Een spannende tijd!

Column EelkeOver vijf maanden zitten we bij de Paralympische Spelen in Londen. Maar voor het zover is moeten de sporters van de nationale handbikeselectie zich nog wel even kwalificeren. Dat gebeurt bij de Wereldbekerwedstrijden in Rome op 25-27 mei en in Segovia op 15-17 juni. Onze toppers moeten daar vormbehoud tonen.

Op 28 juni maak ik de definitieve selectie voor Londen bekend. Er liggen vier startbewijzen te wachten voor de vrouwen en vier voor de heren. Bij de heren wordt het dringen, want naast de vier handbikers maken ook drie tandems en één cyclingrenner aanspraak op de schaarse startplaatsen. Streng? Zo’n selectieproces hoort bij topsport!

Op dit moment zijn we lekker aan het trainen met het oog op die twee kwalificatiewedstrijden. Dat doen we vanuit Papendal bij Arnhem. Sinds vorige week hebben we daar met de selectie van het aangepast wielrennen een groot paviljoen van Bio Vakantieparken betrokken.  Deze aangepaste  huisvesting van de sporters is echt een A-locatie, midden in het groen. We kunnen er hele weken bivakkeren als we dat willen. Aan de overkant van de weg kunnen we terecht voor krachttraining en voor inspanningstesten, de fysio, de arts en de voedingsdeskundige.

Het wordt dus een spannende tijd, maar ik heb er vertrouwen in. Het ziet er allemaal goed uit. De sporters trainen met behulp van vermogensmeters, zodat we de persoonlijke voortgang kunnen meten. Ik zie dat onze handbikers beter en beter worden. Of dat voldoende is, moeten we afwachten tot de internationale confrontaties in Rome en Segovia. Dat wordt de eerste big battle voor iedereen. In afwachting van wat komen gaat, trainen we veel en rijden de renners wedstrijdjes. Op 12 mei in Utrecht bijvoorbeeld.


Een sprinttraining op Papendal

Vanuit Papendal trainen we regelmatig voor de tijdrit en voor de wegwedstrijd. Op 1mei – Dag van de Arbeid – hebben we heel wat trainingsarbeid verzet. Bij de Posbank had ik de klim naar de Emmapyramide uitgekozen voor een intensieve blokkentraining. Die klim lijkt erg op wat de handbikers te wachten staat in Londen. In zo’n simulatietraining doen ze de noodzakelijke hardheid op. Wie na de zoveelste hevige inspanning van vier minuten nog hard kan doorrijden, die zit straks in Londen in de kopgroep. Dus daar trainen we op.

Eind juli spreken we elkaar weer op deze plek.
Eelke van der Wal, KNWU-bondscoach aangepast wielrennen
03-05-2012
Eelke van der Wal: overzicht columns

De spanning stijgt

Een spannende tijd!

Gefeliciteerd