergletscher Strasse in Oostenrijk. Teams van 12 revalidatiecentra doen mee. De deelnemers moeten maandenlang hard trainen om in staat te zijn de finish te halen. Voor de trainingsperiode en ook na de trainingsperiode worden alle deelnemers uitgebreid medisch gescreend en getest. Hier wordt onder andere gekeken naar fitheid met een maximale inspanningstest. Maar wat is nu precies fitheid? Waar hangt dit van af? En wat is “normaal” voor iemand met een dwarslaesie?
 
Om de fitheid goed te kunnen meten tijdens de maximale inspanningstest, is het protocol erg belangrijk. Het protocol van zo'n test moet niet te lang of te kort zijn. Als je na 3 minuten al helemaal verzuurd bent of als je na 45 minuten nog niet moe bent, zijn de waarden van de test niet echt representatief voor de fitheid. Het inschatten van het juiste protocol per individu is dus super belangrijk. Daarom hebben we bekeken welke factoren een voorspellende waarde zouden kunnen hebben voor de fitheid.
 

Laesie-eigenschappen

Er werd gekeken naar welke persoonskarakteristieken en laesie-eigenschappen voorspellend zouden kunnen zijn voor fitheid. Denk hierbij aan geslacht, leeftijd, body mass index (BMI = gewicht / lengte2), laesiehoogte, compleetheid en trainingsuren voorafgaand aan de test. Daarnaast werden tabellen met referentiewaarden voor fitheid opgesteld op basis van laesiehoogte en geslacht, zodat de testafnemer kan nagaan of de behaalde uitkomsten goed of slecht zijn ten opzichte van andere deelnemers.

Het bleek dat mannen, mensen met een lage laesie, mensen met een laag BMI en veel trainingsuren, een hogere fitheid hadden. In totaal konden deze factoren 42% van de fitheid voorspellen. Dat betekent dat 58% nog onverklaard is.
 

 

30-seconden sprinttest

In een vervolgonderzoek hebben we gekeken of een hoger percentage van die fitheid verklaard kon worden door andere factoren toe te voegen. Deelnemers ondergingen onder andere eerst een 30-sec sprinttest. Het bleek dat leeftijd, geslacht, BMI, laesiehoogte, tijdsduur sinds de laesie en de uitslag van de sprinttest; samen 76% van de fitheid konden verklaren. Het blijkt dus dat de uitslag van een korte sprinttest een goede samenhang heeft met iemands daadwerkelijke fitheid.


 
Samenvatting van de originele artikelen: Indien je vragen hebt over het onderzoek, neem dan contact op met onderzoek@handbikebattle.nl.
25-11-2019
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws