2024: Kroonjaar voor de HandbikeBattle

2024: Kroonjaar voor de HandbikeBattle

In juni klautert voor de tiende keer een peloton handbikers naar de 2150 meter hoge Ochsenalm in de Oostenrijkse Alpen. ‘Dat dit evenement voor revalidanten zo’n succes zou worden, hadden wij in 2013 absoluut niet kunnen dromen’, zeggen vier bestuursleden van de organiserende Stichting Handbike Events.


Wat is de waarde van tien jaar Battle? Wat heeft het deelnemers en begeleiders gebracht? Eén veelzeggend getal: maar liefst 563 unieke deelnemers zijn in die periode zelfstandig op armkracht onder de groene finishboog door gereden. En daar was de ontlading altijd groot - ook bij buddy’s, familie en organisatoren. Want de Battle gaat om meer dan in een handbike een berg op fietsen. Mechteld Hagoort: ‘De Battle vergroot je veerkracht, maakt je fysiek en mentaal sterker. Dat betekent dat mensen hun werk weer oppakken, gezond oud worden en bijvoorbeeld weer zelfstandig op vakantie durven gaan.’

Onderzoek

Tien jaar wetenschappelijk onderzoek onder 434 deelnemers wijst uit dat hun kwaliteit van leven is toegenomen. Sonja de Groot: ‘De HandbikeBattle-methode werkt ook op langere termijn aantoonbaar voor revalidanten met bijvoorbeeld een dwarslaesie of een beenamputatie. Onderzoekster Ingrid Kouwijzer promoveerde in 2021 op dat onderzoek (zie pdf) – en gaat er nog steeds mee door.’

Professioneel

Niet alleen de deelnemers, ook hun buddy’s, de (para-)medische begeleiders, ja zelfs de bestuurders zijn in die tien jaar mentaal en professioneel meegegroeid. Dankzij het langdurige voortraject voor elk Battle evenement. Want de voorbereiding op Dé-Dag-in-Juni duurt ruim een half jaar. Eerst worden de deelnemers medisch getest, dan krijgen in 13 Nederlandse revalidatiecentra de teams vorm. Groepstrainingen beginnen, nieuwe testen volgen. Maandenlang groeit iedereen toe naar die ogenschijnlijk onmogelijke prestatie in het hooggebergte.

Een beeld uit 2016

Teamgeest

Wie de Battleweek ooit heeft meegemaakt, weet hoe kostbaar de teamgeest daar is. De finish en het afsluitende feest markeren het begin van een nieuwe fase. Voor sommigen letterlijk: er zijn al Battle-huwelijken, Battle-baby’s en uitgestrooide Battle-urnen.

Deelnemen aan de Battle is op een andere manier ook kostbaar. Per zeskoppig team, plus zes buddy's en extra begeleiders kost het hele traject ongeveer 7400 euro. Inclusief reiskosten wordt dat meer dan 10.000 euro. Penningmeester Abel ten Hoorn: ‘Bij de Battle zijn de deelnemers zelf het goede doel. Zij investeren in zichzelf.’  Dat is dus anders dan bijvoorbeeld bij Alpe d’HuZes, dat geld inzamelt voor KWF Kankerbestrijding.

Sponsors

Abel is verantwoordelijk voor de jaarlijkse begroting van € 175.000. ‘Dat is veel geld voor een berg op fietsen’, zegt hij met een glimlach. Een groot deel van het geld gaat naar het geheel aangepaste berghotel Weisseespitze waar het Battle-circus een week lang neerstrijkt. Het evenement staat al jaren bekend om zijn hoge kwaliteit. Daar zorgen het bestuur, de medische staf, de teambegeleiders en de externe sponsoren voor. Iedereen doet dat als vrijwilliger – en dat is onbetaalbaar. ‘Toch vragen de stijgende kosten om een antwoord’, aldus de penningmeester. Dat antwoord zou moeten komen van externe sponsors.

De toekomst

Volgens voorzitter Rogier Broeksteeg moet de Battle in zijn huidige vorm blijven bestaan. 'Het is een sterk merk, maar past niet bij een commerciële organisator. Onze formule is geschikt voor veel meer revalidanten. Gelukkig zien de deelnemende revalidatiecentra en de trouwe sponsors dat ook. Na een coronadip is de belangstelling nu weer op peil. We zijn er altijd  in geslaagd om lege plekken in onze gelederen goed op te vullen. Dus we gaan de komende jaren door met Battles organiseren’, zegt de voorzitter vol overtuiging. ‘Maar eerst vieren we op 27 juni trots ons tiende feestje in Het Kaunertal.'


Tekst: Rogier Wiercx/Handbiken.nl

18-04-2024
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws