Start wegseizoen op Lanzarote

Jonas Van Der Steene wint in de MH4!

Jonas Van Der Steene wint in de MH4!

Op het Canarische eiland Lanzarote is half februari het internationale wedstrijdseizoen voor handbikers op gang geschoten. De Europese Handbike Federatie organiseerde in en rond Playa Blanca een tijdrit en een wegrace in het kader van de Europese Handbike Competitie (EHC), die in 2020 twintig jaar bestaat. Dat was een mooie gelegenheid voor de aldaar overwinterende handbikers om in aangename temperaturen hun krachten te meten.


Tijdrit

Op 14 februari wordt de tijdrit van 7 km verreden van Salinas naar de rand van de plaats Playa Blanca. Een rit van A naar B over een glooiend stuk waarin op het snelst dalende stuk snelheden tot wel 70 km/u worden gehaald. De organisatie verzoekt de rijders om de zichtbaarheid verhogende middelen als vlaggen en lampen op de handbike te houden. In de MH4 gaat de winst naar de Belg Jonas Van Der Steene. Nederlander Geert Schipper moest Mathieu Bosredon (F) nog tussen hem en Jonas dulden. In de MH3 wist Vico Merklein (D) zijn favorietenrol waar te maken.
 

Wegwedstrijden

Het parkoers voor de wegwedstrijd op 15 februari kenmerkt zich door een zeer selectief karakter met een steile klim en net daarvoor een scherpe bocht waarbij je op hoge snelheid aankomt. Start/finish zit in de afdaling voor die beruchte bocht. Er wordt in twee groepen gereden, waarbij er geneutraliseerd gestart wordt. De eerste groep wordt gevormd door de klassen MH4, MH5, MH Open en alle dames klassen. De tweede groep door MH1, MH2 en MH3.
 

Sterke klimmer

In de eerste groep rijdt een vertegenwoordiging mee uit Nederland en België. Vrij vlot na de start vormt zich een kopgroepje waar Jonas Van Der Steene deel vanuit maakt samen met  de Fransen Joseph Fritsch en Mathieu Bosredon en kort daarachter Geert Schipper. Nadat Mathieu Bosredon wegens technische problemen moet opgeven neemt Geert Schipper geen risico’s meer. Hij weet dat een derde plaats in de wegwedstrijd een 2e plaats oplevert voor het gehele evenement. Geert rijdt de wegwedstrijd dan ook degelijk uit op de derde positie. Joseph Fritsch weet het wiel van Jonas Van Der Steene te houden. Vooral in het klimmen toont hij zich sterk. In de eindsprint blijkt Jonas toch te sterk voor de jonge Joseph. Jonas is na afloop een gelukkige sporter: 'Ik ben heel tevreden met het algemeen gevoel en de trainingen van afgelopen maanden. En heel blij om op opnieuw progressie te merken. Vanaf nu gaan de interval en intensiteit omhoog. Dat moet leiden tot hoogvorm in dit belangrijke seizoen.'


Twee pijnlijke crashes in één gevaarlijke bocht.
 

Unieke uitslag

Klasse
Naam
land
Punten
MH1
Patrik Jahoda
CZE
385
MH2
Christophe Marshall
FRA
385
MH3
Vico Merklein
GER
400
MH4
Jonas van der Steene
BEL
400
MH5
Gary O’Railly
IRL
400
MH Open
Alberto Glisoni
ITA
400
WH1
Simona Canipadi
ITA
400
WH2
Roberta Amadeo
ITA
400
WH3
Francesca Porcellato
ITA
400
WH4
Julia Dierkesmann
GER
400
WH5
Geen deelname


WH Open
Nadine Gallenbach
GER
400

De wegrace van de tweede groep eindigt in een anticlimax doordat die afgebroken werd in de vierde ronde vanwege een flinke crash. Waar het in de eerste groep vrij goed ging, was deze crash van dusdanige aard dat de wedstrijd gestaakt moest worden om de hulpdiensten de nodige ruimte bieden. Hierdoor stond de organisatie voor een lastige beslissing: wat te doen met de resultaten? De meest eerlijke oplossing was de doorkomsttijden van de derde ronde te pakken en, omdat er niet gesprint kon worden, werden alle tijden die gelijk waren ook als gelijk behandeld. Uiteindelijk had dit alleen invloed op de MH3 waar nu drie 1e plaatsen, twee 4e  plaatsen en twee 9e plaatsen waren.
 
De leiders in de EHC 2020 na twee races op Lanzarote 

Tekst en foto's: Seine Snippe

18-02-2020
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws