Proefschrift van Arjan Bakkum

Wat is beter: Berkelbiken of handbiken?

Op 17 november is Arjan Bakkum gepromoveerd op de Vrije Universiteit te Amsterdam. De afgelopen vier jaar heeft hij binnen Reade onderzoek gedaan naar de effecten van Berkelbiken (handbiken gecombineerd met fietsen d.m.v. elektrostimulatie van de benen) versus handbiken op fitheid, fysieke activiteit en gezondheid bij mensen die langer dan 10 jaar een dwarslaesie hebben.

Deze mensen werden gedurende 16 weken 2 keer per week 30 minuten getraind in Reade. Daarnaast zijn er allerlei metingen (o.a. inspanningstesten en vaatmetingen) gedaan en vragenlijsten (o.a. kwaliteit van leven) afgenomen om de effecten van het trainingsprogramma te kunnen bepalen.

Fitheid

De resultaten van het onderzoek zijn beschreven in het proefschrift getiteld: ‘Hybrid cycling in spinal cord injury. Effects on fitness, physical activity and health’, dat Arjan Bakkum op 17 november 2014 op de VU heeft verdedigd. De belangrijkste resultaten van het onderzoek waren dat Berkelbiken (been- en armtraining) en handbiken (alleen armtraining) vergelijkbare positieve effecten hebben op verschillende aspecten van fitheid, fysieke activiteit en gezondheid.
Echter, de spiermassa van de benen nam toe in de Berkelbikegroep, terwijl het afnam in de handbikegroep. De resultaten van dit proefschrift kunnen bijdragen aan de verbetering van trainingsvoorschriften om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen of te verminderen bij mensen met een dwarslaesie.

De onderzoeksgroep in Reade bestond uit: Thomas Janssen (promotor), Sonja de Groot (co-promotor), Janneke Stolwijk (revalidatiearts) en Maurits Sloots (ergotherapeut/onderzoeksassistent).
18-11-2014
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws