Het is altijd weer

Net als thuis is ook in het Kaunertal het weer gespreksonderwerp nummer een. Sterker nog, het is een zorgpunt. Wat is de weersvoorspelling op de Grote Dag? Die vraag houdt iedereen voortdurend bezig. 

Zondag, toen de deelnemers aankwamen, regende het. Maandag was het ook nat. Dinsdag stond al dagen met een donkere wolk op alle weer-apps. Dus maakte menigeen op voorhand maar een ander dagprogramma. Lezen, sleutelen aan de handbike, nog een extra teambespreking, een cultureel bezoekje. Wie met de auto het parkoers ging verkennen kwam boven in een grote grijze wolk terecht. Handbiken zat er nauwelijks in.

Ook de organisatoren breken zich dag-in-dag-uit het hoofd over de weer-kwestie. Ze maken zelfs gebruik van de diensten van Andreas, het  lokale meteorologische orakel. Deze Kaunertaler kijkt natuurlijk ook naar de hemel, maar hij vergelijkt vooral zoveel mogelijk weersvoorspellingen op internet. Als een echte dru├»de distilleert hij daar zijn eigen waarheid uit.

Zondag zei Andreas dat woensdag en donderdag de mooiste dagen zouden worden. Dus besloot de organisatie dat donderdag de Grote Dag zou worden, zoals geprogrammeerd. Maar maandag sloop de twijfel toch weer binnen. Ineens zou woensdag de mooiste dag worden en donderdag iets minder. Bij het ontbijt op dinsdag bleken de vooruitzichten nog somberder geworden.  

De organisatie bestrijdt deze knagende twijfel met een mooie mantra: in vorige jaren was het ook eerst slecht weer, maar op de Grote Dag straalde de zon aan de hemel. Moraal: ook nu komt het wel goed met het weer. Dus blijft de Battle gewoon op donderdag staan. Ach, we zitten hier in de bergen. Daar zijn weersvoorspellingen dagkoersen. Eigenlijk kun je er niks over zeggen. Komt goed, aldus de ervaring van de organisatoren.

Ik kijk dinsdagavond om tien uur even op mijn eigen favoriete app: yr.no. Ik schrik me rot. Woensdag wordt het lekker droog met af en toe wat zon bij 3 tot 6 graden. Maar donderdag is het bewolkt en vriest het vlak voor de start 1 graad. Daarna kan het gaan miezeren. Dat wordt de koudste en natste Battle ooit!

Ik neem me voor om donderdagochtend vroeg naar de bergtoppen kijken. Hangt daar een wolk als een sabel dan wordt het weder miserabel. Hangt daar een wolk als een hoed, dan wordt het goed. Dat is een oude Tiroler volkswijsheid uit de tijd dat weer-apps nog geen verwarring zaaiden in ons hart en hoofd.
Rogier Wiercx
17-06-2015
HandbikeBattle: overzicht columns

Het is altijd weer

Klein leed

Berglucht

Een beetje verslaafd

Niek komt zichzelf tegen

Ik heb er zin in!