Profiel van een topsporter

Chantal Haenen wil via Emmen naar Parijs

Chantal Haenen wil via Emmen naar Parijs
Chantal Haenen (22 jaar) is een van de debutanten in de Nederlandse selectie voor de Wereldkampioenschappen Para-cycling 2019 in Emmen. Samen met onder andere tandemrijder Rick Veldkamp, die net als Haenen debuteert op de WK, vormt ze de toekomst van het Nederlandse Para-cycling. Haenen: “Het nummer één doel is om ervaring op te doen”

Hoewel onder andere Johan Reekers (61 jaar) en Jennette Jansen (51 jaar) laten zien dat je in het para-cycling lang mee kunt, is de volgende generatie renners klaar om het stokje over te nemen. Chantal Haenen is er daar één van. Twee jaar geleden maakte ze de overstap van de paardensport naar het para-cycling en dit jaar al debuteert ze op de WK. “Het is inderdaad super snel gegaan”, vertelt Haenen, die bij een ongeluk vier jaar geleden haar beide benen verloor. “Ik deed aan para-dressuur toen ik in Oostenrijk meedeed aan de handbikebattle. Daar ervaarde ik voor het eerst hoe leuk handbiken was. Vervolgens ben ik in 2017 naar de Paralympische talentendag in Amsterdam gegaan en sindsdien maak ik onderdeel uit van het talententeam van de KNWU.” 

Vorig jaar – eveneens in Emmen – maakte Haenen haar debuut bij een World Cup. Handbiken was destijds nog slechts een hobby voor Haenen en bij haar eerste ontmoeting met de wereldtop merkte ze dat ze nog veel moest leren. “Het was super leerzaam om zo’n groot toernooi te rijden en een goede meetlat om te kijken waar ik stond. Het ging prima, maar de sterke vrouwen gingen nog wel een stuk harder. Daardoor wist ik dat er nog veel werk aan de winkel was.” Wel bleek meteen dat Haenen talent had. Onder begeleiding van haar voorbeeld Laura de Vaan, net als Haenen uitkomend in de H5-categorie, reed ze naar een zilveren en bronzen medaille. 

De Vaan is er niet bij in Emmen en dus zal het bij de WK voor Nederland van Haenen moeten komen. Voor de regenboogtrui komt ze echter waarschijnlijk nog tekort. Daarvoor zijn de regerend wereldkampioene Andrea Eskau uit Duitsland en de Paralympisch kampioene Oksana Masters simpelweg een maatje te groot, realiseert Haenen zichzelf ook. “Het nummer één doel bij de WK is om heel veel ervaring op te doen. Maar er liggen wel kansen, voornamelijk in de wegrit. Daar richt ik me dan ook op. Het zou mooi zijn als ik bij de kopgroep kan aanhaken en zo lang mogelijk kan mee blijven draaien. Wie weet wat dat uiteindelijk oplevert.”  

Haenen gelooft dat ze er klaar voor is. “Ik heb er hard voor getraind. Heel veel uren gemaakt op de fiets, maar ik ben ook aan de slag gegaan met een diëtist en een krachttrainer. Daarnaast zijn we met de CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs, red) op trainingskamp naar Spanje geweest”, vertelt Haenen hoe haar voorbereiding op de WK in Emmen er uit heeft gezien. Sport staat voor Haenen inmiddels duidelijk op één, die zelfs voor het handbiken verhuisde van Sevenum (Limburg) naar Arnhem en haar studie rechten tijdelijk stopzette om meer te kunnen trainen. En op stap gaan? “Nee. Buiten het seizoen kan ik misschien een keer een drankje doen, maar daar blijft het dan ook bij.”  

Met nog meer training en de ervaring die ze in Emmen opdoet, hoopt Haenen uiteindelijk haar grote doel te bereiken: schitteren op de Paralympische Spelen van Parijs. Haenen: “Mijn doel is om in 2024 naar de Paralympische Spelen van Parijs te gaan. Daar wil ik op mijn best zijn.” 
 

Bron: ParaSportNL

Foto: Bert Willems

14-09-2019
Wil je regelmatig interessant handbike­nieuws ontvangen?
Laat dan hier je gegevens achter en ontvang regelmatig de Handbiken.nl Nieuwsbrief!
Overig nieuws