Adviezen van revalidatiearts Rutger Osterthun

Corona-risico’s voor Battle-deelnemers

Corona-risico’s voor Battle-deelnemers

Ook de HandbikeBattle in Oostenrijk moest wijken voor het coronavirus. Het evenement is verplaatst naar 17 juni 2021. ‘Daar ben ik het helemaal mee eens’, zegt dr. Rutger Osterthun. ‘Stel je voor, al die honderden mensen in één hotel. Dat is nu toch ondenkbaar. De hele situatie zal nog lang onzeker zijn en revalidatiecentra zijn zich momenteel hard aan het voorbereiden om hun bijdrage te leveren aan de crisis.’


Rutger werkt als revalidatiearts dwarslaesie bij Rijndam in Rotterdam. Hij is ook al jaren lid van de Medische Commissie van de Battle. Aan hem dus de vraag: wat zijn de risico’s van corona voor deelnemers aan de HandbikeBattle? Kunnen zij in de zomertijd veilig doortrainen?


Gedragsregels

Allereerst vindt Rutger dat alle handbikers – net als iedereen - de richtlijnen van het RIVM en de overheid secuur moeten volgen. Ja, zelfs extra secuur: ‘Handbikers hebben regelmatig bijkomende medische problematiek, waardoor ze tot een risicogroep kunnen behoren. Dit kan al gelden voor bijvoorbeeld mensen met een dwarslaesie vanaf Th12 en hoger, die een verminderde longfunctie kunnen hebben door onder andere een gedeeltelijke verlamming van de buikspieren. Het risico op een luchtweginfectie, zoals bij het corona virus, neemt daarbij toe. Die infectie moet je dus proberen te voorkomen door de gedragsregels te volgen.’


Rustig bewegen

Zijn tweede tip is: actief blijven. ‘De doelgroep van de HandbikeBattle bestaat uit mensen die kunnen bewegen en dat graag doen. Dus voor wie klachtenvrij is, is bewegen het beste medicijn dat ik kan voorschrijven. Sporten en bewegen is goed voor verschillende gezondheidsaspecten, zoals je longen, je immuunsysteem en je humeur. Maar vermijd grote inspanningen voorlopig. Het NOC-NSF heeft duidelijke sport- en beweegrichtlijnen (pdf) gepubliceerd voor deze periode’


Ook voor de groep mensen die minder mogelijkheden heeft om te sporten gelden de voordelen van bewegen. ‘Actief blijven is en blijft dus het beste, zowel voor aankoppelhandbikers als vastframerijders’, onderstreept Rutger Osterthun.


Tips van Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON)


Medische risico’s

Een dwarslaesie kan leiden tot uitval of verminderde functie van de ademhalingsspieren en minder long- en ophoestcapaciteit. Dan heb je een verhoogd risico op luchtweginfecties, van virale oorsprong (zoals het coronavirus) en daarnaast en daarbij ook op infecties van bacteriële oorsprong.


Dit kan al spelen vanaf niveau Th12 en hoger, maar geldt zeker vanaf niveau Th8 en hoger; de ernst is mede afhankelijk van de mate van (in)compleetheid van de dwarslaesie. Raadpleeg voor meer achtergrondinformatie de Dwarslaesiewiki.


Als je ervaring is dat je bij verkoudheid moeilijker (op)hoest dan voorheen, dan is dat een belangrijk signaal dat je laesie ook je longfunctie nadelig beïnvloedt.

Omdat elke dwarslaesie anders is, kunnen ademhalingsproblemen van geval tot geval verschillen. Raadpleeg bij twijfel altijd je gespecialiseerd dwarslaesierevalidatiearts! En raadpleeg de website(s) van de revalidatiecentra en zorginstellingen waarmee je te maken hebt.


(Hand)hygiëne

Mensen met een dwarslaesie wordt daarnaast geadviseerd extra aandacht te besteden aan hun handhygiëne:

  • Verwijder eerst je handschoenen en maak deze schoon met geschikt reinigingsmiddel.
  • Was je handen regelmatig en steeds als je je huis uit bent geweest
  • Was ze met zeep en warm water: 20 seconden, alle delen van de hand (voor en achter, onder nagels, tussen vingers, polsen); droog je handen af met papieren handdoek/zakdoek /keukenpapier of een schone handdoek, of
  • Gebruik ontsmettingsmiddel (70% alcohol): bedek alle delen van de hand (voor en achter, onder nagels, tussen vingers, polsen).
  • Wees voorzichtig met het aanraken van je banden; als je je banden gebruikt bij transfers, bedek ze dan met papieren handdoeken of zakdoeken en gooi deze daarna weg; maak je banden regelmatig schoon
  • Maak ook je hoepels regelmatig schoon, want je raakt ze constant aan.
  • Maak je remhandgrepen, duwhandvaten en andere delen van je rolstoel regelmatig schoon die vaak aangeraakt worden, door jezelf en/of anderen. 
  • Maak joystick, armleuningen en andere bedieningselementen van je elektrische rolstoel schoon (zonder de elektronica te beschadigen)
  • Denk bij het regelmatig goed reinigen ook aan je mobiele telefoon, alle delen van een tas of rugzak die je vaak aanraakt, krukken, spalken en alle andere hulpmiddelen die je regelmatig met je handen aanraakt.


Zie alle actuele info van DON over het coronavirus 

01-04-2020
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws