Laura de Vaan zet de wekker en geniet

Wat een dag!

Wat een dag!

De heren H5 trappen af met hun 79 kilometer lange wegwedstrijd om 9.30 uur in Tokio. Voor de volgers in Nederland betekent dat dus nachtwerk om de race te zien. Ook ik heb mijn wekker gezet. En daar heb ik geen spijt van.


De H5-race kent een fantastisch einde

Lange tijd wordt er af en toe een speldenprik uitgedeeld. De groep komt steeds weer samen. Totdat uiteindelijk de eerste mannen moeten lossen. En in de laatste ronde lossen nog meer mannen. Tim, Mitch en de Fransman blijven over en verdelen de medailles. De Fransman probeert het van ver en bijna lukt het de Nederlandse mannen te verrassen. Maar de laatste honderden meters van Mitch zijn fabelachtig. Hij komt op tijd en verslaat de Fransman op de streep! WAT EEN FINALE! Tim wint zijn felbegeerde Paralympische medaille.


Tim wint zijn eerste Paralympische medaille

Een bronzen plak voor Tim. En ik denk dat het een bronzen plak met een gouden randje is. Natuurlijk, je kwam voor meer. Maar je hebt vandaag het beste van jezelf gegeven (en laten zien!). De andere twee waren vandaag gewoon net iets beter. En daar kun je vrede mee hebben. Bijna gaat het mis in ronde vijf. In een snelle bocht belandt je bijna in de hekken met de Amerikaan. Gelukkig gaat het goed. De Amerikaan reageert boos (of geschrokken?). Je zoekt hem grootmoedig op, wisselt een paar woorden en jullie geven elkaar een boks. Zand erover en verder! Tim, vier deze medaille met je gezin alsof het een gouden is. Jij verdient het, zij verdienen het.


Mitch wint in een fabelachtige laatste kilometer Paralympisch goud!

Waar haal je het vandaan? Ik heb geen idee. Maar ik weet nu hoe het is om toeschouwer te zijn. En ik kan je vertellen, dat is spannender dan zelf een race rijden. Gedurende de laatste twee rondes steeg mijn hartslag. Wat vond ik het spannend! En dan is daar de laatste kilometer. De Fransman is al vertrokken. Hij heeft een behoorlijk gat. Maar jij, Mitch, jij zet een versnelling in. Wauw! De afstand lijkt te groot om te overbruggen. Maar dan is daar de streep. En jij passeert hem als eerste. Je hebt zoveel meer snelheid. Na Paralympisch goud op de tijdrit, ook Paralympisch goud op de weg!


En dat is nog maar het begin van de dag. Na de wedstrijd van de mannen H5 staan de dames H5 aan de start van hun Paralympische wegwedstrijd. Zij rijden 66 en moeten dus 5 rondes afleggen. Een paar minuten na de dames H5 start ook de wedstrijd voor de dames H1-4, met Jennette als topfavoriete!


Jennette maakt topfavorietenrol waar

In een soort sprintrace snel je naar de overwinning. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Van de dames H4 heb je weinig te vrezen. Maar vandaag neem je het ook op tegen de dames H3. En die zijn eerder al sterk gebleken. Berg op ben je echter te sterk voor ze. Je lost de Duitse en de Amerikaanse en komt solo aan. Dit is waar je van droomde, goud in Tokio. En het is je gelukt!


De dames H5 wedstrijd duurt maar liefst 66 kilometer!

Met bijzondere belangstelling volg ik de race van de dames H5. Tegen een aantal van hen heb ik zelf nog gereden, al is dat alweer een paar jaar geleden. De dames moeten maar liefst vijf rondes afleggen, 66 kilometer! Maar één keer reed ik zo’n lange wedstrijd. Poeh. Al vroeg komen de eerste aanvallen. Heel even zie ik Andrea op kop. Zou ze dan toch mee kunnen strijden om de medailles? Jarenlang was zij mijn grootste concurrente. Met bijzondere belangstelling volg ik haar prestaties. En ik kan er met mijn pet niet bij. Waar is de Andrea van voorgaande jaren? Wat is er gebeurd? Altijd stond ze op het podium. De afgelopen drie Paralympische Spelen won ze minimaal één Paralympische titel. En nu eindigt ze tweemaal naast het podium. Maar genoeg daarover.


De Amerikaanse kiest de aanval

En alleen de Chinese kan volgen. Rondes lang rijden ze samen, waarbij de Amerikaanse Oksana Masters het gros van het werk doet. In ronde vier versnelt ze bergop. De Chinese kan niet meer volgen. Snel wordt het gat groter. Superieur rijdt ze naar de overwinning!


Chantal en de Italiaanse Ana Maria Vitelaru krijgen het gat niet dicht Ze komen niet dichterbij en het gat met de eerste twee wordt groter. Dan vindt de tweede Italiaanse aansluiting. Ana Maria moet door materiaalpech lossen. De commentatoren spreken over teamtactiek als Ana Maria wegvalt. Ze hebben niet in de gaten dat er sprake is van materiaalpech. Het zal overigens niet de enige keer zijn dat de commentatoren ernaast zitten. Bij deze race, maar ook bij de andere races.


Jou, Chantal, noemen ze de topfavoriete

Natuurlijk ben je wereldkampioene op zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. Dat is helemaal waar. En dat is een prestatie om trots op te zijn en te koesteren. Maar dat betekent niet dat je bij de Paralympische Spelen ook wel ‘even’ goud wint. Laat staan twee keer goud wint. De commentatoren hebben duidelijk niet de uitslagen van de WK bekeken. Dan hadden ze geweten dat de Amerikaanse en de Chinese niet hebben deelgenomen aan de WK. En nogmaals, dat doet niets af aan jouw titels! Maar het betekent wel dat je niet weet hoe sterk zij zijn. De tijdrit gisteren liet zien dat ze op dit toernooi een maatje te groot zijn. Dat heeft niets te maken met periodisering. Ook al zou je volgens de commentatoren de WK belangrijker hebben gevonden dan de Paralympische Spelen. Wat een onzin!


Vandaag loopt niet zoals jij gehoopt had. Waar hem dat in zit, weet jij (misschien) maar ik in ieder geval niet. In de uitslagenlijst staat een DNF (Did Not Finish). Wat is daar de oorzaak van? Materiaalpech, ging het niet meer, of ben je door de wedstrijdleiding uit de wedstrijd genomen? Tijdens jullie race is de race bij de mannen H4 en de mannen H3 gestart. Heeft jouw uitslag daar mee te maken. Zoals gezegd, ik weet het niet. Maar het maakt niet uit.


Ik hoop dat je ondanks deze uitslag en de zware omstandigheden, uiteindelijk toch kunt genieten van je eerste Paralympische Spelen. Hopelijk volgen er meer! Gebruik de ervaringen van dit jaar om te groeien en stappen te zetten. Dan kun je heel ver komen. Je hebt tenslotte al laten zien dat je kunt winnen!


En dan, het derde goud voor Jetze!

Als laatste van de Nederlandse rijders vandaag ga jij, Jetze van start. Ook jij bent topfavoriet. Jouw doel voor deze Paralympische Spelen is goud op drie onderdelen. Twee heb je er al binnen. Goud op de triatlon en goud op de tijdrit. Vandaag kan daar een derde gouden plak bij komen. Jullie start is vertraagd, maar dat brengt je niet uit je evenwicht.


Je bent goed weg en nestelt je direct in de voorste gelederen. Zo blijf je ook uit de problemen. Wanneer je samen met een Oostenrijker een gaatje slaat, weet ik niet precies. Ik onderbreek het kijken namelijk voor een duik in het zwembad. Zodra ik er weer uit ben, start ik de livestream weer. Dat is het moment waarop je wegrijdt bij de Oostenrijker. Het weer is dan ook verslechterd. Het regent. Op weg naar huis zie ik dat je je voorsprong uitbreidt. Superieur rijd je naar de overwinning. Wat een klasse!


Voor de Nederlandse handbikers zitten deze Paralympische Spelen erop. Ik heb ervan genoten!  

01-09-2021
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws