Tolerantie

Tolerantie

Het jaar zit er weer bijna op. Zoals gebruikelijk is tijdens de jaarwisseling, blik ook ik terug op mijn sportieve activiteiten. En sportief kun je het, wat mij betreft, wel noemen. 3000 Kilometer heb ik in het afgelopen jaar afgelegd. Meer dan ik in een jaar op mijn racefietsje fietste. En als je dan zoveel op de weg zit, valt je het één en ander op. Eén van dingen die mij in het bijzonder opviel is de tolerantie van onze medeweggebruiker of, liever nog, het gebrek eraan.


Middelvinger

Krijg je van de één de duim omhoog als blijk van waardering voor de geleverde inspanning. De ander roept uit de verte allerlei verwensingen toe en gebruikt de welbekende middelvinger, om zijn woorden kracht bij te zetten. De eerste is meestal de individuele fietser of een, vaak ouder, echtpaar. De ander betreft vaak een groep waarvan de leden zich voortbewegen op racefietsen en gekleed gaan in identieke snelle pakjes. Met enige regelmaat vraag ik me dan ook af of ik vroeger ook zo was? Vast niet. Ik ben een goed opgevoed kereltje.


Gele trui

Ik moet ook wel toegeven dat ik af en toe niet één van de snelsten ben en dat ik, genietend van de natuur, de groep ook vaak niet hoor aankomen. Maar zij fietsen alsof hun leven er van afhangt en ze de gele trui moeten verdedigen. Vaak moet ik me dan ook inhouden om zo’n clubje niet het nodige na te roepen. Want, weet ik uit ervaring, dit werkt vaak averechts.


En dan heb ik het nog niet gehad over het gemotoriseerde verkeer. Bij een groot gedeelte van deze groep is het lontje al helemaal kort. Luid claxonnerend en met een extra dot gas komen ze vaak voorbij gestoven. En als het even kan snijden ze je ook nog af. Hebben ze mijn vlaggetje en de flitslamp achter aan mijn fiets dan niet gezien? Of is dit pure pesterij? En wederom vraag ik mij af, ben ik ook zo? En dan moet ik tot mijn schande toegeven; soms wel. Vooral als ik een groepje wielrenners passeer die, in mijn ogen, niet te snel plaats maken.


Mijn voornemen

Ik zal me voor het nieuwe jaar voornemen dit niet meer te doen en die mannen en vrouwen hun fietsplezier niet te verpesten. Of mij dat lukt??
Heb een veilig en gezond 2024!

Tonneke
27-12-2023
Columns van Tonneke
Doel

Doel
Diesel

Diesel
Tolerantie

Tolerantie
Gespetter

Gespetter
Club

Club
Motivatie

Motivatie
Hoezo voorjaar?

Hoezo voorjaar?
Griep!

Griep!