Off road handbiken: 'Er is tóch weer een nieuwe wereld voor me opengegaan!'

Off road handbiken:

Nadat ik mijn handbike-competitiecarrière in 2005 heb afgesloten, ben ik ‘off road’ gaan rijden met de handbike (eens een handbiker, altijd een handbiker…) en heb daarmee ‘het asfalt’ reeds jaren geleden achter me gelaten. 


Ik reed tot nog toe voornamelijk in de bos- en heidegebieden rondom mijn huis in Drenthe. Erg leuk om te doen! Tot nog toe deed ik dat zonder motor. Ik heb echter een nieuwe handbike aangeschaft mét motor (maar liefst 1600 Watt!) én vering. Er is tóch weer een nieuwe wereld voor me opengegaan!



Ontdekking

Mijn actieradius is, logisch, nu veel groter dan de plus minus 10 km rondjes door bos en heide, want 10 km off road zonder motor is zwaarder dan een training van 30 km op asfalt. Dat betekent nieuwe paden ontdekken en daarbij maakt het nu niet meer uit hoe zacht de ondergrond is of hoe steil de heuvels die ik op zo’n off road tocht tegenkom. Boomwortels, kuilen en takken op de grond worden met gemak genomen zonder dat ik uit de bike ‘stuiter’. Ik kan nu óveral komen zonder ‘kapot’ te gaan van de inspanning van het rijden op ongelijke ondergrond en geniet enorm van het rijden van ATB-trails in de natuur. in het verleden heb ik wel genoeg asfaltwegen onder me voorbij zien trekken.



Ultiem gevoel

Wanneer het ene bosgebied met het andere verbonden wordt door asfaltwegen dan kan ik ‘gewoon’ 40 km/uur rijden: zo ben ik lekker snel weer in het volgende natuurgebied. Zo gaan ‘Road’ en ‘Off Road’ samen en zijn verenigd in één en dezelfde handbike! De ‘lang-zit’ zithouding maakt om je heen kijken goed mogelijk en je zit ook hoger dan bij een standaard vast-frame handbike wat je transfer terug naar je rolstoel vergemakkelijkt. Ik merk ook dat mijn fitnessniveau alleen maar is toegenomen, wat je in eerste instantie niet zou verwachten van het rijden met motor. Wat een verrijking van mijn sportieve recreatiemogelijkheden!



Off road Handbike Club Nederland

Dat ultieme gevoel van off road handbiken met motor wil ik graag delen met andere handbikers: ik roep daarom handbikers op die reeds off road rijden met motor of van plan zijn off road te gáán rijden, om zich te melden bij de OHCN, de Off road Handbike Club Nederland. Bedoeling is een landelijke club/community te vormen van enthousiaste off road-handbikers die elkaar een keer per maand ontmoeten (fysiek, niet online), afwisselend ergens in Nederland om samen een uitdagend parcours te rijden: bos, heide, bergachtig landschap, gravel/ATB trails, strandtochten, etc. Niet langer de snelheid, maar plezier, saamhorigheid/het samen biken, natuurbeleving en de off road-uitdaging staan hierbij centraal.


Interesse? Meld je dan: kees@rolstoelperformance.nl

Kees van Breukelen
15-03-2021
Columns van Kees van Breukelen
Off road handbiken:

Off road handbiken: 'Er is tóch weer een nieuwe wereld voor me opengegaan!'
In 2014 nieuwe classificatie voor het handbiken

In 2014 nieuwe classificatie voor het handbiken
RRCN dood, leve www.handbiken.nl!

RRCN dood, leve www.handbiken.nl!
WMO: een budget voor jouw nieuwe handbike

WMO: een budget voor jouw nieuwe handbike