Wijchmaal, door het landelijke Limburg van België

Route in het kort

Start
Het betreft hier de hoofd­start­plaats. In de route-omschrij­ving kunnen ook alter­natieve start­plaatsen voor­komen.
Wijchmaal (Li, BE)
Via
voormalige spoorlijn
Finish
Wijchmaal
Soort
Rondje (zelfde begin- en eindpunt)
Afstand
Het betreft hier de basis­afstand. Bijna alle routes hebben ook alterna­tieve afstanden.
22.0 km
Link
Link naar AllTrails, het voormalige GPSies

Route op kaart

Omschrijving


Handbikeroute Wijchmaal, door het landelijke Limburg van België


Basisafstand   22 km

Ook 17 km. Zie ‘ingekorte route’


Startpunt

Sint Trudostraat 76 te Wijchmaal-Peer (coördinaten 51.135704, 5.413850) in Belgisch Limburg. Wijchmaal is onderdeel van de gemeente Peer, en ligt naast Peer. Vanuit Valkenswaard en Lummen is dit 31 km; vanuit Eindhoven 47 km; vanuit Geleen 52 kilometer; vanuit Maastricht 54 km; Leuven 72 km; vanuit Antwerpen 83 km. Vanaf de E314 (afslag 29 Houthalen-Helchteren) is het 16 km.
De ruime parkeerplaats heeft drie vakken voor mindervaliden. Let bij het oprijden en wegrijden op de vele paaltjes en hekjes.
Je komt op de route door met de rug naar de kerk rechtsaf te slaan. Neem eerst de rijbaan en al gauw na de zijstraat het fietspad via de verlaagde stoep. Na 600 m kruist onopvallend een geheel vrij liggend fietspad de weg. Hier ga je rechtsaf richting Eksel.


Kenmerken

Het fietspad vanaf de parkeerplaats in Wijchmaal heeft een redelijk wegdek. Dit geldt ook voor het geheel vrij liggende fietspad dat je in de straat van Wijchmaal rechtsaf hebt genomen. Je fietst 6,5 km over dit fietspad, dat vroeger een spoorweg was. Hier ligt geen volkomen strak asfalt, maar het is altijd nog van voldoende kwaliteit. Sporadisch is het asfalt door een boomwortel (licht) opgehoogd. Verder is kenmerkend dat je geregeld een klein driehoeksbordje tegenkomt dat aangeeft dat je voorrang moet geven. Dit komt voor bij een enkele hoofdweg, verkeersarme binnenwegen en zelfs een onverhard karrespoor (voor agrarische voertuigen). Bij zo’n oversteek heb je te maken met klinkers, soms een laag stoeprandje en zes witte, licht verhoogde verfstrepen. Deze oneffenheden dwingen je de snelheid te verlagen ten behoeve van je oplettendheid bij het oversteken.
Na dit spoorfietspad kom je op een breed fietspad (2 km) van beton, dat soms wat ribbelig is. Het beton wordt gevolgd door een klein stukje slecht asfalt. Hierna kom je op asfalt van voldoende tot zeer goede kwaliteit. Het fietspad op de weg naar de parkeerplaats is echter minder goed, maar nog altijd van voldoende kwaliteit.


Opmerking

Na Wijchmaal fiets je 7 km over een voormalige spoorlijn. Hiervan fiets je bijna op het einde van je route de eerste 2 km terug. Het traject van 7 km maakt deel uit van een vroegere spoorweg van 60 km tussen Belgische kolenmijnen (bij Genk) en Eindhoven. Tot aan de Nederlandse grens bij Achel is daar een fietspad van gemaakt dat 40 km lang is. Spoorlijn 18 Winterslag - Eindhoven - Wikipedia


Route-aanduiding met knooppunten   (basisroute)

-  Sint Trudostraat 76, Wijchmaal
-  met rug naar parkeerplaats RA
-  na 700 m, d.i. na de 2e zijstraat van rechts,
   fietspad RA ri Eksel
-  fietspad volgen; d.i. via (248) - 247 naar 245
-  245 - 206 - 207 - 530 - 248   - ri 05
-  na 2 km LA straat naar eindpunt


Beschrijving

Na 7 km spoorfietspad fiets je een kleine 2 km langs een niet te drukke hoofdweg. Daarna maak je de meeste kilometers over rustige binnenwegen in een landelijke omgeving. 

Ingekorte route    17 km   (22 min 5)

-  Sint Trudostraat 76, Wijchmaal
-  met rug naar parkeerplaats RA
-  na 700 m, d.i. na de 2e zijstraat van rechts,
   fietspad RA ri Eksel
-  fietspad volgen; d.i. via (248) - 247 naar 245
-  245 - 206 - 207 - 530   - ri 248
-  na 1,4 km niet RA, maar RD hw vervolgen
-  na 700 m einde


Horeca

Bij de start-/eindplaats is het ontmoetingscentrum Den Tichel
met restaurant. Het is echter maar beperkt open.
inhoud (dentichel.be)  ​

Samensteller: Paul de Jong


Overige Handbikeroutes
Naam
Start
Via
Finish
Afstand (km)