Aankoppelen maar

Aankoppelen maar

Ik moet eerlijk bekennen dat ik een tijdlang geen zin meer had in het handbiken. Dat lag, in mijn geval, altijd aan het weer.


Het ideale weertype voor mij is 20 á 21 graden, lekker zonnetje en géén wind. En laat dat type nou nooit voorkomen in ons kikkerlandje. Maar de zin in het fietsen is weer aan het groeien. Dat moet ook wel, wil ik met mijn clubje mee willen komen. Zelfs als het 30 graden of meer is, pak ik mijn handfietsje en probeer ik de nodige kilometers af te leggen. En ook op vakantie gaat ie mee. Niet mijn vastframe, maar m’n aankoppel. Wel zo makkelijk als ik onderweg een terrasje tegenkom en het vochtgehalte weer moet aanvullen. Bovendien is dat ding lekker elektrisch ondersteund, zodat ik zonder veel moeite de vakantie door kom.


Maar de aankoppelbike zorgt bij mij ook voor een lichtelijke paniekaanval. En niet alleen bij mij, ook bij mijn partner en omstanders. Zo gauw de weg iets begint te hellen, valt, halverwege die helling, de snelheid terug tot het nulpunt. Hij valt zelfs terug tot onder het nulpunt, oftewel, ik val stil en dreig terug te rollen. Resultaat; een vloek en een angstige blik in mijn ogen. Gelukkig grijpt mijn partner negen van de tien keren op tijd in en voorkomt dat ik achteruit de heuvel afrol, de afgrond in. Die andere ene keer grijpt de paniekerige omstander in. En wat ik ook probeer, iedere heuvel is het weer hetzelfde verhaal. Ik neem een flinke aanloop, voer mijn snelheid op en halverwege begint het voorwieltje door te draaien en slaat de paniek dus toe.


En er is niets wat ik daaraan kan doen, tenminste, dat denk ik. Wat ik ook probeer, van een kleiner verzetje tot extra elektrieke ondersteuning. Niets helpt. Misschien heeft u een tip om mij, met aankoppelbike, de berg op te helpen? U kunt deze tip kwijt op het medium Strava. Ik sta daar bekend onder Tonneke K. Kunnen we elkaar mooi in de gaten houden en elkaar moed inspreken. En wie weet kan ik in mijn volgende zomervakantie, zonder enige angstgevoelens, de hoogste bergen bedwingen. Mijn dank zal enorm zijn.

Tonneke
16-08-2022
Columns van Tonneke
Diesel

Diesel
Tolerantie

Tolerantie
Gespetter

Gespetter
Club

Club
Motivatie

Motivatie
Hoezo voorjaar?

Hoezo voorjaar?
Griep!

Griep!
Scheuriezer

Scheuriezer