Bütgenbach en de Belgische Eifel

Route in het kort

Start
Het betreft hier de hoofd­start­plaats. In de route-omschrij­ving kunnen ook alter­natieve start­plaatsen voor­komen.
Bütgenbach
Via
Belgische Eifel, Kronenburger See
Finish
Bütgenbach
Soort
Heen en terug (zelfde begin- en eindpunt)
Afstand
Het betreft hier de basis­afstand. Bijna alle routes hebben ook alterna­tieve afstanden.
47.0 km
GPX
Lees hier meer over GPX.
Link
Link naar AllTrails, het voormalige GPSies

Route op kaart

Omschrijving

Basisafstand
47 km h/t samen. Zie ook ‘inkorting’ en ‘uitbreiding’ 1 en 2. 
Mogelijke startpunten
  1. Seestrasse 53, Bütgenbach (BE) (WP1) (coördinaten 50.427201;L6.212503) bij Hotel Seehof en Hotel du Lac, gelegen aan het Meer van Bütgenbach. De parkeerplaats ligt aan de noordkant van Hotel du Lac. Het fietspad, Ravel L45a, loopt langs de parkeerplaats. Je komt op de route door iets meer oostelijk, tussen de paaltjes door, naar het fietspad te gaan. Neem daarna het fietspad RA richting oosten. Waarschuwing: neem niet het tunneltje naar het recreatiecentrum Worriken, want terug is de weg te steil. 
  2. Bahnhofstrasse 19, Hallschlag (D) (WP2) (coördinaten 50.356078;L 6.443498). De start is op de parkeerplaats die op 700 m van het centrum van Hallschlag ligt. In dit centrum vind je in de buurt van het kerkje, bij de hoek Bahnhofstrasse / Lindenstrasse, een groot richtingbord naar het fietspad (‘Radweg’). Dit is ook de richting naar de parkeerplaats. Volg het richtingbord. Het fietspad loopt langs de parkeerplaats. Voor de route richting Bütgenbach neem je het fietspad richting westen. 
Kenmerken
De route is een oostelijke zijtak van de Vennbahn en is pas in 2017 verhard. Ze gaat over een voormalige spoorweg (L45a). Het brede wegdek is biljartlaken-glad. Er zijn weinig oversteekpunten, en als ze er zijn, is er nauwelijks verkeer. 
Route-aanduiding 
VANUIT BÜTGENBACH
-  Seestrasse 53
-  neem fietspad in oostelijke richting
-  na 23,5 km: kleine parkeerplaats
   langs het fietspad; geen bebouwing; 
   richtingbord Hallschlag:
   keer om!
-  dezelfde weg terug
VANUIT HALSCHLAG
-  Bahnhofstrasse 19
-  neem fietspad in westelijke richting
-  na 23,5 km: bij Hotel du Lac 
   en Hotel Seehof:
   keer om!
-  dezelfde weg terug
-  op 47 km: einde
Beschrijving
Het westelijk deel van het fietspad is Belgisch; het oostelijk deel Duits. Tussen Bütgenbach en Büllingen zie je weiden en bosschages. In de lente / begin zomer zijn deze weiden bezaaid met paardenbloemen, later boterbloemen, zoals dat ook langs grote delen van de Vennbahn het geval is. 
De landsgrens ligt in de buurt van de waterscheiding Maas - Rijn / Moezel. Deze waterscheiding is min of meer het hoogste punt van de route. Ervoor en erna is het landschap enigszins ruig. 
In Duitsland vallen direct de windmolens en de houten beveiligingshekken langs het fietspad op. 
Onderweg vind je enkele informatieborden over de stationnetjes, de voormalige spoorweg en een spoorbrug (ongeveer bij de grens). 
Inkorting
Doordat het een heen-en-weerroute is, kun je zelf bepalen wanneer je teruggaat.
Uitbreiding 1  afstand zelf te bepalen

Je kunt bij Hallschlag 1,7 km verder gaan, richting oosten, naar de Kronenburger See, waar een paar vakantieparken en het plaatsje Kronenburg liggen. Bij het meer gaat het fietspad over in het Kyltall-fietspad (Kylltalradweg), dat de Kyll volgt tot aan de monding in de Moezel, in de buurt van Trier. Het kleine historisch centrum van Kronenburg ligt hoog en is waarschijnlijk moeilijk toegankelijk voor rolstoelers. 


Uitbreiding 2  afstand zelf te bepalen

Bij Bütgenbach kun je nog verder over het fietspad gaan, namelijk richting westen tot de aansluiting op de Vennbahn (3,5 km heen). Hier kun je kiezen: RA richting Sourbrodt / Aken; LA richting stationnetje van Waimes (6 km heen), waar je ook weer kunt kiezen: links richting Sankt-Vith; rechts richting Malmédy – Stavelot. Als je deze uitbreiding neemt, rijd je in het begin over de hoge brug van Bütgenbach, dat een informatiebord heeft over de geschiedenis van de brug. De Vennbahn is eenzelfde soort fietspad als dat van Bütgenbach - Hallschlag. 

Oost-België
Bütgenbach, Büllingen, Eupen, Malmedy en Waimes maken deel uit van Oost-België (vroeger Oost-Kantons genoemd); een gebied dat Duitsland na de Eerste Wereldoorlog aan België moest afstaan als compensatie voor het door de Duitsers aangedane leed. Het Duits is de hoofdtaal, behalve in Malmedy en Waimes, waar het Frans de hoofdtaal is. 
Oost-België behoort tot het Waals gewest, en daarbinnen tot de provincie Luik. Het heeft autonomie bij o.a. onderwijs, taal en toerisme. 
Horeca
  • Seeterrasse Kronenburger See. Dit ligt 1,7 km oostelijk van de startplaats / keerpunt Hallschlag, langs het fietspad. Je fietst dan h/t 3,4 km extra. Dinsdags gesloten. 
  • Hotel Restaurant International, Triererstrasse 1, Büllingen. Rustdagen dinsdag en woensdag. Langs het fietspad, aan de noordoostkant van Büllingen, zie je een bordje van dit restaurant. Je kunt hier van het fietspad af, en 300 meter verder richting westen / Bütgenbach ligt het bij een rotonde. Op een foto van de website is een helling te zien voor rolstoelers. 
  • Restaurant in het centrum van Bütgenbach bij de kerk, Marktplatz 15, op de hoek van het plein en de hoofdweg. Rustdagen maandag en dinsdag. Het ligt op 650 m van het fietspad. Om er te komen moet je wel een korte steile straathelling nemen, maar dit lukte mij zonder slippend voorwiel. Oprit voor rolstoelers naar buitenterras. Het is ee soort Konditorei. Je kunt in de winkel uitkiezen wat je wilt hebben.
  • Het Ravel-Terras bij het Meer van Bütgenbach en het terras van Hotel du Lac zijn niet of moeilijk toegankelijk voor rolstoelers.

Links
Samensteller: Paul de Jong
Overige Handbikeroutes
Naam
Start
Via
Finish
Afstand (km)
Waimes, Vennbahn, Eifel, Monschau
vlag beWaimes
Eifel, Vennbahn, Monschau
vlag beWaimes
53.0
Stavelot, Malmédy, Waimes, Ardennen
vlag beStavelot
Ardennen, Malmédy, Waimes
vlag beStavelot
42.0
Over de Vennbahn naar Aken
vlag beRaeren
Vennbahn, Eifel, Aken
vlag beRaeren
37.0
Over de Vennbahn naar Monschau
vlag beRaeren
Vennbahn, Eifel, Monschau
vlag beRaeren
55.0
Prüm, door het dal van de Prüm
vlag dePrüm
dal van de Prüm, Habscheider Mühle
vlag dePrüm
34.5
Neuerburg-Neuerburg door de Eifel
vlag deNeuerburg
Eifel, Üttfeld
vlag deNeuerburg
32.0
Neuerburg, door het dal van de Enz
vlag deNeuerburg
Eifel, dal van de Enz, Enzen
vlag deNeuerburg
27.0
Clervaux en de Luxemburgse Ardennen
vlag luClervaux
Luxemburgse Ardennen, Weiswampach
vlag luClervaux
20.0
Bourcy
vlag beBourcy
Ardennen, Gouvy
vlag beBourcy
36.0
Schimmert, Heuvellandroute
vlag nlSchimmert
zuidwestelijk Heuvelland, Meerssen
vlag nlSchimmert
33.0