Primeur op vrijdag 2 augustus

Handbikers in de RaboRonde Heerlen

Handbikers in de RaboRonde Heerlen
Vlak na de Tour de France staat voor het eerst een NHC-wedstrijd op het programma van de RaboRonde Heerlen. Een profronde met handbikers, dat is een unieke combinatie. Mitch Valize, de lokale vedette en Nederlands kampioen, nodigt wedstrijdbikers uit Nederland, België en Duitsland uit om op vrijdagavond 2 augustus in Heerlen de strijd aan te gaan.

Organisator Chris Tiekstra geeft de handbikers graag een platform om hun power te tonen in Heerlen. ‘Het is een jonge tak van de wielersport, zoals dat ook ooit het geval was met het vrouwenpeloton. Handbikers hebben een bijzonder verhaal, want het valt niet mee om te gaan sporten als je een lichamelijke beperking hebt. Daarom wil ik deze sport graag promoten bij een groot publiek. Dat doen we samen met onze partner Adelante on Wheels, die ons ondersteunt bij het wedstrijd-technische gedeelte.’
 

Startvergoeding

De RaboRonde Heerlen beleeft op 2 augustus zijn 30e editie. Omdat het handbiken een nieuw onderdeel is, wil Chris Tiekstra eerst eens aanzien hoe het gaat. De speaker zal aan het publiek uitleggen hoe de sport in elkaar zit. Want niet iedereen zal automatisch begrijpen waarom mannen en vrouwen in diverse klassen in één peloton rondrijden, maar wel apart gehuldigd worden.

Elke deelnemer krijgt een aantrekkelijke startvergoeding van € 20,-.  Bij de start- en finish op het Schouwburgplein is een aparte ingang en parkeerplaats. Chris: 'Daar kunnen de handbikers elkaar ontmoeten en zich inschrijven voor de race. Ook de aangepaste toiletten en douches vind je hier.’ Hij kijkt nu al uit naar een lang lint van liggende en knielende bikers op het iconische Pancratiusplein in Heerlen.
 

Heerlen ademt wielrennen

Vooral op de eerste vrijdagavond na de Tour de France. Het is hartje zomer. In de stad is het afgeladen vol met mensen uit de hele regio. Onder het genot van een glaasje wijn, een biertje of gewoon een cola geniet men van de live muziek op een van de pleinen. En terwijl de zon langzaam ondergaat, koerst de nationale én internationale top van de wielerwereld door het stadscentrum. Dit is wat de RaboRonde zo speciaal maakt. En ook dit jaar belooft het een spektakel te worden met - voor het eerst - de Nationale Handbike Competitie in het voorprogramma.

Als geboren en getogen Heerlenaar kijk ik er dan ook al onwijs naar uit om door te straten van mijn eigen stad te kunnen racen. Met de RaboRonde Heerlen komt er voor de handbikers een mooie toevoeging aan onze nationale wedstrijdkalender. Het uitdagende parcours - met kasseienstroken, veel bochten en een kort maar pittig klimmetje - doet me denken aan het WK in Maniago, of de World Cup in Corridonia. Racen door een druk stadscentrum met veel enthousiast publiek langs de kant, wie wil dat nou niet?!

Mitch Valize, Nederlands kampioen bij de Mannen H5

02-07-2019
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws