Over de Vennbahn naar Monschau

Route in het kort

Start
Het betreft hier de hoofd­start­plaats. In de route-omschrij­ving kunnen ook alter­natieve start­plaatsen voor­komen.
Raeren
Via
Vennbahn, Eifel, Monschau
Finish
Raeren
Soort
Heen en terug (zelfde begin- en eindpunt)
Afstand
Het betreft hier de basis­afstand. Bijna alle routes hebben ook alterna­tieve afstanden.
55.0 km
GPX
Lees hier meer over GPX.
Link
Link naar AllTrails, het voormalige GPSies

Route op kaart

Omschrijving

Basisafstand
55 km heen en terug samen. Zie ook ‘inkorting’ en ‘uitbreiding’. 
Kenmerken
 1. De route is geen rondrit. Heen terug is hetzelfde. Er is geen gemotoriseerd verkeer, behalve bij een enkele oversteek.
 2. Bij drie oversteekpunten zijn vluchtheuvels met zigzaghekjes. Vastframehandbikers kunnen hierlangs. 
 3. Het traject maakt deel uit van de Vennbahn, een voormalige spoorlijn die omgezet is in een internationaal verhard fietspad, dat loopt van Aken (Duitsland) via Raeren (België) en Monschau (Duitsland) naar Troisvierges (Luxemburg). Er is weinig hoogteverschil. Van Raeren tot Roetgen is de weg licht stijgend; van Roetgen (km 31,5) tot 39 iets meer stijgend (terug gaat zonder draaien), en van Lammersdorf tot het voormalig stationnetje van Monschau is het vlak. 
 4. Van Lammersdorf (km-bord 41, gerekend vanaf Aken!) tot voor Konzen (km-bord 44,5) is het wegdek onverhard, maar door de platgereden ondergrond is dit geen probleem, ondanks de lichte bandensporen. 
 5. Het traject (vanuit Raeren) gaat eerst door bos. Later fiets je langs de randen van Roetgen, Lammersdorf en Konzen. 
Mogelijke startpunten 
 1. Bahnhofstrasse 70, Raeren (B), in de bocht tegenover Hotel Eifelerhof (WP1) (coörddinaten 50.667364, 6.131573). Dit adres voor de navigatie is het begin van een oprit naar een voormalig stationsgebouw. Je komt als volgt in Raeren (Duitstalig België). Vanuit Zd.-Limburg neem je de snelweg richting Aken, en ga je om Aken heen richting Lüttich (A44); bij afslag Lichtenbusch ga je eraf en volg je richting Monschau. Eerst zijn er stoplichten. Al gauw hierna komt het richtingbord Raeren rechtsaf, waarna je via een binnenweggetje Raeren binnenrijdt. Er is nog een andere parkeerplaats (na woningadres `Langenbend 12`), die als officiële parkeerplaats voor het traject geldt. Deze is echter voor handbikers minder geschikt vanwege de ondergrond van losse stenen. Vlakbij het stationsgebouw is parkeren minder gunstig door de ongelijk gelegde keien, waardoor je rolstoellift mogelijk niet recht op de grond komt. Wél kun je goed parkeren direct in het begin van de korte, maar ruime oprit naar dit oude stationsgebouw. Hier ligt goed asfalt. Het is door begroeiing niet mogelijk om vanuit de stationsparkeerplaats rechtstreeks op het traject te komen. Daarom moet je, om op het traject te komen, vanaf je parkeerplek de Bahnhofstrasse rechtdoor opfietsen en 450 m doorrijden tot de T-Kruising. Daar ga je rechtsaf richting Roetgen, waarna je direct op het traject komt en rechtsaf richting Monschau gaat.
 2. Am Entepol, Konzen (D) (WP2) (coördinaten 50.599338, 6.248903). De parkeerplaats ligt aan de noordkant van Konzen (buurtschap Entenpfuhl), pal tussen de hoofdweg B258 en het traject. Ze is ruim, maar onverhard. 
 3. Bij het voormalige stationnetje van Monschau (D) ligt een kleine parkeerplaats (WP3) (coördinaten 50.564019, 6.231953). Een huisnummer is er niet. Het intypen van de straat ‘Eupenerstrasse’ leidt tot problemen. De parkeerplaats heeft het risico dat hij op drukke dagen vol is. In dit geval kun je 400 meter rijden richting Mützenich (richtingbordje bij weg) (naar Belgische grens) en de auto parkeren in het begin van het linker zijweggetje `Lauscheit’. Ook kun je 5 km verderop noordelijk parkeren bij startplaats nummer 2. Gebruik dan voor je handbiketocht de route-aanduiding ‘Vanuit Konzen’. De startplaats ligt 2,5 km verwijderd van het toeristische centrum van Monschau. Zie hieronder: ‘Stadje Monschau’. 
Route-aanduiding
VANUIT RAEREN
-  Bahnhofstrasse 70
-  ga de Bahnhofstrasse op RD
-  na 450 m TKr: RA ri Roetgen
   en direct op traject RA ri Monschau
-  27,5 km verder, ergens bij km-bord 49, 
   bij een kleine roestige halte 
   met ‘Monschau’ erop: keer om!
-  dezelfde weg terug
VANUIT KONZEN
-  Am Entepol te Konzen
-  naar fietspad vlak langs parkeerplaats
   RA (ri noorden)
-  na 22,5 km, bij oud stationsgebouw:
   keer om!
-  dezelfde weg terug naar startpunt
-  ga verder
-   4,5 km verder, ergens bij km-bord 49, 
   bij een kleine roestige voormalige halte 
   met ‘Monschau’ erop: keer om!
-  dezelfde weg terug 
VANUIT MONSCHAU
-  coördinaten 50.564019, 6.231953
-  ga het fietspad op LA (ri noorden)
-  na 27,5 km bij oud stationsgebouw:
   keer om! (WP1)
-  dezelfde weg terug 
Inkorting
Doordat heen en terug hetzelfde is, kun je de route inkorten door eerder terug te gaan.
Uitbreiding 
Je kunt de route combineren met de handbikeroute ‘Raeren, Vennbahn, Eifel, Aken’, die noordelijk in het verlengde ligt van de route waar het hier om gaat, en eveneens deel uitmaakt van de Vennbahn. Ook de route van Aken is een heen-en-weer-route. 
Veiligheid 1
Op de volgende punten is er een oversteek van een hoofdweg. De km-stand (vermeld op borden) is gerekend vanuit Aken. Mocht je een begeleider mee hebben, dan is een duwtje bij het oversteken altijd welkom. 
 • 31,5 km (Roetgen): vluchtheuvel met hekjes waar je zigzaggend langs gaat; auto’s blijven komen, maar rijden niet te hard, mede door de bocht; auto’s stoppen uit vriendelijkheid.
 • 40,5 / 41 km: in bebouwde kom van Lammersdorf; min of meer een rotonde met een middenstuk, maar zonder voorrang voor fietsers. Verkeer rijdt langzaam. Je ziet de voortzetting van het fietspad aan de overkant, maar toch moet je eerst rechtsom oversteken, en dan naar rechts (terug andersom).
 • 44,5 / 45 km (einde onverhard gedeelte): vluchtheuvel met hekjes waar je zigzaggend langs gaat; drukke hoofdweg met snel rijdend verkeer. Auto’s stoppen niet. De oversteek is een klein beetje hellend; daarom is een duwtje van een begeleider altijd welkom.
Veiligheid 2
Onderweg vind je na elke halve km een bord dat het aantal kilometers aangeeft, gerekend vanaf Aken! Daaronder staat het noodnummer 112, en weer daaronder het nummer voor minder acute nood: 032 - 08 - 05   - 00xx. Achter de twee nullen gaat het cijfer steeds per halve km met één omhoog. Deze continue verspringing volgt de locaties op het traject. Het eerste bord met deze gegevens komt een paar kilometer na Raeren, namelijk bord `27 km` met het telefoonnummer 032 - 08 - 05   - 0013. Bij 27,5 km is dit 0332 - 08 - 05   - 0014. 
Horeca
Er is geen horeca vlak langs traject. Wel is er in Roetgen tussen km-bord 31 en 31,5 aan de zuidkant van de hoofdweg een toeristisch informatiegebouw, waar wc’s zijn (tevens invalidentoilet) en een waterkraan. Zowel binnen als buiten kun je je eigen eten en drinken nuttigen. Koffie uit de automaat kost er 1 euro. De openingstijden zijn in de zomertijd tot 20.00 u., en in de wintertijd tot 17.00 u. Bij mooi weer is er een verkooppunt voor ijs en koffie/ thee, die echter erg duur zijn. Er is een oplaadpunt. 
Stadje Monschau
De Vennbahn loopt hoog boven het toeristisch stadje Monschau. Een uitbreiding van de route naar Monschau heen en terug is sterk af te raden. De afstand heen is 2,5 km dalen. Terug zal veel van je accu vergen. Het stadje zelf heeft overal keitjes die het rijden met rolstoel of handbike bijna onmogelijk maken. Wil je desondanks toch gaan, dan moet je niet het richtingbordje ‘Altstadt’ nemen, maar ‘MO-Imgenbroich’ (bij de hoofdweg). 
Links
Samensteller: Paul de Jong
Overige Handbikeroutes
Naam
Start
Via
Finish
Afstand (km)
Over de Vennbahn naar Aken
vlag beRaeren
Vennbahn, Eifel, Aken
vlag beRaeren
37.0
Waimes, Vennbahn, Eifel, Monschau
vlag beWaimes
Eifel, Vennbahn, Monschau
vlag beWaimes
53.0
Bütgenbach en de Belgische Eifel
vlag beBütgenbach
Belgische Eifel, Kronenburger See
vlag beBütgenbach
47.0
Stavelot, Malmédy, Waimes, Ardennen
vlag beStavelot
Ardennen, Malmédy, Waimes
vlag beStavelot
42.0
Bunde, Maasvalleiroute
vlag nlBunde (Zd.-Li, NL)
Maasvallei, Geulle aan de Maas
vlag nlBunde
22.5
Maastricht-Noord en het Maasdal
vlag nlMaastricht-Noord (Li, NL)
Maasdal, Julianakanaal
vlag nlMaastricht-Noord
15.5
Montfort, Sint Odiliënberg aan de Roer
vlag nlMontfort (Li, NL)
Maria Hoop
vlag nlMontfort
29.0
Dieteren, IJzerenboschroute
vlag nlDieteren ( Li, NL)
IJzerenbosch, Susteren
vlag nlDieteren
28.0
Rekem, langs de Maas en de Zuid-Willemsvaart
vlag beRekem (Li, BE)
de Maas en Zuid-Willemsvaart
vlag beRekem
31.0
Kessel aan de Maas, in het midden van Limburg
vlag nlKessel aan de Maas (Li, NL)
Midden-Limburg
vlag nlKessel aan de Maas
39.0