Houthalen, Wijchmaal, over een oud kolenspoor van Belgisch Limburg

Route in het kort

Start
Het betreft hier de hoofd­start­plaats. In de route-omschrij­ving kunnen ook alter­natieve start­plaatsen voor­komen.
Houthalen (Li, BE))
Via
Wijchmaal, voormalige spoorweg
Finish
Houthalen (Li, BE)
Soort
Rondje (zelfde begin- en eindpunt)
Afstand
Het betreft hier de basis­afstand. Bijna alle routes hebben ook alterna­tieve afstanden.
28.0 km
Link
Link naar AllTrails, het voormalige GPSies

Route op kaart

Omschrijving

Handbikeroute Houthalen, Wijchmaal, over een oud kolenspoor van Belgisch Limburg

Basisafstand   28,5 km

Ook 6,5 km en 18,5 km. Zie ‘Ingekorte routes’ 1 en 2.


Mogelijke startpunten

1) Molenheidestraat 4, Houthalen-Helchteren (51.078450, 5.395825). Vanuit Maastricht is dit 60 km; vanuit Heerlen 57 km; vanuit Eindhoven 53 km; vanuit Antwerpen 92 km; vanuit Brussel 91 km; vanuit Lummen 24 km.
Vanaf de E314 (afrit 29 Houthalen-Helchteren) is het 8 km. Je gaat na deze afslag 7 km over de drukke N74 (Grote Baan). Het plan is op dit traject twee tunnels aan te leggen, die tegen 2023 klaar zouden moeten zijn. Raadpleeg daarom eerst ‘wegenenverkeer.be’ voor werkzaamheden.
Molenheide is een natuur- en recreatiegebied. Links van het bungalowpark is veel ruimte om te parkeren. De parkeerplekken liggen verspreid naast drie parallelle asfaltstroken op bosachtige terrein. De parkeerruimte is, behalve voor het bungalowpark, ook bedoeld voor mensen die willen wandelen in het aangrenzende wild- en wandelpark.
Je komt als volgt op de route. Ga vanuit het parkeerterrein op de weg RA. Na een halve kilometer zie je knooppunt 273 met de richting naar 274 en na weer een halve kilometer de richting naar 05. Bij 274 begint het geheel vrijliggende fietspad.


2) Sint Trudostraat 76 te Wijchmaal (coördinaten 51.135704, 5.413850). Wijchmaal is onderdeel van de gemeente Peer, en ligt naast Peer. Vanuit Valkenswaard en Lummen is dit 31 km; vanuit Eindhoven 47 km; vanuit Geleen 52 kilometer; vanuit Maastricht 54 km; Leuven 72 km; vanuit Antwerpen 83 km. Vanaf de E314 (afslag 29 Houthalen-Helchteren) is het 16 km.

De ruime parkeerplaats heeft drie vakken voor mindervaliden. Let bij het oprijden en wegrijden op de vele paaltjes en hekjes.
Je komt op de route door met de rug naar de kerk rechtsaf te slaan. Neem eerst de middenrijbaan en al gauw na de zijstraat het fietspad via de verlaagde stoep. Na 600 m kruist onopvallend een geheel vrij liggend fietspad de weg. Hier ga je rechtsaf richting Eksel.


Kenmerken

  • Je fietst 9 kilometer steeds rechtdoor over een geheel vrij liggend fietspad, en later nog eens 1,5 kilometer in tegenovergestelde richting, De rest van de route bestaat uit rustige binnenwegen. Gedurende een kleine anderhalve kilometer ga je door de bebouwde kom van Wijchmaal.
  • De genoemde 9 kilometer fiets je achter elkaar als je bij Houthalen gestart bent. Hiermee is voorkomen dat je op een ander traject (met veel afslagen) te vaak linksaf moet slaan en moet oversteken, waarbij het lastig is over je linker schouder te kijken naar achterop komend verkeer. Bij een start in Wijchmaal echter doet zich dit probleem niet voor. Daarom konden hier de 9 kilometers in tweeën gesplitst worden, waarmee je ze niet direct na elkaar hoeft te fietsen.
  • Het asfalt van het fietspad is niet volkomen strak, maar wel van voldoende kwaliteit. Sporadisch is het asfalt door een boomwortel (licht) opgehoogd. Verder is kenmerkend dat je geregeld een klein driehoeksbordje tegenkomt dat aangeeft dat je voorrang moet geven. Dit komt voor bij verkeersarme binnenwegen, een enkele hoofdweg en zelfs een onverhard karrespoor (voor agrarische voertuigen). Bij zo’n oversteek heb je te maken met klinkers, soms een laag stoeprandje en zes witte, licht verhoogde verfstrepen. Deze oneffenheden dwingen je de snelheid te verlagen ten behoeve van je oplettendheid bij het oversteken.


Route-aanduiding met knooppunten

VANUIT (bij) HOUTHALEN    (basisroute)
-  Molenheidstraat 4
-  bij verlaten parkeerterrein RA
-  (273) - 274: 9 km steeds RD
   naar 05 en 248
-  ri 530   - na 2,7 km: viersprong hw:
   niet LA, maar RA licht rood fietspad
-  na 1,5 km door Wijchmaal:
   (onopvallend) fietspad
   dat de straat kruist:
   LA ri Houthalen-Helchteren;
   d.i. naar 05 - 78 - 77 - 76  - ri 273

-  na 3,3 km einde


VANUIT WIJCHMAAL

-  Sint Trudostraat 76
-  met rug naar kerk RA
-  na 700 m, d.i. na 2e zijstraat rechterkant,
   (onopvallend) fietspad dat de straat kruist:
   LA ri Houthalen-Helchteren; d.i. naar 05
-  78 - 77 - 76 - 273 - 274:
   9 km steeds RD naar 05 en 248
-  ri 530   - na 2,7 km: viersprong hw:
   niet LA, maar RA licht rood fietspad
-  na 700 m einde


Opmerking 1

Het genoemde traject van 9 kilometer maakt deel uit van een voormalige spoorweg tussen de voormalige Belgische kolenmijn van Winterslag (bij Genk) en Eindhoven. Deze spoorweg was 60 kilometer lang. Van deze 60 kilometer is een fietspad gemaakt van 40 kilometer, dat loopt van ongeveer Winterslag in het zuiden tot aan de Nederlandse grens bij Achel in het noorden. Spoorlijn 18 Winterslag - Eindhoven - Wikipedia

Opmerking 2

Bij knooppunt 274 ligt links een grote, hoge fietsbrug over de N74. Deze fietsbrug is in 2021-2022 aangelegd. Jammer genoeg is het niet mogelijk een uitbreiding over de fietsbrug heen te maken, omdat er na de fietsbrug te veel stukken zijn met een slecht wegdek en een minder aantrekkelijke omgeving.


Ingekorte route 1   18,5 km

De basisroute bestaat uit twee lussen met daartussen een deel van het geheel vrij liggende fietspad. Hiervan heeft deze ingekorte route alleen de onderste lus.
Vanuit (bij) Houthalen
-  Molenheidstraat 4
-  bij verlaten parkeerterrein RA
-  273 - 274 - 05 - 78 - 77
-  76   - ri 273  - na 3,3 km einde

Ingekorte route 2   6,5 km
De basisroute bestaat uit twee lussen met daartussen een deel van het geheel vrij liggende fietspad.
Hiervan heeft deze ingekorte route alleen de bovenste lus.
Vanuit Wijchmaal (bovenste lus)
-  Sint Trudostraat 76
-  met rug naar parkeerplaats RA
-  na 700 m, d.i. na 2e zijstraat rechterkant,
   (onopvallend) fietspad dat de straat kruist,
   RA ri Eksel  - (248)   - ri 530
-  na 2,7 km: viersprong hw:
   niet LA, maar RA licht rood fietspad
-  na 700 m einde


Opmerking bij ‘Ingekorte route 2:

Als je 6,5 km te weinig vindt, kun je na terugkomst doorfietsen naar het fietspad dat de straat kruist, en daar LA gaan ri Houthalen-Helchteren, en hetzelfde fietspad terug nemen op het moment dat je dit je wilt.


Horeca

centrum Wijchmaal: Ontmoetingscentrum Den Tichel
met restaurant. Het is echter maar beperkt open.
inhoud (dentichel.be)


Samensteller: Paul de Jong

Overige Handbikeroutes
Naam
Start
Via
Finish
Afstand (km)