Neuerburg-Neuerburg door de Eifel

Route in het kort

Start
Het betreft hier de hoofd­start­plaats. In de route-omschrij­ving kunnen ook alter­natieve start­plaatsen voor­komen.
Neuerburg
Via
Eifel, Üttfeld
Finish
Neuerburg
Soort
Heen en terug (zelfde begin- en eindpunt)
Afstand
Het betreft hier de basis­afstand. Bijna alle routes hebben ook alterna­tieve afstanden.
32.0 km
GPX
Lees hier meer over GPX.
Link
Link naar AllTrails, het voormalige GPSies

Route op kaart

Omschrijving

Basisafstand
32,5 km. Ook: afstand inkorting zelf te bepalen.
Ook: 36,5 km, 38,5 km (2x) en 60,5 km. 
Zie ‘inkorting’, ‘uitbreiding’ 1 en 2 en ‘uitgebreide route’ 1 en 2. 
Mogelijke startpunten

1. Neuerburg

In Neuerburg zijn vier parkeergelegenheden, alle gelegen langs de hoofdstraat, die door heel Neuerburg gaat en ongeveer 2,5 km lang is. Neuerburg ligt namelijk in een smal dal en is daardoor langgerekt. 
Twee parkeerterreinen zijn van supermarkten (Lidl en Rewe) en liggen noordelijk in Neuerburg. Op de zondagen zijn deze dicht, net als misschien de bijbehorende parkeerterreinen. Ze liggen naast en tegenover de tunnelingang, waar de route begint. De tunnelingang ligt aan de westkant van de hoofdweg en valt duidelijk op (naast Hoffmann Druck). 
De andere twee parkeerplaatsen in Neuerburg liggen zuidelijker. De afstand van je parkeerplaats naar de route zijn niet in de telling meegerekend.
Een probleem bij het begin van de route is dat je vanaf de hoofstraat een stoep op moet waarvan de rand te hoog is. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Neem daarom de lage stoeprand die iets meer links ligt, bij de noordelijke uit-/inrit van de parkeerplaats van Rewe. Rewe is hierdoor het beste startpunt, omdat je na de uitrit direct de stoep met de lage stoeprand op kunt, zonder op de hoofdweg te hoeven komen. 
  • a) Kölnerstrasse 4 (WP1) (coördinaten 50.018232, 6.288396); parkeerterrein van Rewe, gelegen noordelijk in Neuerburg (openingstijden: maandag – zaterdag 7.00 u.-22.00 u.). Om op de route te komen neem je de noord-uitrit en direct daarna links de lage stoeprand om de stoep op te gaan naar de tunnelingang. 
  • b) Kölnerstrasse 1 (coördinaten 50.018675,6.288266); parkeerterrein van Lidl, iets noordelijker dan Rewe (openingstijden maandag tot zaterdag 8.00 u. – 21.00 u.). Om op de route te komen ga je linksaf de weg op en neem je bij de uitrit van Rewe (ook Hoffmann Druck) de lage stoeprand om over de stoep iets terug naar de tunnelingang te gaan. 
  • c) Poststrasse 12 (bij de Stadthalle) (coördinaten 50.013618,6.291425), gelegen langs de hoofdstraat (westkant), in het centrum. Om op de route te komen ga je linksaf de hoofdstraat in. Na 650 m, d.i. na Rewe en Hoffmann Druck, zie je aan de linkerkant de tunnelingang. Bij de uitrit van Rewe (ook Hoffmann Druck) neem je de lage stoeprand nemen om over de stoep naar de tunnelingang te gaan. 
  • d) Am Notarsberg (WP2) (coördinaten 50.008489, 6.295831), gelegen in het zuidelijke gedeelte van Neuerburg, aan de westkant van de hoofdstraat, bij de brandweer. Dit is ook het begin van de handbikeroute naar Enzen. Om op de route te komen ga je linksaf de hoofdstraat in, ri Arzfeld. Na een kleine 2 km zie je aan de linkerkant de tunnelingang. Bij de uitrit van Rewe (ook Hoffmann Druck) neem je de lage stoeprand om over de stoep naar de tunnelingang te gaan. 
2. Arzfeld
Niet in Neuerburg, maar halverwege het traject, te Arzfeld: Am Bahndamm (WP3) (coördinaten 50.090967,6.278107), gelegen aan de zuidkant van de hoofdweg die je moet oversteken. De route komt erlangs. Voor de route volg je het richtingbordje Üttfeld / Pronsfeld. Je gaat dus heel kort linksaf de hoofdweg op en direct daarna rechtsaf (waar overigens ook parkeerruimte is). Let bij het oversteken op verkeer van links, waar het verkeer vrij laat te zien is door de ligging van de weg. 
Wie hier start, moet het onderdeel ‘veiligheid’ goed doorlezen over de hoge stoeprand na de tunnel in Neuerburg. 
Kenmerken
De route bestaat bijna geheel uit een voormalige spoorweg. Vanuit Neuerburg ga je al meteen in het begin door twee tunnels, elk ongeveer 120 meter lang. Het fietspad is breed en biljartlaken-glad. Vanuit Neuerburg is het eerst geleidelijk klimmen (niet meer dan 2%), met het hoogste punt 2 km na Arzfeld (lisdodden-planten), en vervolgens geleidelijk dalen. 
Route-aanduiding 
Algemeen: fietspad volgen; alleen in Arzfeld heel kort op hoofdweg;
fietsbordjes geven richting en afstand aan naar Arzfeld, Üttfeld / Pronsfeld en Neuerburg. 
Dezelfde weg terug. 
VANUIT NEUERBURG
-  ri Arzfeld: begin: door tunnels
-  10,5 km: Arzfeld: ri Üttfeld / Pronsfeld, 
   dus LA oversteken (let op verkeer van links) 
   en direct RA. 
-  16,5 km: vlak voor hoofdweg bij Üttfeld: keer om;
   dus niet oversteken naar ‘Raffeissen Westeifel’. 
-  dezelfde weg terug; bij einde: let op hoge stoeprand
VANUIT ARZFELD
-  RA het fietspad op, van de hoofdweg af. 
-  10,5 km: direct na tweede tunnel bij Neuerburg: keer om. 
   Zie ‘veiligheid 1’. 
-  21 km: terug in Arzfeld: naar Üttfeld (ri Pronsfeld); 
   steek dus over en LA (let op verkeer van links) 
   en direct RA. 
-  27 km: vlak voor hoofdweg bij Üttfeld: keer om;
   steek dus niet over naar ‘Raffeissen Westeifel’. 
-  33 km: einde
Opmerkingen
  1. Als er sprake is van ‘Arzfeld’ en ‘Üttfeld’, moet je je geen echt dorp voorstellen. De dorpskernen liggen iets verder weg. Het gaat wel om bebouwing die bij die dorpen hoort.
  2. De telling van het aantal kilometers begint vlak voor de tunnel. 
Veiligheid
  1. In Neuerburg moet je, om de tunnel in te kunnen, vanaf de doorgaande weg een stoep op waarvan de rand te hoog is. Neem daarom de lage stoeprand die dichter bij de uit-/inrit van Rewe ligt. Wie in Arzfeld gestart is, kan het beste direct na de tunnel omkeren of na een bezoekje aan Neuerburg mijn aanwijzing in acht nemen. 
  2. Let bij het oversteken bij Arzfeld (dorp ligt westelijk) op verkeer van links, waar het (geringe) verkeer vrij laat te zien is door de ligging van de weg. 
  3. Er is één oversteek over een hoofdweg, namelijk bij Arzfeld. Er zijn nog een paar oversteekpunten, maar die betreffen binnenwegen. Verkeer heb ik er niet gezien.
Inkorting
Je kunt zelf je keerpunt bepalen. 
Uitbreiding 136,5 km (32,5 + 4)  
Neuerburg is een aardig stadje met zicht op een burchtkasteel. Je kunt de doorgaande weg heen en terug nemen. Er komt dan 2x 2 km bij. Er zijn geen stoplichten of moeilijke oversteekpunten. Je komt langs het kleine oude centrum. Als keerpunt adviseer ik de parkeerplaats (westkant van de weg) in het zuidelijke gedeelte van Neuerburg. Er staan fiets-richtingbordjes. De brandweerkazerne ligt hier vlakbij. Wie op deze parkeerplaats de auto parkeert, gaat automatisch over de hoofdweg naar en van het startpunt bij de tunnel. 


Uitbreiding 2 max. 60,5 (32,5 + 28)  

Je kunt nog verder gaan dan genoemde parkeerplaats in ‘uitbreiding 1’. Je neemt dan in zuidelijke richting de handbikeroute ‘Neuerburg – Enzen’ en volgt de fietsbordjes richting Irrel. Lees vooraf goed de aanwijzingen bij deze handbikeroute, o.a. om voor de terugweg een te steil hellinkje te ontwijken. 

Uitgebreide routes1 en 2
38,5 km  (32,5 + 6)
Deze routes kun je alleen doen als je een begeleider hebt die je één keer wil duwen. In Üttfeld, waar het officiële keerpunt ligt, kun je nog 6 km verder, namelijk tot het einde van de voormalige spoorweg. Hier vlak achter ligt een gevaarlijke afdaling van 15%, die in een klim terug onneembaar is voor handbikers. Vóór deze afdaling moet je dus omkeren. Op de terugweg stuit je dan echter op een steile opgang naar de hoofdweg van Üttfeld. Omdat je hier met enige vaart omhoog moet, is het onvermijdelijk dat je doorschiet naar de hoofdweg, waar een auto tegen je aan kan rijden. Daarom moet een begeleider je hier vanwege de veiligheid omhoog duwen. 
De route in zijn geheel wordt dan als volgt.
Uitgebreide route 1
Vanuit Neuerburg

-  ri Arzfeld: begin: door tunnels
-  10,5 km: Arzfeld: ri Üttfeld / Pronsfeld, 
   dus LA oversteken (let op verkeer van links) 
   en direct RA. 
-  16,5 km: hoofdweg bij Üttfeld
   (‘Raffeissen Westeifel’): 80 m RA op hoofdweg
   en direct LA vervolg fietspad
-  22 km: einde voormalige spoorweg;
   nog vóór afdaling: keer om;
   dezelfde weg terug; 
-  28 km: korte klim naar hoofdweg: 
   gevaar: laat je even duwen
-  44 km: na 2e tunnel: 
   einde; let op hoge stoeprand
Uitgebreide route 2
Vanuit Arzfeld
-  RA het fietspad op, van de hoofdweg af. 
-  10,5 km: direct na tweede tunnel bij Neuerburg: keer om. 
   Zie ‘veiligheid 1’. 
-  21 km: terug in Arzfeld: naar Üttfeld (ri Pronsfeld); 
   steek dus over en LA (let op verkeer van links) 
   en direct RA. 
- 27 km: hoofdweg bij Üttfeld
   (‘Raffeissen Westeifel’): 
   80 m RA op hoofdweg
   en direct LA vervolg fietspad
-  33,5 km: einde voormalige spoorweg;
   nog vóór afdaling: keer om;
   dezelfde weg terug; 
-  40 km: korte klim naar hoofdweg: 
   gevaar: laat je even duwen
- 44 km: einde
Horeca
Om in het kleine oude centrum van Neuerburg te komen moet je direct na de tunnel de doorgaande weg nemen in zuidelijke richting. Daar zijn terrasjes, maar de zijstraatjes zijn hobbelig. 
Hotel-restaurant Euvea
Elders in Neuerburg is een restaurant / terras dat gelegen is aan de achterkant van een hotel. Je komt er als volgt. Ongeveer 800 m verder dan het oude centrum, in zuidelijke richting, zie je naast de doorgaande weg een parkeerplaats (rechts van de weg) met het fietsbordje richting Irrel. Hier is ook de brandweer en het begin van de handbikeroute ‘Neuerburg – Enzen’. Vervolgens neem je heel kort richting Irrel (over het fietspad) en direct kom je langs het terras met oplaadpunt en fietsenrekken. Neem hier de korte haarspeld-oprit (voor rolstoelers) naar het terras en je hebt gezellig zicht op wandelaars en fietsers, en een hellingwand met onderaan, verscholen, het riviertje de Enz.
De meeste kamers van dit hotel (www.euvea.de) hebben aanpassingen voor invaliden. De prijzen voor overnachting en consumpties zijn een stuk lager dan in Nederland. Ik heb hier overnacht en wil graag terugkomen. 
De twee handbikeroutes vanuit Neuerburg kun je starten vanuit dit hotel. 
Bij deze informatie heb ik geen persoonlijk belang. 
Samensteller Paul de Jong 
Overige Handbikeroutes
Naam
Start
Via
Finish
Afstand (km)
Neuerburg, door het dal van de Enz
vlag deNeuerburg
Eifel, dal van de Enz, Enzen
vlag deNeuerburg
27.0
Prüm, door het dal van de Prüm
vlag dePrüm
dal van de Prüm, Habscheider Mühle
vlag dePrüm
34.5
Clervaux en de Luxemburgse Ardennen
vlag luClervaux
Luxemburgse Ardennen, Weiswampach
vlag luClervaux
20.0
Bütgenbach en de Belgische Eifel
vlag beBütgenbach
Belgische Eifel, Kronenburger See
vlag beBütgenbach
47.0
Bourcy
vlag beBourcy
Ardennen, Gouvy
vlag beBourcy
36.0
Waimes, Vennbahn, Eifel, Monschau
vlag beWaimes
Eifel, Vennbahn, Monschau
vlag beWaimes
53.0
Van Bastogne tot voor Houffalize
vlag beBastogne
Ardennen, Houffalize
vlag beBastogne
40.0
Bastogne en het dal van de Wiltz
vlag beBastogne
dal van de Wiltz, Winseler (Lux)
vlag beBastogne
38.0
Wittlich, Eifel, Moezel, Bernkastel-Kues
vlag deWittlich
Eifel, Moezel, Bernkastel-Kues
vlag deWittlich
35.0
Stavelot, Malmédy, Waimes, Ardennen
vlag beStavelot
Ardennen, Malmédy, Waimes
vlag beStavelot
42.0